Matchás mandulakekszek

Olyan szép zöld, igaz?! 🙂 Ezeket a kekszeket először idén halloweenkor készítettem el, méghozzá úgy, hogy zombi ujjakat formáztam belőle. 🙂 Szerintem jópofa lett, kislányomnak legalább is nagyon tetszett. A videóban láthatjátok is a készítés folyamatát, ami amúgy nagyon egyszerű.
Viszont ha nem ujjakat készítünk belőle, hanem csak simán kekszeket, akkor még könnyebb a folyamat, hisz a formázással sem kell vacakolni. A kekszekhez a tésztát összegyúrni kb. 2 perc, a sütés 8 perc, így összességében tényleg azt mondhatom, hogy villámgyorsan elkészíthető finomságról van szó.


Mitől zöld?
A nevéből már ki lehetett találni, ugyanis nem mást, mint matchatea-port használok hozzá. A matcha tea a japánok tradicionális teája, zöld tea porrá őrölve. Nagyon egészséges, mert ebben a formában nem csak a tea áztatólevét isszuk meg (mint általában a teáknál), hanem magát a tealeveleket is elfogyasztjuk, hisz porrá őrölve vízzel/növényi tejjel elkeverve megisszuk, jelen esetben a kekszekkel együtt megesszük. 🙂


Én már kevésbé tudok elfogulatlanul írni a matcháról, hisz már hosszú évek óta a reggeli/délelőtti rutinomat képezi egy bögre matcha latte elkészítése és elfogyasztása. Nagyon szeretem, az egyik legjobb „függőség”, ami egy emberrel megtörténhet. 🙂 De erről és a matcháról részletesen a matcha latte bejegyzésemnél olvashatsz.


Ahogy a lattés bejegyzésben is írtam, évek óta az M Matcha teáit iszom, mert az egyik legjobb (ha nem A legjobb) minőségű a piacon. Gyönyörű a színe, tökéletes az aromája, a csomagolása nemrég újult meg és nagyon szép, könnyen kezelhető, felhasználóbarát a webshop is.

Természetes színező
Ahogy látni fogjátok, ez nem egy bonyolult recept, kevés hozzávaló szükséges hozzá, viszont az egyik lelke a matcha tea, ami a szép zöld színét adja. Végre egy olyan „festék”, ami igazán egészséges! 🙂 A szín mellett azért az íze sem elhanyagolható, ad a kekszeknek egy finom zöld teás ízvilágot, ami a mandulával keveredve szerintem mennyei. (Kicsit sajnálom is, hogy ilyen finom lett, mert így gyorsabban fogy a matcha, ami ugye nagy kincs a reggeli lattézések tekintetében. 😀 )

Én úgy gondolom, hogy nem csak halloweenre érdemes elkészíteni (főleg, ha nem is tatjátok az ünnepet 😀 ), hanem egyéb alkalmakra is tökéletes lehet. Megjelenését tekintve nem egy szokványos keksz, így biztos nagy sikerünk lehet vele vendégek körében is.

Nemsokára megint itt a karácsony, szerintem különlegességnek vagy akár ajándéknak is jó ötlet lehet. A halloweeni változathoz képest 2 hozzávalóval ki is egészítettem, méghozzá fahéjjal és szárított narancshéjjal, szerintem tökéletesek hozzá. Természetesen ezek el is hagyhatóak, vagy más téli fűszerre cserélhető (gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs… ), döntsetek ízlésetek szerint. 🙂

Jó sütögetést kívánok!
Hozzávalók kb. 8-10 darab kekszhez
- 1,5 bögre / 160 g őrölt mandula
- 1 ek matchatea-por
- 1/4 tk fahéj (elhagyható)
- 1/2 tk liofilizált narancshéj (elhagyható)
- 4 ek agavészirup (vagy egyéb világos színű szirup)
- 2 ek olvasztott kókuszzsír (elhagyható)
- 1 tk sütőpor
- kevés víz, ha szükséges
- étcsokoládé-darabok és mandulaszeletek a tetejére
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt alsó-felső fokozaton 200 fokra.
- Tegyük egy keverőtálba a kekszek hozzávalóit, azaz az őrölt mandulát, matchatea-port, fahéjat, narancshéjat, szirupot, olvasztott kókuszzsírt, sütőport és gyúrjunk belőle tésztát.
- Ha úgy látjuk, hogy túl száraz, nem áll össze a tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet (tényleg csak egy nagyon keveset egyszerre, mert hamar ragacsossá válik!) és gyúrjunk formázható tésztát.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd a tésztából tépkedjünk le darabokat, formáljunk gombócokat, majd tegyük a tepsire és tenyerünkkel nyomkodjuk le kekszformákra. Ha használunk étcsokit, akkor nyomkodjuk bele, majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 8-10 percig . Nem kell, hogy megbarnuljon a teteje, vigyázzunk, hogy nehogy megégjen a tea, attól keserű lehet. Sütőből kivéve az olvasztott csokikra rányomhatjuk a mandulaszeleteket, de ez elhagyható.