Hagymafokhagyma-krémleves

Hagymafokhagyma-krémleves

Nagyon szeretjük a leveseket, lehet az zöldség-, krém- vagy gyümölcsleves. Kislányommal szinte minden nap eszük levest, így kétnaponta mindig főzök valamilyet. Krémlevest is jóformán minden zöldségből el lehet készíteni, így végtelen variációja lehet. Ha időt akarok spórolni, akkor csak beleszórom a hozzávalalókat a magtejkészítő automatámba, aminek van krémleves készítő funkciója is, és fél óra múlva már a tányérunkban gőzölög a friss leves. Ha több időm van és ráérek pepecselni, akkor hagyományos módon, lábasban készítem el.


A hagyma

A hagyma eléggé megosztó zöldség, van, aki nagyon szereti, van aki mindenből kihagyja és van, aki szereti, de csak úgy más zöldségekkel vegyítve, töményen nem. Én az első kategóriába tartazom, nagyon szeretem a hagymát, sülve, főve és nyersen is, majdnem mindenbe teszek, nagyon jó ízt ad az ételeknek. Ennek a hagyma-fokhagymakrémlevesnek a titka, hogy a hagymákat az elején egy kicsit lepirítom, hogy finoman megkaramellizálódjanak és csak utána engedem fel vízzel. Ez a pirított íz végig ott bújkál a levesben, nem tolakodóan, de extra ízélményt nyújtva.

Gluténmentes vegán hagyma-fokhagymakrémleves
Hagyma-fokhagymakrémleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 5-6 fej vöröshagyma (közepes méretű)
  • 5 gerezd fokhagyma
  •  
  • bors
  • 1 db vegán zöldségleveskocka
  • 2 dl kókusztejszín (vagy valamilyen más növényi tejszín, pl zab vagy rizs)
  • olaj (olíva)

Elkészítés

  1. A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát nagyobb kockákra a vágjuk, a fokhagymát nem kell összevágni.
  2. Egy lábasban kevés olajon a hagymákat folyamatos kevergetés mellett magas hőfokon megpirítjuk, kapjanak egy kis aranybarnás színt, de vigyázzunk, hogy ne égessük el, mert a hagyma keserű lesz. Közben egy lehelletnyit sózzuk és borsozzuk.
  3. Ha szépen megpirultak, vegyük vissza a hőfokot közepesre és ötsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Nem kell túl sok, mivel krémleves lesz, és még jön hozzá a kókusztejszín is. Beledobjuk a leveskockát és megfőzzük. (Hamar puhul, nem kell sok idő.)
  4. Ha puhára főttek a hagymák, botmixerrel simává turmixoljuk, hozzáöntjük a kókusztejszínt, ha kell, még fűszerezünk (só, bors), egyet felforraljuk és tálalhatjuk is. 

Én szezámmag olajjal locsoltam meg a tetejét majd pirított hagymát, friss snidlinget és kakukkfüvet szórtam rá.