Mandulás blondie

Mandulás blondie

Ez a süteményem a véletlen szülötte, de olyan jól sikerült, hogy muszáj volt reprodukálnom. Konkrét receptem nem volt hozzá, mivel a “prototípust” csak úgy gyorsan összedobtam egyik vasárnap délelőtt, hogy majd ez lesz a desszert ebéd után. Le is fotóztam és Facebookon valamint Instagramon is megosztottam a képet róla,  amire elég sokan írtak üzit, hogy szeretnék a receptet. Így már mindenképp megvolt a motiváció, hogy “emlékezzek”, hogy miket is tettem bele, így mikor újra nekiálltam, már felkészültebben álltam a témához, mert jegyzeteltem. 🙂 🙂 

Gluténmentes vegán mandulás blondie
A mandulás blondie hozzávalói
Gluténmentes vegán mandulás blondie
Ha a hozzávalókat összekevertük, a tésztát tortaformába simítjuk
Gluténmentes vegán mandulás blondie
Sütés előtt halmozzuk rá az almát vagy a válaszott gyümölcsöket
Gluténmentes vegán mandulás blondie
Sütés előtt az almát még megszórhatjuk egy kis cukorral és fahéjjal. A cukor sütés közben finoman rákaramellizálódik az almára, mennyei ízt ad neki a fahéjjal együtt

Egyszerű de nagyszerű 

Ez az általános mondás lehet, hogy eléggé elcsépelt, de ide valóban passzol, mert nagyon egyszerű elkészíteni. Csak csak össze kell keverni egy tálban a hozzávalókat és megsütni. Nagyjából ennyi. 🙂 Nem kell utána sokat mosogatni sem, és a végeredményünk egy mennyei finom, puha, szaftos gyümölcsös sütemény lesz, ami ráadásul gluténmentes és teljesen növényi alapú hozzávalókból készült.  

Gluténmentes vegán mandulás blondie
Sütés után 🙂 Ugye milyen szépen rákaramellizálódott a cukor? És ha még az illatokat is éreznétek… 🙂 🙂
Gluténmentes vegán mandulás blondie
Egy közelebbi kép is, mert olyan szééép 🙂 🙂
Gluténmentes vegán mandulás blondie
A (legalább langyosra) kihűlt, kivehetjük a formából és azzal díszítjük tovább, amivel szeretnénk. Én friss fügét vágtam még rá, de bármi más is jó.

Blondie

Azért adtam ezt a nevet, mert állagra nekem szinte teljesen olyan, mint a brownie, csak ez “szőke”, azaz nincs benne kakaó és csoki sem, amik a browniek egyik fő összetevői. 

Gluténmentes vegán mandulás blondie
Mandulás blondie – mert állagra olyan, mint a brownie, csak ez kakaó nélküli 🙂
Gluténmentes vegán mandulás blondie
Teljesen gluténmentes és vegán

Almás, körtés, barackos…

Az, hogy milyen gyümölcs kerül a tetejére, az teljesen egyéni és ízlés szerinti döntés. Sütöttem már barackkal is, de most, hogy már inkább az alma szezonja van, így ezt halmoztam a tetejére. De nagyon finom lehet körtével, vagy akár fügével is. Én a fügét díszítésnek vágtam rá, de akár rá is süthettem volna, mert szeretem a sült fügét is. 🙂 Szóval csak bátran a gyümölcsökkel, nem hiszem, hogy mellé tudnánk nyúlni, bármit is teszünk a tetejére. 

Gluténmentes vegán mandulás blondie
Ünnepi alkalamora is nagyszerű választás
Gluténmentes vegán mandulás blondie
Megvágva – belül puha, szaftos
Gluténmentes vegán mandulás blondie
Micsoda illata van! És az íze! Ha megsütitek, megtudjátok! 😉

Jó sütögetést! 🙂

Hozzávalók 1 tortához (18 cm átmérőjű formában sütöttem):

  • 2 bögre / 220 g mandulaliszt
  • 1/2 bögre / 60 g kókuszliszt
  • 1/2 bögre / 70 tápióka keményítő
  • 1 bögre / 140 g kókuszcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 bögre / 250 ml növényi tej
  • 1/4 bögre / 60 ml olaj
  • 1 nagyobb alma
  • Gyümölcsök/magok a tetejére

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütési fokozaton).
  2. A gyümölcsök és szóráshoz szánt magok kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. 
  3. Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát és szeleteljük fel karikára.
  4. Egy tortaformát (sütőformát) béleljünk ki papírral vagy kenjünk ki zsiradékkal. Én a biztonság kedvéért a tortaforma szélére is szoktam papírt tenni, nem csak az aljára, de nem muszáj. 
  5. Simítsuk a tésztát a formába, rendezzük el a tetején az almakarikákat és süssük az előmelegített sütőben kb. 40-45 percig.  
  6. Sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni (legalább langyosra), mert forrón nem igazán lehet szépen szeletelni (szerintem, de még nem próbáltam forrón felvágni, viszont az állaga olyan, amit jobb, ha csak kihűlve vágunk meg 🙂 )
  7. Tálalás előtt díszítsük plusz gyümölcsökkel, magokkal, de ez el is hagyható.

Tipp

Az almát még megszórhatjuk sütés előtt egy kevés fahájjal és cukorral, ami sütés közben szépen rákaramellizálódik. Látványnak sem utolsó, és remek ízt ad az almának. 



Hosszászólások