Meggyleves

Gyümölcsleveseket általában nyáron készít az ember, legalább is én így vagyok vele. Jó hidegen szeretem enni, nyári kánikulában nagyon szuper hűsítő és bármikor fogyasztható finomság. Készülhet szinte bármiből, nekem az egyik kedvencem a meggyes, de az őszibarackos is dobogós. 🙂 Az alábbi recept csak meggyből van, de cseresznyével is szoktam keverni, főleg ha egyidőben érik be a családi kiskertben a két gyümölcs. Fagyasztottból is teljesen jól elkészíthető ez a leves, így ha meggyszezonban már nem bírunk ránézni sem a meggyre, akkor fagyasszunk le belőe, a nyár folyamán jól fog jönni még később, mikor mégiscsak ennénk egy jó kis hideg meggylevest! 😉

Hozzávalók kb 4 főre:
- 500 g kimagozott meggy (vagy cseresznye vagy vegyesen)
- 1/4 tk fahéj
- 1/4 tk vanília por vagy fél tk vanília paszta
- Ízlés szerint cukor (barnát használok)
- 400 ml (1 konzerv) kókusztej (nem a papírdobozos, hanem a sűrűbb konzerves)
Elkészítés
- A kimagozott meggyet egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi.
- Szórjuk bele a fűszereket (fahéj és vanília), valamint az ízlés szerinti mennyiségű cukrot. Én nem szeretem túl édesen, szeretem a meggy pikánsságát, így csak pár evőkanálnyi cukrot szoktam hozzáadni.
- Tegyük fel főni. Ha felforrt, hagyjuk forrni pár percig, öntsük hozzá a kókusztejet, forraljuk azzal is pár percig, majd kapcsoljuk le.
Tálalás előtt én kihűtöm, de aki melegen szereti, az már fogyaszthatja is.