Keksz, ami gluténmentes és vegán

Nem vagyok egy nagy kekszes be kell, hogy valljam. Az év 10-11 hónapjából eszembe sem jut, hogy sütni kéne, de valahogy így a karácsonyi időszak közeledtével mégis csak elfog a kekszkészítés iránti vágy. 🙂 🙂 Bár szerintem ehhez a “vágyhoz” hozzájárul az is, hogy kislányom már olyan idős lett, hogy a konyhában is tudunk közösen ténykedni, na és hát a kekszsütés meg egy nagyon jó kis móka. Főleg a nyomdázás része, na azt nem adja ki a kezéből. 🙂 🙂 A téli időszakban többször, ha a rossz időjárás miatt nem tudunk kimenni, akkor általában az egyik benti program valami finomság készítése közösen a konyhában.




Mentes vs. hagyományos
Saját gluténmentes keksz receptem egész eddig nem volt, illetve ami volt, azzal nem voltam kibékülve. Valamit mindig módosítottam rajta, és aztán a végeredmény mégsem tetszett. Így tavaly aztán teljesen elölről kezdem mindent, egészen másfajta lisztekkel próbálkoztam, mint korábban. És nagyjából be is jött, már csak egy minimális módosításra volt szükség, amit akkor már nem volt időm tökéletesíteni, de idén megtettem. 🙂 A mandulaliszt volt a kulcs, az adta meg azt az omlósságot, amit szerettem volna. 🙂



Egyébként nem olyan egyszerű gluténmentes vegán módon kekszet készíteni, főleg úgy, hogy tudom, ha ajándékba visszük olyan társaságba, ahol szinte mindenki hagyományos módon étkezik, akkor úgyis akarva-akaratlanul a “normális” kekszhez hasonlítják, amit meg elég nehéz elérni mindenmentes módon.


Fehér vs. kakaós
Nem szükséges két résztre szedni a tésztát, de nálunk, ha keksz, akkor az kakaós is. 🙂 Sőt, a család nagyobb része a csak kakaósnak örülne inkább, de azért persze a fehér is elfogy. Főleg lekvár vagy a csokikrém társaságában, de házi nutellával is ettük már. 🙂


Nem azt mondom, hogy ez a világ legtökéletesebb gluténmentes keksze, de szerintem ez már teljesen vállalható, és hozza mindazt, amit az ember egy keksztől vár. Ropogós, omlós és olyan kekszes. 🙂 Nekünk legalábbis. Aztán persze ízlések és pofonok.
Próbáld ki kedves Olvasóm és mondd el, hogy Neked hogy ízlett! 🙂




Hozzávalók kb. 48 db-hoz:
- 150 g barna rizsliszt
- 150 g kölesliszt
- 50 g mandulaliszt (őrölt mandula)
- 100 g tápióka keményítő
- 180 g margarin / vegán vaj (hideg)
- 100 g porcukor (ez lehet bármilyen porrá őrölt szilárd édesítő, pl. nyírfacukor, stevia, nádcukor…)
- 3 ek hideg víz
- 1,5 ek kakaópor
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A liszteket a kockákra vágott hideg vajjal és cukorral összegyúrjuk.
- Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet, hogy jobban összeálljon.
- Ha összeállt, felezzük el a tésztát. A fehéren hagyott részt addig hűtőbe is tehetjük, míg ki nem nyújtjuk. (Ha úgy látjuk, hogy túl felolvadt a vaj a kezünk melegétől.)
- A tészta másik felébe gyúrjuk bele a 1,5 ek kakaóport.
- Kezdődhet a nyújtás. A tészta egyik felét két sütőpapír között nyújtsuk ki 3-5 mm vastagra és kekszpecséttel pecsételjünk bele kívánt mintákat.
- A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd az előmelegített sütőben 5-8 percig sütjük (vastagságból függően).
- A tészta másik részével is járjunk el ugyanígy. Nyújtsuk ki két sütőpapír (vagy zsírpapír) között és pecsételjük bele a mintákat és süssük meg.
Frissen és hidegen egyaránt finom. 🙂 Ami nem fogy el, azt – miután teljesen kihűlt – jól záródó csatos üvegben vagy kekszes dobozban tároljuk.