Mogyoróvajas és eper-chiadzsemes csokipohárkák

Nagyon sokat gondolkodtam, hogy milyen nevet is adjak ennek a finomságnak, de ennél jobbat nem tudtam kitalálni. Én az angol cup szót használnám leginkább, de mikor leírtam, hogy csokicupok, az elég furának tűnt. 🙂 Úgyhogy a csokipohárkák szó lett a legmegfelelőbb, legalábbis most így gondolom.

Igazából teljesen mindegy, hogy minek nevezzük, mert egyáltalán nem a nevén van a lényeg. 🙂 Csak hát azért címet is kell adni egy bejegyzésnek, ezért töprengtem rajta, hogy mi is legyen. 🙂


Sütés nélkül tetszőleges gyümölcsből
Annyira egyszerű elkészíteni ezeket a csokipohárkákat, hogy az már zavarba ejtő. Nem kell sütni, és nincs is benne semmi extra alapanyag, mégis valami mennyei finom. Férjem szerint, amiben csoki és mogyoróvaj van, az már rossz biztos nem lehet. 😀 Hát lehet, hogy valaki tudna ezzel vitatkozni, de ezek a pohárkák tényleg valami eszméletlen jók. Többször készítettem már, mindig sikert aratott.
A gyümölcs ízlés szerint tetszőlegesen variálható benne, én is készítettem már málnából is, de bármi mással is el tudom képzelni. Áfonyával, barackkal is nagyon finom lehet.

Nyáron frissből, télen fagyasztottból
Nyáron jórészt friss gyümölcsökből készítem a chaidzsemet és ilyenkor nem mindig főzöm meg az epret, málnát, hanem csak összenyomkodom villával, hozzáadom a chiamagot, szirupot, kicsit pihentetem és kész. Persze tartósság szempontjából nyilván tovább eláll, ha ez ember egyet forral rajta, de nálunk nem szokott 2-3 napnál tovább megmaradni, így attól nem kell félnem, hogy megromlik. Télen fagyasztott gyümölcsből készítem, így a receptet is most ez alapján írtam le. Ha tehetem saját eltevésű fagyasztott eperet használok, de a bolti éppoly jó természetesen.




Házi mogyoróvaj vs. bolti mogyoróvaj
Én már nagyon régóta házi mogyoróvajat használok minden ételhez, mivel nagyon egyszerű elkészíteni házilag is és tuti, hogy nincs benne semmi más, csak mogyoró. 🙂 De boltival ugyanúgy működik, csak azért nézzük meg az összetevőket. Bolti és bolti között is elég nagy eltérések lehetnek, főleg cukortartalom tekintetében. Én cukrozatlant tettem a pohárkákba, de ez megint ízlés kérdése.


Dekoratív
Amilyen egyszerű, annyira elegáns ez az édesség, bármilyen alkalmi eseményen megállja a helyét. A csokoládé önmagában is elég ünnepi, hisz ajándékba is szoktunk adni és kapni is, de így töltött formában meg még inkább. Ajándék ötletnek is kiváló. 🙂


Jön a karácsony, szerintem kerüljön fel az elkészítendő édességek listára, senki nem fogja megbánni. 🙂

Hozzávalók 8 db pohárkához:
- 200 g étcsoki (én 70 %-osat használtam)
- 400 g fagyasztott eper
- 4 ek chiamag
- Rizsszirup (vagy más édesítő) ízlés szerint
- Vanília paszta ízlés szerint (elhagyható)
- 8 ek mogyoróvaj (cukrozatlan)
Összeállítás:
- 8 db szilikon muffinforma
Elkészítés:
- Olvasszuk fel a csokit gőz felett és kenjük ki vele a szilikon formákat. Nem kell túl hígra olvasztani, hogy meg tudjon tapadni a kapszlik oldalán a csoki és ne folyjon az összes az aljára. Kétszer is kikenhetjük a biztonság kedvéért, ha úgy látjuk, hogy túl lefolyt. Első kikenés után tegyük a hűtőbe kb. 5 percre a kapszlikat, majd ha már kicsit megdermedt a csoki, kenjünk rá még egy réteget. Ha kikentük a formákat újra, ismét tegyük a hűtőbe legalább fél órára. A maradék csokit tegyük félre, szükség lesz rá.
- Amíg hűl a csoki, készítsük el az epres tölteléket. Az epret kezdjük el egy lábasban melegíteni, majd adjunk hozzá ízlés szerint valamilyen édesítőt és ha használunk vaníliát, akkor azt is. Főzés közben a nagyobb eperdarabokat szétnyomkodhatjuk, de nem muszáj.
- Főzzük az epret magas hőfokon kevergetve 5-10 percig, vagy amíg a levének a 3/4 részét elfőtte. Adjuk hozzá a chiamagot, keverjük jól össze és ezt is tegyük félre, hogy kihűljön és besűrűsödjön.
- Ha megdermedt a csoki a formákban, akkor kezdődhet a töltögetés. A kapszlikat félig töltsük meg mogyoróvajjal (1 jó evőkanálnyit tehetünk), majd a tetejére kanalazzunk az epres chiadzsemből szintén kb. 1 erős evőkanálnyit.
- A megmaradt csokit ismét olvasszuk fel, és mindegyik kapszlit zárjuk le vele, azaz csorgassunk a tetetjükre belőle. Tegyük vissza hűtőbe a pohárkákat pár órára, de akár egy egész éjszakára is.
- Ha teljesen megdermedt a csoki, húzzuk le róluk a formát és már tálalhatjuk is. Szitálhatunk a tetejére cukrozatlan kakaóport.