Ragacsos brownie

Ragacsos brownie

Amikor még csak vázlatként írtam ezt bejegyzést a fudgy brownie címet adtam neki, mert ez az igazán találó név rá.  De tudom, hogy sokan nem szeretik, ha egy magyar oldalon idegen nyelvű kifejezések is vannak (főleg, ha arra van magyar megfelelő is), így gondoltam megpróbálom magyarosítani. Ebben az esetben azonban a magyar szókincsben nincs egy ennyire jól összefoglaló egyszavas kifejezésünk (vagy csak én nem találtam meg 🙂 ), ami teljesen passzolna ehhez az édességhez. A fudgy szó a fudge kifejezésből jön, amit legjobban talán karamellának lehetne fordítani. Persze azért itthon sem teljesen ismeretlen ez a szó, hisz találhatunk már ilyen névvel futó recepteket is, amikből tulajdonképpen házi tejkaramella (vagy vajkaramella? 🙂 ) elkészítését tanulhatjuk meg. 

Gluténmentes vegán növényi alapú ragacsos brownie
Brownie hozzávalók

Erre a browniera főleg az állaga miatt használnám a fudgy kifejezést, habár ugyan ez nem az a klasszikus karamella, de nem is a hagyományos értelemben vett klasszikus brownie. 🙂 Átmenet a kettő között. 😀 Magyarul a jellemzőit csak sokkal több szóval tudnám körülírni, mint például a csokis, szaftos, puha, ragacsos, nedves, édes (nem töményen) és természetesen nagyon-nagyon finom. 😉 

Gluténmentes vegán növényi alapú ragacsos brownie
Brownie massza – nyersen is finom 🙂 🙂
Gluténmentes vegán növényi alapú ragacsos brownie
Indul a sütőbe

Azt hiszem mindenkinek ki kell próbálni, hogy megtudja miről is beszélek. 🙂 Higgyétek el, elkészíteni sokkal könnyebb, mint körülírni, hogy miről is van szó. 🙂 És az is biztos, hogy nem fog csalódást okozni. 

Gluténmentes vegán növényi alapú ragacsos brownie
Sütés után – hagyjuk a formában kihűlni

Tipp

A hozzávalók nem beszerezhetetlenek, bár sajnos nem is a legköltségtakarékosabbak. Erre sajnos nem tudok mit írni, nem érdemes mással helyettesíteni őket, mert akkor pont az állaga fog módosulni, ami meg az egyik leglényegesebb tulajdonsága. Viszont a jó hír, hogy habár nem a legolcsóbb édességek egyike, de időben mindenképp nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető süteményről beszélünk. A hozzávalókat csak összekeverjük, formába öntjük és már mehet is a sütőbe 25-30 percre. 

Gluténmentes vegán növényi alapú ragacsos brownie
Mennyei finom ragacsos brownie szelet 🙂

Az eredeti recept egyébként Deliciously Ella legújabb szakácskönyvéből való – amely eddig csak angol nyelven jelent meg, de akit érdekel, az Amazonról meg tudja rendelni – ,  amin én egy kicsit módosítottam a saját ízlésvilágunknak megfelelően, és ezt a módosítottat osztom most meg veletek is. 

Gluténmentes vegán növényi alapú ragacsos brownie
Fudgy brownie – kakóval, mandulaszeletekkel és gránátalma magokkal szórtam meg a tetejét

Nekem is van jó néhány saját brownie receptem, viszont mivel karácsonykor ezt sütöttem meg és a családom, barátaink körében nagy sikert aratott, többen el is kérték a receptet, úgy gondoltam, akkor már közzéteszem itt is, hátha más is szívesen elkészítené. 🙂

Gluténmentes vegán növényi alapú ragacsos brownie
Finom puha, ragacsos, szaftos brownie – ki tudna neki ellenállni? 🙂 🙂

Hozzávalók:

  • 300 g őrölt mandula
  • 150 g kölesliszt
  • 50 g kakaópor
  • 50 g kókuszvirág cukor
  • 200 ml juharszirup
  • 100 ml datolyaszirup
  • 200 ml mandulatej
  • 150 ml csicserilé (ez egy 400 g-os csicseriborsó konzerv leve)

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  2. A száraz hozzávalókat (lisztek, kakaó és a cukor) egy keverőtálba összekeverjük.
  3. Hozzáöntjük a szirupokat, mandulatejet és a csicserilevet, majd jól összedolgozzuk egyállagú masszává. 
  4. Egy sütőformát (az enyém kb. 25×20 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 25-30 percig sütjük. (Ne tévesszen meg senkit, hogy még elég lágynak tűnik, mikor kivesszük a sütőből, a hűlés során fog szeletelhető állagúra keményedni.)
  5. Sütés után hagyjuk a formában kihűlni és csak utána szeleteljük. Jól illik mellé az almaszósz vagy bármilyen más gyümölcsszósz, de simán kakaóval és szeletelt mandulával meghintve is finom. 🙂