Bruschetta, avagy a mennyei paradicsomos pirítós

Bruschetta, avagy a mennyei paradicsomos pirítós

Itt a paradicsomszezon, jeee! 🙂 🙂 A nyár egyik kedvenc időszaka, legalábbis nekem, mikor érik a sok finom illatos, zamatos ilyen-olyan fajta paradicsom. Mióta pár éve olyan helyre költöztünk, ahol én tudok kicsit kertészkedni a ház körül, azóta a saját kiskertünkbe is rendszeresen ültetek paradicsompalántákat. Idén elég sok fajtát vettem, úgyhogy nagyon vártam már, hogyan fog alakulni a paradicsomszüret. 🙂 Bár teljesen bio/öko gazdálkodást folytatok, azaz semmilyen vegyszert nem használok, tehát teljesen a szerencsére bízom a dolgot 😀 , szerencsére eddig nem lehet okom panaszra, mert minden évben nagyon jó volt a termés. 🙂 Idén is már többször szedtünk viszonylag nagyobb mennyiséget (egy 3 fős háztartás napi fogyasztásához mérten, azért természetesen nem 10 kilókról van szó 🙂 ), most is itt illatoznak a konyhapulton a még felhasználásra váró darabok. 🙂 

Bruschetta paradicsomos pirítós
Fő hozzávaló a paradicsom 🙂 Bármilyen fajta, méret és szín tökéletes hozzá.
Bruschetta paradicsomos pirítós
Csak vágjuk össze a paradicsomokat, hagymát, zöldfűszereket, tegyünk mindent egy tálba, keverjük össze és kész is a feltét.

Kislánykám miatt főleg koktél fajtákat ültettem, több színben is (piros, sárga, fekete (barna) lila, csíkos), de azért nagyobb, húsosabb fajtákat is vettem. Nekem igazából mindegy is, egyik kedvenc gyümölcsöm (zöldségem) a paradicsom, bármelyik fajtát szívesen eszem. 

Bruschetta paradicsomos pirítós
Pirítsuk meg kedvenc kenyerünket, halmozzuk a tetejére a paradicsomot és már ehetjük is.

Paradicsom

Bár ezt már biztos sokan tudjátok, de azért elmondom, hogy a paradicsom botanikailag hivatalosan gyümölcs, de szerintem jóformán mindenki zöldségként fogyasztja. 🙂 Okoskodhatnék itt most, hogy mit nevezünk gyümölcsnek, mit zöldségnek és ez alapján a paradicsom tényleg a gyümölcsökhöz tartozik inkább, de nem gondolom, hogy ez itt most bárkit is érdekelne. A lényeg, hogy bárhogy is nevezzük, együnk belőle jó sokat, főleg most, hogy itt a szezon, mert nagyon egészséges. Rengeteg étel készíthető paradicsomból, nekem az egyik kedvenc hozzávalóm. Gondoljunk csak a paradicsomszószos tésztákra, a pizzák alapjára, de nem is kell ilyen messze mennünk, hiszen most lecsószezon is van, aminek szintén az egyik hozzávalója a paradicsom. Készülhet belőle leves, mártás és természetesen nyersen is mennyei. 

Bruschetta paradicsomos pirítós
Bruschetta, a mennyei paradicsomos pirítós
Bruschetta paradicsomos pirítós
Az olaszok előételnek eszik, de tökéletes reggelire, brunch-nak vagy egy könnyű ebédnek is akár.

Bruschetta

A bruschetta (ejtsd: bruszketta) az olaszok híres előétele, ami magyarul nem más, mint paradicsomos pirítós. Végtelenül egyszerű elkészíteni és isteni finom. Megpirítunk pár szelet kenyeret (vagy valamilyen pékárut), ráhalmozunk egy csomó apróra vágott, fűszerezett paradicsomot és kész is!  Én ilyenkor paradicsomszezonban kis túlzással hetekig elélnék ezen, mert annyira szeretem. 🙂 Azonban ha nem is csak ezen élek, viszont nagyon sokszor készítem, mert tényleg abbahagyhatatlan. Nálunk nem előételként kerül az asztalra, hanem főleg reggeli vagy brunch (összevont reggeli és ebéd) időszakában, de egy rohanós napon ettem már ebédre is két jó nagy szelet kenyeret egy halom friss paradicsommal megpakolva. Szóval bármikor ér enni bruschettát, minden napszakba beleférhet. 🙂

Bruschetta paradicsomos pirítós
Friss és szárított fűszerek egyaránt kerülhetnek bele.

Változatok

Bruschetta paradicsomos pirítós
Én időnként extrázom egy kis gyümölccsel is. Nagyon finom fügével vagy őszibarackkal keverve is. 🙂

Nem is tudom, hogy létezik-e olyan, hogy eredeti recept, mert Olaszországban is több variációban ettünk már, és akkor ott mindig az volt az eredeti. 🙂 🙂 Paradicsom, hagyma, fokhagyma és fűszerek. Na meg valami kenyérféle. Ezek kellenek hozzá, a többi meg szerintem ránk van bízva. 🙂 Én az esetek többségében a fokhagymát kihagyom vagy csak minimálisat teszek bele, mert nyersen se kislányom, se férjem nem nagy rajongója. Elrontani nem lehet, cserében viszont rákattanni igen! 🙂 

Bruschetta paradicsomos pirítós
A fokhagyma is nagyon jól passzol bele, de akár a pirítóst át is dörzsölhetjük egy gerezd fokhagymával.

Én most azt a változatot hoztam, amit mi szeretünk nagyon, de természetesen ettől is el lehet térni. A fűszerezést rátok bízom, arra nem írtam mennyiségeket, csak azt írtam, hogy miket használtam. De ezen is lehet módosítani, bármilyen friss vagy szárított fűszernövény illik a paradicsomhoz, így bátran kísérletezgessetek. 

Bruschetta paradicsomos pirítós
Bruschetta – egyszerű, könnyen elkészíthető és isteni finom.

Tipp

Én nagyon szeretem extrázni is, időnként fügét vagy őszibarackot is vágok a paradicsom mellé, szerintem mindkettő jól passzol hozzá és nagyon finom. 🙂 Az őszibarack is ehető sósan is, édeskés ízvilága jól illik a fűszerek mellé. Érdemes kipróbálni.

Bruschetta paradicsomos pirítós
Jó étvágyat kívánok! 🙂

Hozzávalók 4 közepes szelet bruschettához:

  • 300 g paradicsom (lehet kicsi vagy nagy, de lehet akár vegyesen is)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 ek olívaolaj (elhagyható, vagy akár több is tehető belőle)
  • Fűszerek ízlés szerint: só, bors, szárított oregánó, bazsalikom
  • Friss zöldfűszerek ízlés szerint: snidling, bazsalikom, majoranna, oregánó stb.

Elkészítés:

  1. Mossuk meg és vágjuk össze a paradicsomokat. A koktélokat én csak félbe vagy negyedekbe vágom, a nagyobbakat kockára. Vágjuk össze a hagymát is (mehet kockára, de akár szeletelhetjük is, ízlés szerint).
  2. Tegyük egy tálba az összevágott paradicsomot és hagymát, öntsük rá az olívaolajat, adjuk hozzá a fűszereket (szárított vagy friss az mindegy, mehet vegyesen is) és forgassuk jól össze.
  3. Pirítsuk meg a 4 szelet kenyeret, majd mindegyik tetejére halmozzunk a paradicsomból és tálalhatjuk is. Extraként még megszórhatjuk szezámmaggal vagy egyéb maggal, amit szeretünk.


Hosszászólások