Fűszeres forró tea

Fűszeres forró tea

Direkt meggugliztam, hogy adhatom-e a tea nevet ennek a forró italnak, mert nem szerettem volna, ha azzal vádolnátok meg, hogy félrevezető, megtévesztő vagyok. Arról van szó ugyanis, hogy ez a finomság, amelynek a receptjét lejjebb olvashatjátok, nem a klasszikusan teának hívott, a teacserje leveleiből készült főzet, mert azt pont nem tartalmaz egyáltalán. Viszont gyümölcsöt és fűszereket annál inkább. A Wikipédiáról kiderült, hogy az ilyen italokat, főzeteket is nyugodtan hívhatjuk teának. Úgyhogy most, hogy tisztába tettük a fogalmat, jöhet pár szó a receptről. 🙂

Gyömbér-fahéj-csillagánizs-citrom-narancs tea
A hozzávalókat tegyük egy lagalább 1,5 literes kancsóba

Megelőzésre, megfázásra vagy csak úgy

Én elég gyakran teázom, még nyáron is (meleget is, nem csak jegeset), de tapasztalatom szerint az emberek többsége főleg csak télen, ekkor is nagyjából két ok miatt. Vagy csak mert jól esik a nagy hidegben egy-két bögre forró tea, ami felmelegít, hisz a tea szezonja télen van 🙂 vagy mert megfáztunk. Azt meg már szinte egész kiskorunk óta tudjuk, hogy ha fáj a torkunk, náthásak vagyunk, akkor az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy teázunk. 

Gyömbér-fahéj-csillagánizs-citrom-narancs tea
Majd forrázzuk le 1,5 liter vízzel

Bármelyik miatt is nyúljunk a bögrénk után, ez a tea minden “alkalomra” jó választás. Finom, fűszeres, ezáltal testet-lelket melengető; valamint a fahéj, a csillagánizs és a gyömbér gyógynövénynek is számít, melyek főleg felső légúti megbetegedések esetén nagyon jótékonyak.  A citrommal és a naranccsal együtt meg egy mennyei finom ízkombinációt kapunk, ami nem elhanyagolható egy tea esetében. 🙂

Gyömbér-fahéj-csillagánizs-citrom-narancs tea
Ha nem találunk kezeletlen héjú citromot és narancsot, vágjuk le a héjukat nyugodtan és csak a gyümölcshúst használjuk

Újrahasznosítás

Már egy ideje törekszem arra is, hogy minél kevesebbet szemetet termeljünk, amit lehet, azt “házon belül” is hasznosítsuk újra. Ennek a teának majdnem az összes hozzávalójával meg is lehet tenni ezt. 🙂 Ha megfőztük a teát a fűszerekből, gyümölcsökből, halásszuk ki a hozzávalókat és szárítsuk meg őket! Remek karácsonyi díszítőelemeket kapunk általunk. A fahéjjal és a csillagánizzsal könnyű dolgunk van, azt csak kiszedjük, nedvszívó papírra vagy rongyra tesszük, hamar megszárad. A citromot és narancsot akár meg is ehetjük, de szintén meg is száríthatjuk. Én radiátoron is szárítottam már citrom – és narancskarikákat, de van aki a sütőre esküszik. 🙂 És végül a gyömbér. Aki nagy gyömbér rajongó, az ezt is megeheti, de bevallom nálam ez az egyetlen hozzávaló, ami a komposztban landolt. Fűszerként nagyon szeretem a gyömbért, legyen az szárított, őrölt vagy friss, a savanyítottat szintén szeretem, de így önmagában nem igazán szoktam rágcsálni, maximum salátába reszelve. 🙂 

Gyömbér-fahéj-csillagánizs-citrom-narancs tea
Miután leforráztuk, keverjük meg párszor, majd hagyjuk állni 10 percet

Citrusok héja

Próbáljunk meg mind a citromból, mind a narancsból kezeletlen héjút venni és akkor nyugodtan beletehetjük héjjal együtt a teába. Ha mégsem sikerül ilyet kapnunk, akkor két dolgot tehetünk: 1) Két percre áztassuk be a gyümölcsöket almaecetes vízbe, majd sikáljuk le egy kefével, és folyó víz alatt jó alaposan öblítsük át. Így sem garantált, hogy minden kezelőanyagot eltávolítunk, de jobb a semminél. 2) Vágjuk le héjukat és csak a gyümölcsök húsát használjuk csak fel. 

Gyömbér-fahéj-csillagánizs-citrom-narancs tea
Töltsük poharakba és kínáljunk mellé mézet vagy ízlés szerinti édesítőt, ha szükség van rá

C-vitamin

Általános szabály, hogy sem a citromot, sem a mézet nem tesszük forró teába, hogy megmaradjanak az értékes összetevői. Ezt én most megszegtem azzal, hogy a citromot is leforráztam, úgyhogy aki erre nagyon ügyel, az a citromot és a narancsot csak akkor tegye bele, mikor langyosra hűlt a tea. 🙂

Gyömbér-fahéj-csillagánizs-citrom-narancs tea
Fűszeres forró tea – fahéjból, gyömbérből, csillagánizsból, narancsból és citromból készítve

Hozzávalók 1,5 literhez:

  • 1/2 citrom szeletekre vágva (kezeletlen héjú)
  • 1/2 narancs szeletekre vágva (kezeletlen héjú)
  • 1 rúd fajéj
  • 3-4 db csillagánizs
  • 5-6 vékony szelet gyömbér

Elkészítés: 

  1. A citrom- narancs- és gyömbérszeleteket, valamit a fahéjat és a csillagánizst tegyük egy legalább 1,5 literes teás kancsóba. 
  2. Forraljunk 1,5 l forró vizet, majd forrázzuk le a gyümölcsöket, fűszerek, keverjünk rajta párat, és hagyjuk állni 10, max. 15 percet. (Hosszabb ideig ne, mert a citrusok héjától keserű lesz a teánk.)
  3. Halásszuk ki a hozzávalókat a főzetből és töltsük poharakba. Mézzel és plusz citrommal ízesíthetjük, ha langyosra hűlt.