Vöröslencse-krémleves

Vöröslencse-krémleves

Vöröslencse, a megunhatatlan. 🙂 Nagyon jó kis alapanyag, ráadásul hüvelyes, ami meg szuper egészséges is, így nálam mindig van a spejzben vöröslencse. Több receptet is már hoztam belőle korábban, ezt a finom vöröslencsefasírtot vagy ezt a mennyei vöröslencsés lasagne-t, de van már egy vöröslencse leves is a receptek között.  Most megint egy levest készítettem belőle, ráadásul krémlevest, ami fantasztikusan finom, egészséges, tápláló és villámgyorsan megvan. 

Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Hozzávaló zöldségek és a vöröslencse
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
A zöldségeket kevés olajon pirítjuk egy keveset…
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
… majd mehetnek bele a fűszerek és a lencse is
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Felöntjük vízzel és megfőzzük
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Megfőtt 🙂
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Jöhet is a turmixolás. Én botmixert használok, de át is lehet önteni tartályos turmixgépbe

Vöröslencse

Már többször írtam (szinte minden hüvelyest tartalmazó bejegyzésemnél), hogy a hüvelyesek nagyon egészségesek, érdemes gyakran fogyasztani őket. A vöröslencse is ebbe a kategóriába tartozik, lévén lencse, csak más a színe, formája és mérete a hagyományos barna vagy zöld lencsékhez képest. De élettani hatása ugyanolyan szuper, mint bármelyik másik lencserokonának. Sőt talán még jobb is abból a szempontból, hogy sokkal könnyebb emészteni, mivel nincs héja. Így azért valamivel alacsonyabb a rosttartalma, de legalább bátran fogyaszthatják azok is, akik nagyon puffadnak a hüvelyesektől.  Az előbbi miatt – hogy nincs héja – sokkal könnyebb főzni is, nem kell felhasználás előtt beáztatni és alig 15 perc alatt teljesen megfő. A vöröslencsefasírtom például száraz vöröslencséből készül, ennél a receptnél csak 1-2 órát áztatom a lencsét (de nem főzöm meg) és már turmixolom is le. Tehát nagyon egyszerű bánni vele, egészséges is, úgyhogy fogyasszátok bátran. 

Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Hozzáöntjük a (konzerves) kókusztejet, átkeverjük…
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
… és már kész is, lehet tálalni.
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Mivel most rengeteg friss fűszernövény elérhető, így mostanában azokkal tálalom, de pirított magvakkal is tökéletes
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Néha locsolok rá egy kevéske olajat néhány különlegesebből (pl. avokádó, mogyoró), de ez akár el is hagyható

Ez a leves meg valami elképesztően finom. Anyukám készítette el nekem először, nem is tudom már mikor, azóta az egyik kedvencem lett. 🙂 Illetve kedvencünk, mert az egész családnak nagyon ízlik. 🙂 Tőle kértem el a receptet, azóta én is rendszeresen gyártom itthon. Tényleg hihetetlenül gyorsan elkészül és akár variálni is lehet ízlés szerint a fűszerezést. Tetejére általában zöldfűszereket, csírákat szórok, valamint néha egy kis olajjal is meglocsolom (olíva, avokádó, mogyoró, tökmag..), de ezek is ízlés szerint módosíthatók. A fűszerekből látni fogjátok, hogy ez is kicsit a keleties ízvilág felé kacsint, a kókusztejjel meg pláne. Nemcsak finom ízt ad neki, de mennyei krémes is lesz tőle.
Nagyon szeretek így fűszerezni, a kurkuma és a koriandermag amúgy is az egyik kedvenc fűszereim közé tartozik, így ezek most sem hiányozhatnak a levesből. 🙂 A lencséhez meg nagyon jól passzol is ez az ízesítés, úgyhogy bátran próbáljátok ki ti is! 🙂

Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
A színe is fantasztikus 🙂
Gluténmentes vegán vöröslencse-krémleves
Mennyei krémes vöröslencse-krémleves

Hozzávalók kb. 4 főre

  • 250 g vörös lencse (száraz)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 2-3 szál szárzeller
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • só ízlés szerint
  • 1/4 tk őrölt fehér bors (fekete is jó) vagy ízlés szerint
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1 liter víz
  • 1 kocka mindenmentes zöldségleveskocka vagy ízlés szerint mindenmentes ételízesítő por
  • 1 konzerv kókusztej (400 ml)
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg és vágjuk fel a zöldségeket kis darabokra. 
  2. Egy lábasba öntsünk 1-2 ek olívaolajat, tegyük bele a kockára vágott hagymát és répát, majd kezdjük el pirítani egy kevés sóval.
  3. Pár perc után adjuk hozzá a paprikát és a szárzellert,  majd kb. fél perc átkeverés után öntsük hozzá a száraz vörös lencsét is.
  4. Adjuk hozzá a fűszereket, keverjük át, várjuk meg, míg elkezdenek illatozni a fűszerek (fél perc) majd öntsük fel a vízzel és dobjuk bele a leveskockát (ha használunk).
  5. Főzzük kb. 15-20 percig, vagy amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak. Főzés közben néha nézzünk rá, hogy van-e alatta elég víz, ha nem, pótoljuk. (De nem kell sokat, a végén jön még hozzá egy konzerv kókusztej, az hígítani fogja.)
  6. Ha megfőtt minden, turmixoljuk simára az egészet és adjuk hozzá az 1 konzerv kókusztejet. Keverjük át és már tálalhatjuk is. Akinek túl sűrű lenne így az állaga, az nyugodtan öntse fel annyi vízzel, amennyivel még gondolja. 


Hosszászólások