Vöröslencse-krémleves

Vöröslencse, a megunhatatlan. 🙂 Nagyon jó kis alapanyag, ráadásul hüvelyes, ami meg szuper egészséges is, így nálam mindig van a spejzben vöröslencse. Több receptet is már hoztam belőle korábban, ezt a finom vöröslencsefasírtot vagy ezt a mennyei vöröslencsés lasagne-t, de van már egy vöröslencse leves is a receptek között. Most megint egy levest készítettem belőle, ráadásul krémlevest, ami fantasztikusan finom, egészséges, tápláló és villámgyorsan megvan.






Vöröslencse
Már többször írtam (szinte minden hüvelyest tartalmazó bejegyzésemnél), hogy a hüvelyesek nagyon egészségesek, érdemes gyakran fogyasztani őket. A vöröslencse is ebbe a kategóriába tartozik, lévén lencse, csak más a színe, formája és mérete a hagyományos barna vagy zöld lencsékhez képest. De élettani hatása ugyanolyan szuper, mint bármelyik másik lencserokonának. Sőt talán még jobb is abból a szempontból, hogy sokkal könnyebb emészteni, mivel nincs héja. Így azért valamivel alacsonyabb a rosttartalma, de legalább bátran fogyaszthatják azok is, akik nagyon puffadnak a hüvelyesektől. Az előbbi miatt – hogy nincs héja – sokkal könnyebb főzni is, nem kell felhasználás előtt beáztatni és alig 15 perc alatt teljesen megfő. A vöröslencsefasírtom például száraz vöröslencséből készül, ennél a receptnél csak 1-2 órát áztatom a lencsét (de nem főzöm meg) és már turmixolom is le. Tehát nagyon egyszerű bánni vele, egészséges is, úgyhogy fogyasszátok bátran.




Ez a leves meg valami elképesztően finom. Anyukám készítette el nekem először, nem is tudom már mikor, azóta az egyik kedvencem lett. 🙂 Illetve kedvencünk, mert az egész családnak nagyon ízlik. 🙂 Tőle kértem el a receptet, azóta én is rendszeresen gyártom itthon. Tényleg hihetetlenül gyorsan elkészül és akár variálni is lehet ízlés szerint a fűszerezést. Tetejére általában zöldfűszereket, csírákat szórok, valamint néha egy kis olajjal is meglocsolom (olíva, avokádó, mogyoró, tökmag..), de ezek is ízlés szerint módosíthatók. A fűszerekből látni fogjátok, hogy ez is kicsit a keleties ízvilág felé kacsint, a kókusztejjel meg pláne. Nemcsak finom ízt ad neki, de mennyei krémes is lesz tőle.
Nagyon szeretek így fűszerezni, a kurkuma és a koriandermag amúgy is az egyik kedvenc fűszereim közé tartozik, így ezek most sem hiányozhatnak a levesből. 🙂 A lencséhez meg nagyon jól passzol is ez az ízesítés, úgyhogy bátran próbáljátok ki ti is! 🙂


Hozzávalók kb. 4 főre
- 250 g vörös lencse (száraz)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 2-3 szál szárzeller
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- só ízlés szerint
- 1/4 tk őrölt fehér bors (fekete is jó) vagy ízlés szerint
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1 liter víz
- 1 kocka mindenmentes zöldségleveskocka vagy ízlés szerint mindenmentes ételízesítő por
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- olívaolaj
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg és vágjuk fel a zöldségeket kis darabokra.
- Egy lábasba öntsünk 1-2 ek olívaolajat, tegyük bele a kockára vágott hagymát és répát, majd kezdjük el pirítani egy kevés sóval.
- Pár perc után adjuk hozzá a paprikát és a szárzellert, majd kb. fél perc átkeverés után öntsük hozzá a száraz vörös lencsét is.
- Adjuk hozzá a fűszereket, keverjük át, várjuk meg, míg elkezdenek illatozni a fűszerek (fél perc) majd öntsük fel a vízzel és dobjuk bele a leveskockát (ha használunk).
- Főzzük kb. 15-20 percig, vagy amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak. Főzés közben néha nézzünk rá, hogy van-e alatta elég víz, ha nem, pótoljuk. (De nem kell sokat, a végén jön még hozzá egy konzerv kókusztej, az hígítani fogja.)
- Ha megfőtt minden, turmixoljuk simára az egészet és adjuk hozzá az 1 konzerv kókusztejet. Keverjük át és már tálalhatjuk is. Akinek túl sűrű lenne így az állaga, az nyugodtan öntse fel annyi vízzel, amennyivel még gondolja.