Zöldséges-fűszeres barna rizs

Zöldséges-fűszeres barna rizs

Most az egyik kedvenc köretem receptjét hozom. Bár nem egy nagy „dobbanás”, hisz csak rizs, de azért időről-időre mindig kapok kérdéseket a barna rizs főzésével kapcsolatban, illetve hogy én hogyan készítem. Nos most megmutatom, bár tényleg nem egy bonyolult recept. 

Fűszeres-zöldséges barna rizs
Hozzávalók – rizs, zöldségek, fűszerek

A barna rizst gyakran éri az a kritika, hogy nagyon száraz, fullasztó és ezért eléggé elhanyagolt alapanyag, pedig aztán tápanyag és az egészségünkre gyakorolt hatásának szempontjából össze sem mérhető a fehér rizzsel. A barna rizsről ennél a tejberizs receptemnél már írtam, de tényleg nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy sokkal jobb választás, mint a fehér, és ezt is el lehet készíteni úgy, hogy az ember ne fulladjon bele. 🙂 🙂 

Fűszeres-zöldséges barna rizs
Vágjuk a zöldségeket apróra és kezdjük el pirítani.
Fűszeres-zöldséges barna rizs
Fűszerektől illatozó zöldséges alap.

A fehér és a barna rizs ugyanaz a növény, csak a fehér átesik mindenféle hántolási, fényezési fázison, így teljesen megfosztva minden értékes tápanyagtól, amitől a rizs egészséges. A barna rizs ezzel ellentétben tartalmaz minden jóságot, ráadásul teljes kiőrlésű gabonának minősül, így az egyik legjobb választás lehet, ha egészségesen akarunk étkezni. 

Fűszeres-zöldséges barna rizs
Amikor kicsit megpuhultak a zöldségek, mehet hozzá a barna rizs.

Én egyébként gyerekként is nagyon szerettem a rizst, igaz akkor én is csak fehéret ettem, de már akkor a kedvenc köretem volt. Nagymamámnak volt az a szokása, hogy a frissen főtt rizsre (amit kitálalt magának) frissen őrölt borsot szórt és úgy ette. Ezt a szokását én is átvettem gyerekként, mert nekem is nagyon ízlett, ezért mindig úgy kértem a rizst, ahogy a Mama ette (borsszórással.) Ez a mai napig egy kedves emlék a Mamáról, ezért ha úgy alakul, hogy fehér rizzsel van dolgom, akkor ha tehetem, megszórom borssal, hogy nosztalgiázzak egy kicsit. 🙂 🙂 

Fűszeres-zöldséges barna rizs
Felöntjük dupla mennyiségű vízzel és fedő alatt, kevergetés nélkül megfőzzük.
Fűszeres-zöldséges barna rizs
Így ni! 🙂 Kész is. Keverjük át tálalás előtt, mert a zöldségek hajlamosak kiülni a tetejére.

Fűszerek, zöldségek

Én szinte mindig adok a barna rizshez fűszereket és zöldségeket. Egyrészt, mert fűszereket is rendszeresen kellene fogyasztanunk (Dr.Greger szerint is), másrészt szerintem sokkal finomabb fűszerezve és zöldségekkel, mint natúran, harmadrészt a zöldségektől nem lesz annyira száraz. Természetesen ízlésünk szerint módosíthatjuk a fűszereket, zöldségeket, ez nem egy kőbe vésett recept megint. Én is szoktam variálni, gyakran curryport vagy pasztát is teszek bele, akkor értelemszerűen currys ízvilágú lesz, de tényleg bármi jó hozzá. 🙂 Zöldségek esetében is mehet bele más is (fehérrépa, szárzeller, zeller, fokhagyma…stb.), amit szeretünk. De még akár zöldborsót, kukoricát, lencsét babot is adhatunk hozzá, és akkor tényleg ez igazán tartalmas köretet kapunk végeredményként. 

Fűszeres-zöldséges barna rizs
Tálaljuk kedvenc főételeink mellé. 🙂

Mennyiségek

A zöldségek mennyisége megint csak rajtunk múlik, annyit tegyünk bele, amennyire zöldségesnek szeretnénk. Én nagyjából a receptben leírt mennyiségeket szoktam 1 bögre száraz rizshez, de variálható ez is ízlés szerint. Elrontani nem igazán lehet. 🙂 

Fűszeres-zöldséges barna rizs
Fűszeres-zöldséges barna rizs

A fűszerekről is csak ezt tudom mondani, a receptben direkt nem is írtam konkrét mennyiségeket, mert teljesen ízlésfüggő, hogy mennyire fűszerezzük. Én általában nem sajnálom, bátran használom őket, mert szeretem a fűszereket, de aki inkább óvatosan bánik velük, annak is azért érdemes több fajtát használnia, csak akkor a saját ízlésének megfelelően. 🙂 

Fűszeres-zöldséges barna rizs
Jó étvágyat kívánok! 🙂

Én csak bátorítani tudok mindenkit, hogy próbálja ki a barna rizst, főleg ha eddig rossz tapasztalata volt, akkor adjon neki még egy esélyt ezzel a módszerrel is, szerintem nagyon finom. 🙂

Hozzávalók:

(A zöldségek közepes méretűek)

  • 1/2 fej hagyma
  • 1/2 paprika
  • 1/2 szál répa
  • 2-3 db koktélparadicsom
  • fűszerek ízlés szerint: só, bors, koriander, kurkuma, kömény, majoranna (Tipp mennyiségek résznél)
  • kevés olaj
  • 1 bögre barna rizs / kb. 190 g

Elkészítés:

  1. A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk össze apró kockákra és tegyük egy edénybe. 
  2. Adjuk hozzá pár csepp olajat és kezdjük el melegíteni. 
  3. Adjuk hozzá a fűszereket, majd kevergetve pirítsuk, puhítsuk a fűszeres zöldségeket, míg egy kicsit összeesnek. Közben adhatunk hozzá egy löttyintés vizet, hogy ne piruljon, égjen oda, inkább párolódjon.
  4. Amikor már jól illatoznak a fűszerek és a zöldségek is kicsit megpuhultak, adjuk hozzá a bögre rizst, keverjük át, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. (1 bögre rizshez 2 bögre víz szükséges.) Keverjük össze, majd tegyük rá a fedőt és alacsony lángon főzzük 20-25 perc alatt puhára. (Én először megvárom, míg felforr, majd visszaveszem a hőfokot nagyon alacsonyra és úgy hagyom.)
    Közben ne kevergessük és ne is vegyük le az edény fedelét. A vizet főzési idő végére teljesen be fogja szívni a rizs és szépen meg fog puhulni. 
  5. Amikor megfőtt, keverjük át, ugyanis a zöldségek hajlamosan kiülni a tetejére, majd tálalhatjuk is.