Keksz, ami gluténmentes és vegán

Keksz, ami gluténmentes és vegán

Nem vagyok egy nagy kekszes be kell, hogy valljam. Az év 10-11 hónapjából eszembe sem jut, hogy sütni kéne, de valahogy így a karácsonyi időszak közeledtével mégis csak elfog a kekszkészítés iránti vágy. 🙂 🙂 Bár szerintem ehhez a “vágyhoz” hozzájárul az is, hogy kislányom már olyan idős lett, hogy a konyhában is tudunk közösen ténykedni, na és hát a kekszsütés meg egy nagyon jó kis móka. Főleg a nyomdázás része, na azt nem adja ki a kezéből. 🙂 🙂 A téli időszakban többször, ha a rossz időjárás miatt nem tudunk kimenni, akkor általában az egyik benti program valami finomság készítése közösen a konyhában. 

Gluténmentes vegán keksz
A két rész 🙂 A tészta egyik felébe kakaóport gyúrtam, de ez opcionális
Gluténmentes vegán keksz
Két sütőpapír között nyújtsuk ki, hogy ne ragadjon le a deszkára
Gluténmentes vegán keksz
Kezdődhet a pecsételés – legjobb rész kislányom szerint 🙂 Szerintem is 😉
Gluténmentes vegán keksz
Amiket kiszaggattunk, azt sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és mehet is a sütőbe

Mentes vs. hagyományos

Saját gluténmentes keksz receptem egész eddig nem volt, illetve ami volt, azzal nem voltam kibékülve. Valamit mindig módosítottam rajta, és aztán a végeredmény mégsem tetszett. Így tavaly aztán teljesen elölről kezdem mindent, egészen másfajta lisztekkel próbálkoztam, mint korábban. És nagyjából be is jött, már csak egy minimális módosításra volt szükség, amit akkor már nem volt időm tökéletesíteni, de idén megtettem. 🙂 A mandulaliszt volt a kulcs, az adta meg azt az omlósságot, amit szerettem volna. 🙂

Gluténmentes vegán keksz
A kakaós résszel ugyanígy járunk el: kinyújtjuk két sütőpapír között és pecsételjük, kiszaggatjuk a kekszeket
Gluténmentes vegán keksz
Kislányom ki nem adná a kezéből ezt a feladatot 🙂
Gluténmentes vegán keksz
Amit kiszaggattunk, mehet a tepsire majd a sütőbe

Egyébként nem olyan egyszerű gluténmentes vegán módon kekszet készíteni, főleg úgy, hogy tudom, ha ajándékba visszük olyan társaságba, ahol szinte mindenki hagyományos módon étkezik, akkor úgyis akarva-akaratlanul a “normális” kekszhez hasonlítják, amit meg elég nehéz elérni mindenmentes módon. 

Gluténmentes vegán keksz
Míg a kakaósat szaggattuk, közben megsült a fehér
Gluténmentes vegán keksz
Frissen a sütőből 🙂

Fehér vs. kakaós

Nem szükséges két résztre szedni a tésztát, de nálunk, ha keksz, akkor az kakaós is. 🙂 Sőt, a család nagyobb része a csak kakaósnak örülne inkább, de azért persze a fehér is elfogy. Főleg lekvár vagy a csokikrém társaságában, de házi nutellával is ettük már. 🙂

Gluténmentes vegán keksz
A kakaós is elkészült közben
Gluténmentes vegán keksz
Most már csak meg kell várni, míg egy kicsit kihűl és már lehet is enni 🙂

Nem azt mondom, hogy ez a világ legtökéletesebb gluténmentes keksze, de szerintem ez már teljesen vállalható, és hozza mindazt, amit az ember egy keksztől vár. Ropogós, omlós és olyan kekszes. 🙂 Nekünk legalábbis. Aztán persze ízlések és pofonok. 

Próbáld ki kedves Olvasóm és mondd el, hogy Neked hogy ízlett! 🙂

Gluténmentes vegán keksz
Tálalva – gluténmentes és vegán keksz 🙂
Gluténmentes vegán keksz
Ropogós és omlós – minden, amit egy kekszenek tudni kell 🙂
Gluténmentes vegán keksz
Ami nem fogy el, azt tároljuk jól záródó üvegben vagy dobozban
Gluténmentes vegán keksz
Jó sütögetést kívánok! 🙂

Hozzávalók kb. 48 db-hoz:

  • 150 g barna rizsliszt
  • 150 g kölesliszt
  • 50 g mandulaliszt (őrölt mandula)
  • 100 g tápióka keményítő
  • 180 g margarin / vegán vaj (hideg)
  • 100 g porcukor (ez lehet bármilyen porrá őrölt szilárd édesítő, pl. nyírfacukor, stevia, nádcukor…)
  • 3 ek hideg víz
  • 1,5 ek kakaópor

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 
  2. A liszteket a kockákra vágott hideg vajjal és cukorral összegyúrjuk. 
  3. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet, hogy jobban összeálljon. 
  4. Ha összeállt, felezzük el a tésztát. A fehéren hagyott részt addig hűtőbe is tehetjük, míg ki nem nyújtjuk. (Ha úgy látjuk, hogy túl felolvadt a vaj a kezünk melegétől.)
  5. A tészta másik felébe gyúrjuk bele a 1,5 ek kakaóport.
  6. Kezdődhet a nyújtás. A tészta egyik felét két sütőpapír között nyújtsuk ki 3-5 mm vastagra és kekszpecséttel pecsételjünk bele kívánt mintákat. 
  7. A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd az előmelegített sütőben 5-8 percig sütjük (vastagságból függően).
  8. A tészta másik részével is járjunk el ugyanígy. Nyújtsuk ki két sütőpapír (vagy zsírpapír) között és pecsételjük bele a mintákat és süssük meg.
    Frissen és hidegen egyaránt finom. 🙂 Ami nem fogy el, azt – miután teljesen kihűlt – jól záródó csatos üvegben vagy kekszes dobozban tároljuk. 


Hosszászólások