Aszalt szilvás-fahéjas datolyagolyók

Aszalt szilvás-fahéjas datolyagolyók

Hogy őszinte legyek, nem is értem, hogy ez a bejegyzés miért nem született meg már korábban. Mármint az értem persze, hogy mostanában miért nem születnek gyakran bejegyzések, – elég sűrű időszakot élünk – de én sokkal korábbra gondolok. Minap visszanéztem a blog indításával kapcsolatos dokumentációmat és ez a recept már az indulók között volt, csak valamiért elmaradt. Pedig aztán ezt a datolyagolyót tényleg nagyon gyakran készítem, mert egy szuperegészséges nasi, kislányom is imádja, és mivel már az újságban is megjelent 😉 , így tényleg nagyon ideje volt, hogy a blogra is felkerüljön. 🙂 

Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Aszalt szilvás-fahéjas datolyagolyók hozzávalói
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Diós-mandulás morzsalék – mehet bele a többi hozzávaló

EGYSZERŰ

Kislányom nem csak enni imádja, de készíteni is. Gyakran ő kérdezi meg, hogy csinálhatnánk-e datolyás gombócokat. 🙂 És mivel kb. 3 perc alatt összeállítható, így általában semmi akadálya nem szokott lenni annak, hogy készítsünk. Nem macerás egyáltalán, gyorsan megvan, nem kell sütni, nincs utána egy halom edény, amit el kell mosni és abszolút gyerekkompatibilis minden szempontból. 🙂 Jó móka együtt gombócozni, hempergetni, közben a „tésztából” majszolgatni és a gombócokat egymásra téve hóembert építeni belőle. 😀 😀

Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Kislányom nagyon szereti készíteni, ő a fő segítségem, szinte mindent tud már egymaga is… tehát akkor végülis én vagyok az ő segítsége 😀
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Minden a robotgépben, indulhat a mixelés 🙂

VARIÁLJUK

Ahogy a receptjeim nagy részénél már megszokhattátok, itt sincs semmi kőbe vésve. Ennek a datolyagolyónak az is nagy előnye, hogy igazából olyan magokból, dióféléből és magvajból készítjük, amiből csak szeretnék. A receptben azt írtam le, amikből én leggyakrabban készítem (dió és mandula), de ezeket abszolút mértékben helyettesíthetjük mással, vagy épp csak az egyik fajtából is készíthetjük… Ránk van bízva. Itthon lévő alapanyagaimtól függően és is szoktam variálni, ha épp kifogytam a dióból, akkor vagy csak mandulából készítem, vagy a mandula mellé kesudiót, mogyorót (bármelyik fajta) keverek, vagy ezt is, azt is. 

Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
A kész „tészta” – úgy tűnik, mintha nem állna össze, de ha összecsippentjük az ujjunk között, már akkor is látjuk, hogy összetapad

Én (házi) mogyoróvajat teszek hozzá, mert az (szinte) mindig van itthon (férjemnek a zabkásához elhagyhatatlan hozzávaló 🙂 ), de az is helyettesíthető mással. Pl. mandulavajjal, törökmogyoróvajjal, kesudióvajjal… stb.

Úgyhogy csak semmi pánik, ha esetleg valami hozzávalónk nincs itthon, akkor csak bátran cseréljük le egy hasonlóra. 🙂

Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Indulhat is a gombócozás 🙂

MIBE ÖLTÖZTESSÜK? 🙂 

A végén szintén abba forgatjuk, amibe csak szimpatikus, de akár “üresen” is maradhat, úgy is teljesen jó és finom, a hempergetés jórészt inkább optikailag dob a datolyagolyókon, ízvilágban nem tesz hozzá akkora pluszt. (Legalábbis szerintem, bár a kókuszreszeléktől egy enyhe kókusz ízt kaphat, de nem olyan markáns.)

Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Aztán meg a hempergetés 🙂
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
„Anya, figyelek, hogy mindenhol kókuszos legyen” 🙂
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Ez kész is! 🙂
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Egy picit én is segíthettem, a kendermagban párat megforgathattam 😉 😀
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Nemcsak finomak és egészségesek, de szerintem még szépek is 🙂

Ha nagyon extrázni akarom és az időm is több, akkor viszont olvasztott csokiba mártom, ami azért már ad egy sokkal kakaósabb, csokisabb ízt neki. Ebben az esetben egy kicsit azért megugrik az elkészítési idő a csoki olvasztásával és a száradással, de általában nem szoktam megbánni, hogy többet pepecselek vele, mert úgy is nagyon-nagyon finom. 🙂 (Ugye nem is kell mondanom, hogy a házi Gombócartúrom, alias férjem melyik verziót részesíti előnyben 😀 )

Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Egy másik alkalommal csokiba mártogattuk őket – így extrán csokis lesz 🙂 Kicsit több ideig tart, de megéri! 😉
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Ebben az esetben puffasztott amaránttal és kókuszreszelékkel szórtuk meg

Én csak buzdítani tudok mindenkit, hogy próbálja ki, szerintem nem fog csalódni. Egy teljesen gluténmentes, vegán, szuperegészséges és szuperfinom nasit kapunk pár perc alatt. Ugye milyen szuperül hangzik? 🙂 🙂

Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Pillanatok alatt kész a finom nasi – aszalt szilvás-fahéjas datolyagolyók
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Vendégségben is megállja a helyét és tuti sikert arat 🙂
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Nálunk nem sokott sokáig tartani, de viszonylag hosszú ideig eláll (szerintem 🙂 )
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
Az illatuk is mennyei 🙂
Gluténmentes vegán aszalt szilvás datolyagolyók
„Anya, megeszem mind!” 😀 😀

Hozzávalók 20-22 datolyagolyóhoz:

  • 1 bögre dió
  • 1/2 bögre mandula (bármilyen jó, egész, héjas, héjtalan, szeletelt…)
  • 1 bögre magozott puha aszalt datolya
  • 1/2 bögre puha aszalt szilva
  • 2 ek mogyoróvaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 tk őrölt fahéj

Hempergetéshez:

  • kókuszreszelék
  • kendermag 

Elkészítés:

  1. Tegyük a diót és a mandulát késes betétű robotgép tartályába, párszor forgassuk meg, hogy durva szemű morzsalékot kapjunk.
  2. Adjuk az összes többi hozzávalót a diós-mandulás morzsához és dolgoztassuk addig a gépet, míg egy ragacsos, formálható masszát kapunk.
  3. Gyúrjunk kis gombócokat a masszából és forgassuk meg kókuszreszelékbe és/vagy kendermagba. Kész, már nasizhatjuk is. 🙂


Hosszászólások