Granolahalmok
Ezt a nyalánkságot végtelenül egyszerű elkészíteni, mert összesen csak 3 alapanyag kell hozzá, egy kis olvasztás, majd hűtés és már lehet is enni.
Csokimentés 🙂
Idén a család Mikulása nagyon sok, nagyon finom, minőségi étcsokival lepett meg minket (milyen szerencse, hogy tudta a Mikulás, hogy mi az étcsokikat szeretjük 😉 ), így hirtelen elég sok tábla halmozódott fel, mivel már alapban volt itthon jópár. Ezért, hogy elkerüljem azt, mint mint jópár éve, gondoltam, nem várok sokat velük, elkezdtem felhasználni őket. Pár éve szintén nagyon sok étcsokink gyűlt össze egyszerre, viszont azért olyan ütemben nem fogyott, mint ahogy szavatosság szempontjából kellett volna, így aztán annyit üdült a szekrényben, hogy a végén teljesen “szekrény ízük” lett és ezáltal elvesztették élvezeti értéküket. (Nem, én sem ettem még szekrényt, hogy tudjam, annak milyen az íze, de szerintem úgyis értitek mire gondolok. 😉 🙂 Az uram szokott ezzel viccesen piszkálni, ha ilyeneket írok. 🙂 )
Szóval a lényeg, hogy fogtam két étcsoki-táblát, ami egyébként magában is isteni, megolvasztottam és összekevertem egy adag saját készítésű granolával. Betettem a hűtőbe dermedni, 20 perc múlva már lehetett is falatozni. Így a csoki is gyorsabban fogy és nem is tűnik annyira töménynek, mint magában. (80% -os étcsokiból az ember nem eszik meg csak úgy egy táblával… na jó, én másikból sem, de akkor is. 🙂 )
Ha lehet, ne parazoljunk!
Ez a recept annyira de annyira nagyon egyszerű, hogy szinte nevetséges is receptnek hívni, de azért leírtam, meg készítettem róla fotókat, hátha mást is tudok vele inspirálni, hogy a sok (feleslegesnek tűnő, soha el nem fogyó) Mikulás csokikat hogyan használja fel és ne a kukában végezzék. Azt nagyobb pazarlásnak tartom, ha ki kell dobni élelmiszert, mert nem használtuk fel és megromlott, mintha megvesszük (megkapjuk), bár igazából nincs is rá égető szükségünk, de legalább felhasználjuk, megesszük. Jó, most itt persze főleg arról beszélek, ami azért jó minőségű, meg amúgy is szívesen megennénk, és nem azokról a kakaómasszás pár forintos borzadályokról, amit az ember főleg csak jelképesség miatt kap (mondjuk munkahelyen). Na azért azoknak az ízük is borzalmas, ilyenekkel én sem igazán szoktam tudni mit kezdeni. 🙁 (Szerencsére idén egy ilyenhez sem volt „szerencsém” 😉 )
Ét, tej, fehér, lyukas, kerek, szögletes… 😉
Természetesen elkészíthető bármilyen csokiból, akár tejből, akár fehérből is, ízlés kérdése. Egyébként vagy egy egészségesebb alternatívám is a bevonatra, ami nem csokiból van, hanem kakaópor+datolyaszirup+mogyoróvaj+kókuszzsír kombinációjából készül (ezeket kell összemelegíteni és ebbe forgatni a granolát), de most mégis ezt a végtelen egyszerűt hoztam, mert talán ez így Mikulás után mégiscsak aktuálisabb. 🙂 🙂
Én házi granolával készítettem, de természetesen bármilyen jó, vagy akár müzlivel is lehet kísérletezni. 🙂
Hozzávalók kb. 10-11 darabhoz:
- 350 g granola
- 2 tábla (200 g) jó minőségű étcsokoládé
- 1 tk kókuszzsír (elhagyható)
- 10-11 db muffinkapszli
Elkészítés:
- A csokoládét a kókuszzsírral (ha használunk) olvasszuk fel gőz felett.
- A granolát mérjük egy keverőtálba, majd öntsük rá az olvadt csokit és forgassuk jól össze úgy, hogy mindenhol befedje garnolát.
- Kanalazzuk a kapszlikba a csokis granolát (kb. 1,5-2 evőkanálnyit egybe), majd tegyük a hűtőbe kb. 20 percre, vagy amíg megszilárdul a csoki.
- Ha nem fogy el egyszerre, tartsuk hűtőben a maradékot.