Zöldségleves

Nyár van, forróság, mégis egy levest hoztam most Nektek. Ahogy azt már többször hangoztattam, mi egy eléggé leveses család vagyunk, ha fúj, ha esik, ha süt a Nap, mi levesezünk. Néha forrót, néha hideget, de a lényeg, hogy legyen.


LEVES LEVES LEVES!
A nagy leves imádatot én hoztam a kis családunkba és kislányomat is megfertőztem vele. 😀 😀 Ő is imádja a leveseket, sokszor csak levest eszik ebédre, de akkor abból kétszer is. Most az ő kedvencét hoztam, ugyanis ez az egyszerű, ám annál finomabb zöldségleves a favorit, a No.1. Neki még jár bele noki (=nokedli ), mert azt szintén nagyon szereti és szokta hiányolni, ha időnként elmarad, de az természetesen nem kötelező kelléke a zöldséglevesnek.


ÍZLÉS SZERINT…
Igazából ezzel a recepttel is nagyjából úgy vagyok, mint szinte az összes többivel, hogy ezt egy irányadónak szánom, aztán természetesen lehet módosítani a zöldségeken, ízesítésen. Én is mindig variálom, néha ez kerül bele, néha az, ami épp van otthon, vagy ami épp nő a kertben, vagy amit megkívánok a boltban vásárláskor. Talán az állandó elemek a sárgarépa, fehérrépa, krumpli, karfiol (néha brokkoli) és a borsó. De aztán ezen felül jöhet még karalábé, zeller, kelbimbó, kelkáposzta, spárga, paprika, hagyma (utóbbiból csak egy-két kisebb fejet szoktam magamnak, mert a főtt hagymáért csak én rajongok. ) Én általában egy nagyobb adagot készítek, hogy legalább még másnapra maradjon, de nyilván a mennyiség attól függ, hogy mennyi zöldséget teszünk bele, úgyhogy mennyiség tekintetében is szabad a vásár.


KÖNNYŰ
Ezen a recepten (s)nincs mit túlragozni, csak meg kell mosni, pucolni a zöldségeket, tetszés szerint összevágni és lábasban vízzel, fűszerekkel megfőzni. Nevetségesen egyszerű elkészíteni, mégis annyira finom lesz, hogy az csak csuda. A zöldségek összefőnek, kiengedik csodás ízüket, mindegyik ad egy kis pluszt és a végeredmény egy igazán mennyi, harmonikus ízvilágú, megunhatatlan étek lesz.
Nem hiszed? Járj utána! Itt a recept hozzá! 😉

Hozzávalók 4-6 személyre:
- 2-3 szál fehérrépa (mérettől függően, ha nagy szál, elég akár 1 is)
- 2-4 szál sárgarépa
- 1 közepes karalábé
- 1 kisebb zeller
- 3-4 db krumpli
- 1 kisebb fej karfiol rózsákra szedve, a nagyobbak kettévágva
- 1,5 bögre fagyasztott borsó (borsó szezonban természetesen friss is jó, sőt! 🙂 )
- 1-2 ek olívaolaj
- 2 db mindenmentes leveskocka
- só ízlés szerint
- víz
- kis csokor petrezselyem felaprítva
- ízlés szerint friss zellerlevél felaprítva
Elkészítés:
- A zöldségeket mossuk meg, pucoljuk meg és vágjuk össze tetszés szerinti méretre. Én közepes-kisebb kockákra szoktam, hogy gyerek-kompatibilis falatok kerüljenek a kanálba. 🙂 Kislányom nagyon korán elkezdett önállóan kanállal enni, így ha kisebbek az zöldségek, jobban tudja kanalazni.
- Egy nagyobb lábas aljára öntsük az olajat, dobjuk rá az összevágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a borsót. Kicsit sózzuk meg és kezdjük el melegíteni magas lángon.
- Kb. 5 perc kevergetés után dobjuk rá a krumplit és a karfiolt is, öntsük fel vízzel (mennyiségtől függ, hogy mennyire híg levest szeretnénk, én jól fel szoktam önteni), dobjuk bele a leveskockákat, keverjük el. Pár perc múlva kóstoljuk meg (ha elolvadtak a kockák), hogy mennyire sós, ha nem eléggé, akkor még sózzunk utána.
- Vegyük vissza a lángot közepesre és főzzük meg a levest.
- Ha megfőtt a leves keverhetünk bele friss, apróra vágott petrezselyem és/vagy zellerlevelet és már tálalhatjuk is.