Sütőtökös brownie

Brownie receptem már van pár, de férjem szerint abból sosem lehet elég. 🙂 🙂 Tavaly kb. ebben az időszakban egy céklás verzió osztottam meg, de a közösségi oldalaimon már akkor is mutattam egy sütőtökös verziót, amit mostanra véglegesítettem. 🙂 Abban datolyaszirupot használtam, de mivel mindig a teljes értékűségre törekszem, ezért most a szirupot lecseréltem magára a datolyára. 🙂 (Ebben az édesburgonyásban is aszalt datolyát használok.)


Már többször írtam, hogy alapjáraton nem vagyok az az édesszájú, de az ilyen típusú brownikat én is szeretem. Főleg gyümölcsökkel, gyümölcsszószokkal. Ebben is simán el tudtam volna képzelni egy kis körtét, vagy szilvát, de gondoltam adok egy alapreceptet, aztán ízlése szerint mindenki azzal extrázza, amivel szeretné. A tésztába is bele lehet keverni a gyümölcsöket, de akár a tetejükre is szórhatjuk. Én most étcsokoládét tettem rá a csokirajongó családtagjaim kedvéért, de el is hagyható vagy másra cserélhető. Magvak, diófélék is szóba jöhetnek természetesen, nem csak gyümölcsök.


Brownie
A hagyományos browniekban mi van? Főleg sok tojás, vaj, és finomított cukor. Alapjában véve nem számít egy egészséges édességnek, igaz? Ezeket az alapanyagokat növényi, főleg teljes értékű növényi alapokon egyáltalán nem használjuk, viszont jó hír, hogy ezek nélkül is lehet mennyei brownie-kat készíteni, melyek nemcsak, hogy finomak, de még a teljes értékűség kategóriájába is beleférnek. Ez azért szerintem elég jó dolog. 🙂


Csicserilé
A tojáshab kiváltására és a tészta lazítására most ismét főtt csicseriborsó levét használom, amit legegyszerűbben konzervből lehet kinyerni, ha nem főzünk otthon csicseriborsót. Már korábban is írtam róla, hogy a csicseriborsó főzőlevét nagyon jól fel lehet verni, ugyanolyan kemény hab készíthető belőle, mint a tojásfehérjéből. Nemrég valaki megkérdezte, hogy mi a helyettesítési mérőszám a tojás és a csicserilé között, így gondoltam, ide is leírom, hátha másnak is hasznos ez az infó. Nagyjából úgy szokták venni, hogy 1 tojásfehérje = 3 evőkanál csicserilé. A hivatalos mérce szerint 1 evőkanál = 15 ml, úgyhogy ezekkel a mennyiségekkel lehet számolni, ha esetleg egy tojásfehérjehabos sütiben csicserilére cserélnétek a tojást. 🙂


Sütés
A hagyományos brownie esetében azt szokták mondani, hogy a sütés a lelke, ugyanis az sem jó, ha keveset sül és az sem, ha sokat. Előző esetben túl híg lesz, nem lehet vágni, utóbbi esetében meg a krémességét veszti el, ha a tojás nagyon megsül benne. Növényi alapokon talán nem ennyire vészes a helyzet, de azért nem árt itt is figyelni. Mondom ezt én, aki pont ezt a brownie-t hagytam véletlenül 5 percet tovább a sütőben és egy picit meg is kapta a tetejét a hő. 😀 A lényeg azonban itt is az, hogy nem kell sokat sütni, hisz a brownie pont az a sütemény, ami akkor jó, ha még a közepe szinte „nyers”, krémesen puha. 🙂 Itt a tűpróba nem játszik. 🙂 🙂

Jó sütögetést kívánok mindenkinek, remélem nektek is annyira fog ízleni, mint nekem! 🙂
Hozzávalók:
- 250 g puha aszalt datolya
- 150 g őrölt mandula
- 130 g sült sütőtök
- 50 g kakaópor
- 70 g mogyoróvaj (földi)
- 2 lentojás (2 ek őrölt lenmag + 3 ek víz 5 percet pihentetve)
- 100 ml csicserilé (konzerves)
- étcsokoládé-pasztillák a tetejére (elhagyható)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő légkeverés fokozaton 200 fokra.
- Tegyük a datolyát a késes betétű robotgép tartályába és mixeljük péppé.
- Adjük hozzá az összes többi hozzávalót (csokit és csicserilevet kivéve), majd mixeljük sima tésztává.
- Verjük fel a csicserilevet kemény habbá, majd forgassuk bele a kakaós masszát.
- Béleljünk ki egy sütőtálat (enyém 25 cm x 18 cm ) sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát, szórjuk meg a tetejét az étcsoki-pasztillákkal (ha használunk, de mehet gyümölcs is), majd tegyük a sütőbe és süssük 20-25 percig.
- Várjuk meg kicsit kihűl, utána szeleteljük.