Matchás mandulakekszek

Matchás mandulakekszek

Olyan szép zöld, igaz?! 🙂 Ezeket a kekszeket először idén halloweenkor készítettem el, méghozzá úgy, hogy zombi ujjakat formáztam belőle. 🙂 Szerintem jópofa lett, kislányomnak legalább is nagyon tetszett. A videóban láthatjátok is a készítés folyamatát, ami amúgy nagyon egyszerű. 

Zombiujjak is lehetnek a kekszekből 🙂

Viszont ha nem ujjakat készítünk belőle, hanem csak simán kekszeket, akkor még könnyebb a folyamat, hisz a formázással sem kell vacakolni. A kekszekhez a tésztát összegyúrni kb. 2 perc, a sütés 8 perc, így összességében tényleg azt mondhatom, hogy villámgyorsan elkészíthető finomságról van szó. 

Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Hozzávalók mehetnek egy nagy tálba…
Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
… majd gyúrjunk belőlük formázható tésztát.

Mitől zöld?

A nevéből már ki lehetett találni, ugyanis nem mást, mint matchatea-port használok hozzá. A matcha tea a japánok tradicionális teája, zöld tea porrá őrölve. Nagyon egészséges, mert ebben a formában nem csak a tea áztatólevét isszuk meg (mint általában a teáknál), hanem magát a tealeveleket is elfogyasztjuk, hisz porrá őrölve vízzel/növényi tejjel elkeverve megisszuk, jelen esetben a kekszekkel együtt megesszük. 🙂 

Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
A tésztából kézzel formázzunk kekszeket, majd a csokit nyomkodjuk a tetejükre (ha használunk).
Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Sütés után a megolvadt csokiba bele tudjuk nyomni a mandulaszeletek.

Én már kevésbé tudok elfogulatlanul írni a matcháról, hisz már hosszú évek óta a reggeli/délelőtti rutinomat képezi egy bögre matcha latte elkészítése és elfogyasztása. Nagyon szeretem, az egyik legjobb „függőség”, ami egy emberrel megtörténhet. 🙂 De erről és a matcháról részletesen a matcha latte bejegyzésemnél olvashatsz.

Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Így ni! 🙂 Persze ez akár el is hagyható, vagy más diófélére cserélhető.
Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Várjuk meg míg egy kicsit kihűl, a csoki megdermed, majd tálalható is.

Ahogy a lattés bejegyzésben is írtam, évek óta az M Matcha teáit iszom, mert az egyik legjobb (ha nem A legjobb) minőségű a piacon. Gyönyörű a színe, tökéletes az aromája, a csomagolása nemrég újult meg és nagyon szép, könnyen kezelhető, felhasználóbarát a webshop is.

Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Akár hétköznap, akár ünnep – szerintem minden alkalommal tökéletes választás lehet.

Természetes színező

Ahogy látni fogjátok, ez nem egy bonyolult recept, kevés hozzávaló szükséges hozzá, viszont az egyik lelke a matcha tea, ami a szép zöld színét adja. Végre egy olyan „festék”, ami igazán egészséges! 🙂 A szín mellett azért az íze sem elhanyagolható, ad a kekszeknek egy finom zöld teás ízvilágot, ami a mandulával keveredve szerintem mennyei. (Kicsit sajnálom is, hogy ilyen finom lett, mert így gyorsabban fogy a matcha, ami ugye nagy kincs a reggeli lattézések tekintetében. 😀 )

Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Nem szokványos megjelenésével, azaz szép zöld színével kitűnhet az ünnepi aszaltról.

Én úgy gondolom, hogy nem csak halloweenre érdemes elkészíteni (főleg, ha nem is tatjátok az ünnepet 😀 ), hanem egyéb alkalmakra is tökéletes lehet. Megjelenését tekintve nem egy szokványos keksz, így biztos nagy sikerünk lehet vele vendégek körében is. 

Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek

Nemsokára megint itt a karácsony, szerintem különlegességnek vagy akár ajándéknak is jó ötlet lehet. A halloweeni változathoz képest 2 hozzávalóval ki is egészítettem, méghozzá fahéjjal és szárított narancshéjjal, szerintem tökéletesek hozzá. Természetesen ezek el is hagyhatóak, vagy más téli fűszerre cserélhető (gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs… ), döntsetek ízlésetek szerint. 🙂

Gluténmentes vegán matchás mandulakekszek
Ajándékba adni, vagy vendégségbe vinni is jó választás lehet. Szerintem érdemes kirpóbálni. 🙂

Jó sütögetést kívánok!

Hozzávalók kb. 8-10 darab kekszhez

  • 1,5 bögre / 160 g őrölt mandula
  • 1 ek matchatea-por
  • 1/4 tk fahéj (elhagyható)
  • 1/2 tk liofilizált narancshéj (elhagyható)
  • 4 ek agavészirup (vagy egyéb világos színű szirup)
  • 2 ek olvasztott kókuszzsír
  • 1 tk sütőpor
  • kevés víz, ha szükséges
  • étcsokoládé-darabok és mandulaszeletek a tetejére

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt alsó-felső fokozaton 200 fokra.
  2. Tegyük egy keverőtálba a kekszek hozzávalóit, azaz az őrölt mandulát, matchatea-port, fahéjat, narancshéjat, szirupot, olvasztott kókuszzsírt, sütőport és gyúrjunk belőle tésztát.
  3. Ha úgy látjuk, hogy túl száraz, nem áll össze a tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet (tényleg csak egy nagyon keveset egyszerre, mert hamar ragacsossá válik!) és gyúrjunk formázható tésztát. 
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd a tésztából tépkedjünk le darabokat, formáljunk gombócokat, majd tegyük a tepsire és tenyerünkkel nyomkodjuk le kekszformákra. Ha használunk étcsokit, akkor nyomkodjuk bele, majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 8-10 percig . Nem kell, hogy megbarnuljon a teteje, vigyázzunk, hogy nehogy megégjen a tea, attól keserű lehet. Sütőből kivéve az olvasztott csokikra rányomhatjuk a mandulaszeleteket, de ez elhagyható.