Granolahalmok

Granolahalmok

Ezt a nyalánkságot végtelenül egyszerű elkészíteni, mert összesen csak 3 alapanyag kell hozzá, egy kis olvasztás, majd hűtés és már lehet is enni. 

Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Csokit gőz felett megolvasztjuk a kókuszszírral, a granolát kimérjük egy tálba, majd a csoki ráöntjük a granolára

Csokimentés 🙂

Idén a család Mikulása nagyon sok, nagyon finom, minőségi étcsokival lepett meg minket (milyen szerencse, hogy tudta a Mikulás, hogy mi az étcsokikat szeretjük 😉 ), így hirtelen elég sok tábla halmozódott fel, mivel már alapban volt itthon jópár. Ezért, hogy elkerüljem azt, mint mint jópár éve, gondoltam, nem várok sokat velük, elkezdtem felhasználni őket. Pár éve szintén nagyon sok étcsokink gyűlt össze egyszerre, viszont azért olyan ütemben nem fogyott, mint ahogy szavatosság szempontjából kellett volna, így aztán annyit üdült a szekrényben, hogy a végén teljesen “szekrény ízük” lett és ezáltal elvesztették élvezeti értéküket. (Nem, én sem ettem még szekrényt, hogy tudjam, annak milyen az íze, de szerintem úgyis értitek mire gondolok. 😉 🙂  Az uram szokott ezzel viccesen piszkálni, ha ilyeneket írok. 🙂 )

Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Jól összeforgatjuk, úgy, hogy a csoki mindenhol befedje a granolát
Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Kezdhetjük is kiadagolni a kapszlikba – 1,5-2 evőkanálnyi mennyiséget tehetünk egybe

Szóval a lényeg, hogy fogtam két étcsoki-táblát, ami egyébként magában is isteni, megolvasztottam és összekevertem egy adag saját készítésű granolával. Betettem a hűtőbe dermedni, 20 perc múlva már lehetett is falatozni. Így a csoki is gyorsabban fogy és nem is tűnik annyira töménynek, mint magában. (80% -os étcsokiból az ember nem eszik meg csak úgy egy táblával… na jó, én másikból sem, de akkor is. 🙂 )

Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Ha mindegyik formát megtöltöttük, mehetnek is a hűtőbe kb. 20 percre
Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Bár ez azért nem túl klasszikus karácsonyi édesség, de miért ne lehetne ilyenkor is elkészíteni, nem igaz? 🙂

Ha lehet, ne parazoljunk!

Ez a recept annyira de annyira nagyon egyszerű, hogy szinte nevetséges is receptnek hívni, de azért leírtam, meg készítettem róla fotókat, hátha mást is tudok vele inspirálni, hogy a sok (feleslegesnek tűnő, soha el nem fogyó) Mikulás csokikat hogyan használja fel és ne a kukában végezzék. Azt nagyobb pazarlásnak tartom, ha ki kell dobni élelmiszert, mert nem használtuk fel és megromlott, mintha megvesszük (megkapjuk), bár igazából nincs is rá égető szükségünk, de legalább felhasználjuk, megesszük. Jó, most itt persze főleg arról beszélek, ami azért jó minőségű, meg amúgy is szívesen megennénk, és nem azokról a kakaómasszás pár forintos borzadályokról, amit az ember főleg csak jelképesség miatt kap (mondjuk munkahelyen). Na azért azoknak az ízük is borzalmas, ilyenekkel én sem igazán szoktam tudni mit kezdeni. 🙁 (Szerencsére idén egy ilyenhez sem volt „szerencsém” 😉 )

Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
20 perc után meg már fogyasztható is 🙂 Szépen összeállt a csokitól, így ha kivesszük a kapszlikból, akkor is egyben marad
Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Szerintem nagyon finom 🙂
Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Csokoládés granolahalmok tálalva

Ét, tej, fehér, lyukas, kerek, szögletes… 😉

Természetesen elkészíthető bármilyen csokiból, akár tejből, akár fehérből is, ízlés kérdése.  Egyébként vagy egy egészségesebb alternatívám is a bevonatra, ami nem csokiból van, hanem kakaópor+datolyaszirup+mogyoróvaj+kókuszzsír kombinációjából készül (ezeket kell összemelegíteni és ebbe forgatni a granolát), de most mégis ezt a végtelen egyszerűt hoztam, mert talán ez így Mikulás után mégiscsak aktuálisabb. 🙂 🙂 

Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Gyerkőc(ök) is bevonható(k) a készítés folyamatába, mert annyra egyszerű az egész! Igaz, úgy azért sokkal maszatosbb lesz a folyamat, de az élmény számít igazán 😉
Gluténmentes vegán csokis granola granolahalmok
Erre mondjuk nem igaz, hogy csak a szádban olvad, nem a kezedben 😉 😀

Én házi granolával készítettem, de természetesen bármilyen jó, vagy akár müzlivel is lehet kísérletezni. 🙂

Hozzávalók kb. 10-11 darabhoz:

  • 350 g granola
  • 2 tábla (200 g) jó minőségű étcsokoládé
  • 1 tk kókuszzsír (elhagyható)
  • 10-11 db muffinkapszli

Elkészítés:

  1. A csokoládét a kókuszzsírral (ha használunk) olvasszuk fel gőz felett.
  2. A granolát mérjük egy keverőtálba, majd öntsük rá az olvadt csokit és forgassuk jól össze úgy, hogy mindenhol befedje garnolát.
  3. Kanalazzuk a kapszlikba a csokis granolát (kb. 1,5-2 evőkanálnyit egybe), majd tegyük a hűtőbe kb. 20 percre, vagy amíg megszilárdul a csoki.
  4. Ha nem fogy el egyszerre, tartsuk hűtőben a maradékot.