Cake pop, azaz sütinyalóka

Cake pop, azaz sütinyalóka

Sütinyalóka, azaz hogyan használjuk fel a maradék kekszet, száraz sütiket. 🙂 Itt a karácsonyi időszak, az ember lánya ilyenkor hajlamos arra, hogy sokkal több dolgot süssön, mint amire valójában igény van, ami még belátható időn belül elfogy. Na jó, most nem magamra gondolok, mert én ritkán (=soha nem) sütök egyszerre annyi édességet, ami ne tudna elfogyni 2 napon belül. Eleve nem sütök 1-2 fajtánál többet egyszerre. Nem szeretem a pazarlást és a soknapos ételeket, ez utóbbit még sütiben sem. 🙂 

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Hozzávalók: keksz, étcsoki, házi sárgabarack lekvár, zabtej, magok és fahéj (ami lemaradt a képről 🙂 ) – könnyen beszerezhető mind

A környezetemben viszont több helyen látom (főleg) karácsonykor,  hogy még kb. január közepén-végén is a karácsonyi “aprókat” próbálják a családtagok egymásra rásózni, vagy maguk “megküzdeni” vele. Nem is kell nagyon messze mennem, mert Anyukáméknál is elég sokszor ez a helyzet. És nem azért, mert ne lenne finom az összes, hanem mert a jóból is megárt a sok. Mikor hetekig minden nap ott van egy halom sütemény az orrod előtt, akkor a 3-4. nap után már annyira nem villanyoz fel a tudat senkit, hogy ehet sütit.
Anyukám ajándékba is mindig süt; ennek is egy kicsit, annak is egy kicsit, még rászámolok, inkább maradjon, mint ne jusson, persze több fajtát akkor már, ha ajándék… és így aztán tényleg sokszor 10-12 fajta sütemény várja a vendégeket, amit szerintem egyszerre képtelenség végigkóstolni, így persze bőven megmarad belőle. 

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Ha minden hozzávalót összekeverünk, akkor egy ilyen lágy masszát kell kapnunk. Ez mehet a hűtőbe, hogy formázható állagúra dermedjen

Az idő múlásával meg nyilván a legfinomabbak, legnépszerűbbek elfogynak és már csak – hogy az uramat idézzem – a “kullógók” maradnak. 😀 Nem nehéz kitalálni, férjem azokat a sütiket nevezi kullogóknak, amikre az ember kb. utoljára nyúl. Na nála ilyen az összes csoki- és kakaómentes aprósütemény, linzer és kekszféle. 🙂 Persze megenné, ha nem lenne más, de hát van! 🙂 Úgyhogy azok a sor végén maradnak és “várják sorsuk jobbra fordulását” – idézet szintén az uramtól. 😀  

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Ha megdermedt, tudjuk is formázni és pálcikára szúrni

Na ezeknek az újrafelhasználására, “csokisítására” , sorsuk jobbra fordítására 😀 találtam ki ezt a receptet, egyrészt hogy tényleg semmi ne vesszen kárba (ételt ne dobjunk ki, ha tehetjük!) másrészt hogy az addigra már esetleg megunt sütiket új köntösben ismét élvezettel fogyasszuk. 

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Mártsuk olvasztott csokiba…
Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
… forgassuk meg durvára vágott dióba, mandulába, pisztáciába…

Kekszekből, vaníliás kifliből, linzerekből bátran

Az a jó ebben a receptben, hogy szinte minden keksszel, szárazabb (arra értem, hogy nem krémes) sütivel működik, sőt, még a lekváros összeragasztóssal is, hiszen ha megnézitek a receptet, lekvárt amúgy is teszek bele. És nyugodtan lehet akár variálni is, nem kell egyfajta, mehet vegyesen is.
De természetesen ha csak simán sütinyalókát szeretnénk készíteni és nincs maradékunk semmiből, akkor a bolti kekszek is tökéletesek.

