Mandulás blondie

Ez a süteményem a véletlen szülötte, de olyan jól sikerült, hogy muszáj volt reprodukálnom. Konkrét receptem nem volt hozzá, mivel a “prototípust” csak úgy gyorsan összedobtam egyik vasárnap délelőtt, hogy majd ez lesz a desszert ebéd után. Le is fotóztam és Facebookon valamint Instagramon is megosztottam a képet róla, amire elég sokan írtak üzit, hogy szeretnék a receptet. Így már mindenképp megvolt a motiváció, hogy “emlékezzek”, hogy miket is tettem bele, így mikor újra nekiálltam, már felkészültebben álltam a témához, mert jegyzeteltem. 🙂 🙂




Egyszerű de nagyszerű
Ez az általános mondás lehet, hogy eléggé elcsépelt, de ide valóban passzol, mert nagyon egyszerű elkészíteni. Csak csak össze kell keverni egy tálban a hozzávalókat és megsütni. Nagyjából ennyi. 🙂 Nem kell utána sokat mosogatni sem, és a végeredményünk egy mennyei finom, puha, szaftos gyümölcsös sütemény lesz, ami ráadásul gluténmentes és teljesen növényi alapú hozzávalókból készült.



Blondie
Azért adtam ezt a nevet, mert állagra nekem szinte teljesen olyan, mint a brownie, csak ez “szőke”, azaz nincs benne kakaó és csoki sem, amik a browniek egyik fő összetevői.


Almás, körtés, barackos…
Az, hogy milyen gyümölcs kerül a tetejére, az teljesen egyéni és ízlés szerinti döntés. Sütöttem már barackkal is, de most, hogy már inkább az alma szezonja van, így ezt halmoztam a tetejére. De nagyon finom lehet körtével, vagy akár fügével is. Én a fügét díszítésnek vágtam rá, de akár rá is süthettem volna, mert szeretem a sült fügét is. 🙂 Szóval csak bátran a gyümölcsökkel, nem hiszem, hogy mellé tudnánk nyúlni, bármit is teszünk a tetejére.



Jó sütögetést! 🙂
Hozzávalók 1 tortához (18 cm átmérőjű formában sütöttem):
- 2 bögre / 220 g mandulaliszt
- 1/2 bögre / 60 g kókuszliszt
- 1/2 bögre / 70 tápiókakeményítő
- 1 bögre / 140 g kókuszcukor (vagy más, mostanában nyírfacukrot használok)
- 1 cs. sütőpor
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 bögre / 250 ml növényi tej
- 1/4 bögre / 60 ml olaj
- 1 nagyobb alma
- Gyümölcsök/magok a tetejére
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütési fokozaton).
- A gyümölcsök és szóráshoz szánt magok kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban.
- Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát és szeleteljük fel karikára.
- Egy tortaformát (sütőformát) béleljünk ki papírral vagy kenjünk ki zsiradékkal. Én a biztonság kedvéért a tortaforma szélére is szoktam papírt tenni, nem csak az aljára, de nem muszáj.
- Simítsuk a tésztát a formába, rendezzük el a tetején az almakarikákat és süssük az előmelegített sütőben kb. 40-45 percig.
- Sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni (legalább langyosra), mert forrón nem igazán lehet szépen szeletelni (szerintem, de még nem próbáltam forrón felvágni, viszont az állaga olyan, amit jobb, ha csak kihűlve vágunk meg 🙂 )
- Tálalás előtt díszítsük plusz gyümölcsökkel, magokkal, de ez el is hagyható.
Tipp
Az almát még megszórhatjuk sütés előtt egy kevés fahájjal és cukorral, ami sütés közben szépen rákaramellizálódik. Látványnak sem utolsó, és remek ízt ad az almának.