Mogyorós zabkeksz

Azt hiszem egyből itt az elején tisztáznom kell, hogy ez nem egy klasszikus, ropogós keksz, ami a szó hallatán beugrik az embernek. A lapos mogyorós sütemény elnevezés viszont elég bugyután hangzik, úgyhogy inkább mégis maradnék a keksz kifejezésnél, főleg, mivel a formája is olyan, azonban a lényeg úgysem a néven van, hanem az összes többin. 🙂

Egy nagyon gyorsan, minimális energia és időráfordítással összedobható finomságról van szó, amelynek a további fő előnye, hogy a nap szinte bármely szakaszában fogyaszthatjuk. Ehetjük reggelire fahéjas zabtejjel, kávéval, teával, de teljesen jó nasinak, vagy délutáni uzsinak egy kis házi mogyorókrémmel megkenve. 🙂 Igaz belül is van belőle, de férjem szerint attól még teljesen jó kísérő hozzá, ő legutóbb így ette. 🙂

Azt hiszem, hogy nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy aki szereti a törökmogyorót, annak ez tuti ízleni fog, mert tele van vele. 🙂 A zabpehely mellett van benne durvára vágott mogyoró és házi mogyorókrém is, valamint még díszítésnek a tetejére is tettem félbe vágott mogyorószemeket, szóval elmondható, hogy tényleg mogyorós ez a keksz. 🙂 De ha ez még mindig nem lenne elég, akkor együk úgy, mint a férjem, azaz kenjük meg még egy kis mogyorókrémmel, alias házi Nutellával és akkor aztán tényleg egy igazi mogyoróbombát kapunk! 🙂 🙂

A hozzávalókat tekintve sincs benne semmi nehezen beszerezhető és ha kéznél vannak, akkor kb. 5-10 perc alatt össze is tudjuk állítani. A finomított cukor kerülőknek is egy ideális recept, mert édesítésre datolyát használok, amely nemcsak, hogy egy kiváló természetes édesítő, de az egészségünkre is nagyon jó hatással van.

A tetejére a díszítés teljesen opcionális, el is hagyható vagy ha időt akarunk spórolni, akkor a masszába is belekeverhetjük a csokicseppeket és / vagy az áfonyaszemeket. Mint írtam, mogyoró amúgy is van benne, tehát a félbe vágott mogyorószemeket ebben az esetben akkor hagyjuk el. Igaz, még nincs áfonya szezon, így teljesen jó a fagyasztott is, vagy nyugodtan hagyjuk el ezt is, úgy is nagyon finom lesz. Bogyós gyümölcs szezonban meg akár bármi mással is helyettesíthetjük. 🙂
Na ki áll neki most? 🙂
Hozzávalók 12-13 darab nagy méretű kekszhez:
- 2 ek lenmagliszt vagy őrölt lenmag
- 1 1/2 bögre / 150 g zabpehely
- 1 bögre / 110 g mandulaliszt
- 1/3 bögre / 50 g durvára vágott törökmogyoró
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk fahéj
- 1/4 bögre / 60 ml növényi tej (én zabot vagy mandulát használok leggyakrabban)
- 1 közepes nagyságú érett banán
- 100 g puha datolya (kb. 6 db Medjool datolyának felel meg)
- 3 ek olaj (szőlő, kókusz…stb. ami szimpatikus)
- 3 ek házi mogyorókrém/Nutella
Díszítésnek:
- Mogyorószemek
- Étcsoki cseppek/pöttyök
- Áfonyaszemek
Elkészítés:
- Sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A lenmaglisztet keverjük össze a növényi tejjel és tegyük félre.
- A zabpelyhet, mandulalisztet, a durvára vágott mogyorót, a sütőport, fahéjat keverjük össze egy keverőtálban.
- Tegyük mixerbe vagy a késes betétű robotképbe a banánt, a datolyát, az olajat, a házi mogyorókrémet és a lenmaglisztes keveréket és mixeljük simává.
- Öntsük ezt a sűrű smoothie jellegű keveréket a száraz hozzávalókhoz és jól keverjük, elegyítsük össze a két részt.
- Formázzuk gombócokat a masszából (kicsit ragacsos), és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsuk meg a gombócokat kicsit az ujjunkkal és díszítsük a félbe vágott mogyorószemekkel, a csokival és az áfonyával.
- Előmelegített sütőben süssük 20-25 percet vagy amíg egy kicsit megbarnul.