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
… és kész is van. 🙂
Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Állítsuk poharakba a kínáláshoz és hogy megszáradjon

Saját keksz

Én most a saját kekszemet használtam a recepthez, ugyanis nekem ez volt kézenfekvő, ebből akadt egy kis felesleg. 🙂 A kekszem végleges, “blogolható” verziója előtt volt még egy próbasütésem,  így pár nap alatt viszonylag egy nagyobb adag keksz gyűlt össze, ami igaz fogyott, de pont kapóra is jött az ötletemhez, miszerint igyekszem olyan recepteket is kreálni, ami “megmenti” az élelmiszereket a kidobástól. 🙂

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Kislányomnak nagyon tetszett, csak a pálcikásból evett. 🙂

Díszítés

Mint azt már több receptemnél is említettem, én csak étcsokit használok sütéskor, de a sütinyalókát természetesen tejcsokival és fehércsokival is bevonhatjuk, rajtunk áll. És ha már pazarlás ellen vagyunk, akkor szintén egy jó ötlet lehet a nemrég Mikulás hozta -esetleg kevésbé kedvelt – halomban álló csokik felhasználása bevonásra. 😉

Magok helyett mással is meg lehet hinteni, ez megint csak rajtunk áll. 

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Persze nem muszáj az összeset nyársra szúrni, készíthetünk simán csak gombócokat is, amiket tányérra teszünk
Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
A csokizáshoz és a megszóráshoz ugyanúgy nyársat használtam – mert könnyebb és tisztább így dolgozni – utána viszont tányérra csúsztattam a gombócokat

Nyalóka

Mivel így pálcikára felszúrva sokkal viccesebb – főleg ahol gyerek(ek) van(nak), ott mindenképp ezt a formát javaslom – de természetesen elhagyható a nyalóka forma és csak simán gombócban is tálalható. Utóbbiból is készítettem párat a fotó kedvéért, így mindenki eldöntheti, hogy kinek mi a szimpatikus. 🙂 Ugye azt mondanom sem kell, hogy kislányom melyikből evett csak. 🙂 🙂 Pedig belül mindegyik ugyanaz, de a gyerekeket valamiért a nyalóka forma nagyon vonzza. 🙂 

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Így is nagyon szépek és ha kisebb gombócokat gyúrunk, olyan lesz, mint egy bonbon

Összegzés

A karácsonyi időszakban is próbáljunk mértéket tartani a konyhában is, csak annyit süssünk-főzzünk, ami tényleg elfogy. Ha a sütikből mégis sikerül „túlsütni” magunkat, akkor itt egy recept, amivel megmentheted a kidobástól.

Gluténmentes vegán cake pop azaz sütinyalóka
Belül finom puha, kívül roppanós és ropogós az étcsokitól és a magoktól 🙂

Hozzávalók kb. 10-12 db sütinyalókához:

  • 400 g gluténmentes keksz
  • 150 g étcsoki (én 75%-osat használtam)
  • 2-3 ek (házi) sárgabarack lekvár
  • 100 ml növényi tej
  • fahéj ízlés szerint 

Bevonás, díszítés:

  • 150 g étcsoki (én 75%-osat használtam)
  • maréknyi dió, mandula, pisztácia durvára vágva
  • nyársak

Elkészítés: 

  1. A kekszet törjük morzsára egy nagy keverőtálban. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok.
  2. Adjuk hozzá a lekvárt és a fahéjat, majd keverjük össze.
  3. A csokit a tejben olvasszuk fel, majd öntsük bele ezt is kekszes-lekváros keverékbe és jól dolgozzuk össze vele. 
  4. Tegyük ezt a csokis-kekszes masszát kb. 1 órát a hűtőbe pihenni, hogy formázható állagúra dermedjen.
  5. Ha visszahűlt, formázzunk belőle gombócokat és szúrjuk fel nyársra. 
  6. Olvasszuk meg vízgőz felett az étcsokit, majd mártogassuk bele a kekszgombócokat, szórjuk  meg a magokkal (bele is hempergethetjük őket) és tegyük egy pohárba (vagy tányérra ) száradni.