Mogyorós zabkeksz

Mogyorós zabkeksz

Azt hiszem egyből itt az elején tisztáznom kell, hogy ez nem egy klasszikus, ropogós keksz, ami a szó hallatán beugrik az embernek. A lapos mogyorós sütemény elnevezés viszont elég bugyután hangzik, úgyhogy inkább mégis maradnék a keksz kifejezésnél, főleg, mivel a formája is olyan, azonban a lényeg úgysem a néven van, hanem az összes többin. 🙂 

Gluténmentes vegán, növényi alapú mogyorós zabkeksz
Mogyorós zabkekszek sütés előtt

Egy nagyon gyorsan, minimális energia és időráfordítással összedobható finomságról van szó, amelynek a további fő előnye, hogy a nap szinte bármely szakaszában fogyaszthatjuk. Ehetjük reggelire fahéjas zabtejjel, kávéval, teával, de teljesen jó nasinak, vagy délutáni uzsinak egy kis házi mogyorókrémmel megkenve. 🙂 Igaz belül is van belőle, de férjem szerint attól még teljesen jó kísérő hozzá, ő legutóbb így ette. 🙂 

Gluténmentes vegán, növényi alapú mogyorós zabkeksz
Mogyorós zabkekszek fahéjas zabtejjel

Azt hiszem, hogy nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy aki szereti a törökmogyorót, annak ez tuti ízleni fog, mert tele van vele. 🙂 A zabpehely mellett van benne durvára vágott mogyoró és házi mogyorókrém is, valamint még díszítésnek a tetejére is tettem félbe vágott mogyorószemeket, szóval elmondható, hogy tényleg mogyorós ez a keksz. 🙂 De ha ez még mindig nem lenne elég, akkor együk úgy, mint a férjem, azaz kenjük meg még egy kis mogyorókrémmel, alias házi Nutellával és akkor aztán tényleg egy igazi mogyoróbombát kapunk! 🙂 🙂 

Gluténmentes vegán, növényi alapú mogyorós zabkeksz
Áfonyával vagy anélkül – mindehogy finom 🙂

A hozzávalókat tekintve sincs benne semmi nehezen beszerezhető és ha kéznél vannak, akkor kb. 5-10 perc alatt össze is tudjuk állítani. A finomított cukor kerülőknek is egy ideális recept, mert édesítésre datolyát használok, amely nemcsak, hogy egy kiváló természetes édesítő, de az egészségünkre is nagyon jó hatással van.

Gluténmentes vegán, növényi alapú mogyorós zabkeksz
Tej, kávé és tea mellé egyaránt passzol

A tetejére a díszítés teljesen opcionális, el is hagyható vagy ha időt akarunk spórolni, akkor a masszába is belekeverhetjük a csokicseppeket és / vagy az áfonyaszemeket. Mint írtam, mogyoró amúgy is van benne, tehát a félbe vágott mogyorószemeket ebben az esetben akkor hagyjuk el. Igaz, még nincs áfonya szezon, így teljesen jó a fagyasztott is, vagy nyugodtan hagyjuk el ezt is, úgy is nagyon finom lesz. Bogyós gyümölcs szezonban meg akár bármi mással is helyettesíthetjük. 🙂

Na ki áll neki most? 🙂 

Hozzávalók 12-13 darab nagy méretű kekszhez:

  • 2 ek lenmagliszt vagy őrölt lenmag
  • 1 1/2 bögre / 150 g zabpehely
  • 1 bögre / 110 g mandulaliszt
  • 1/3 bögre / 50 g durvára vágott törökmogyoró
  • 1 tk sütőpor
  • 1/4 tk fahéj
  • 1/4 bögre / 60 ml növényi tej (én zabot vagy mandulát használok leggyakrabban)
  • 1 közepes nagyságú érett banán
  • 100 g puha datolya (kb. 6 db Medjool datolyának felel meg)
  • 3 ek olaj (elhagyható)
  • 3 ek házi mogyorókrém/Nutella (vagy más magvaj)
Díszítésnek:
  • Mogyorószemek 
  • Étcsoki cseppek/pöttyök
  • Áfonyaszemek

Elkészítés:

  1. Sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  2. A lenmaglisztet keverjük össze a növényi tejjel és tegyük félre.
  3. A zabpelyhet, mandulalisztet, a durvára vágott mogyorót, a sütőport, fahéjat keverjük össze egy keverőtálban.
  4. Tegyük mixerbe vagy a késes betétű robotképbe a banánt, a datolyát, az olajat, a házi mogyorókrémet  és a lenmaglisztes keveréket és mixeljük simává. 
  5. Öntsük ezt a sűrű smoothie jellegű keveréket a száraz hozzávalókhoz és jól keverjük, elegyítsük össze a két részt.
  6. Formázzuk gombócokat a masszából (kicsit ragacsos), és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsuk meg a gombócokat kicsit az ujjunkkal és díszítsük a félbe vágott mogyorószemekkel, a csokival és az áfonyával.
  7. Előmelegített sütőben süssük 20-25 percet vagy amíg egy kicsit megbarnul.