Misos-currys zöldbableves

Misos-currys zöldbableves

Az ősz kezdetével ismét beköszönt a hűvösebb időjárás, ami a levesszezont is magával hozza. 🙂 Bár, ahogy többször írtam már, mi egész évben eszünk leveseket, mert kislányommal együtt nagy rajongói vagyunk, viszont biztos többen vannak, akik inkább csak a hűvösebb időjárásban választják e testet-lelket melengető fogást. És ha már melengető, akkor tettem is róla, hogy valóban az legyen, ugyanis finom fűszeres levest hoztam. 

Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
A zöldségeket egy kevés olajon elkezdtem pirítani.
Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Néhángy perc után mehet hozzá a vörös lencse is.

Paszták – curry és miso

Klasszikus szárított fűszerek és fűszerkeverékek mellett pasztákat is szeretek használni főzés során. Currypaszták mellett legújabb kedvencem a misopaszta, ami nem más, mint fermentált (erjesztett) szójababpüré, és úgy készül, hogy a főt szójababhoz valamilyen gabonát (rizst, árpát vagy búzát) is adnak. Többféle ízű és színű miso kapható. Amit én használok, az rizzsel készül (tehát gluténmentes) és fehér misopaszta néven fut. 🙂 Ez talán a legenyhébb só szempontjából. (Minél hosszabb ideig erjesztik a szójababot, annál sötétebb lesz a színe és annál sósabb.)

A miso egyébként a japán konyha tradicionális ízesítője. A misolevesről már biztos sokan hallottatok, az is ebből készül. 

Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Közben kikevertem a pasztákat, majd a zöldségekhez adtam.
Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Felöntöttem fele víz, fele zöldségalaplé arányában, majd mehet is hozzá a passzírozott paradicsom.

Beszerzés

Currypasztát sokkal könnyebb beszerezni, mint misopasztát. Előbbit már lehet kapni nagyobb szupermaketekben is, utóbbit eddig én is csak speciális keletei boltokban találtam, de online is lehet rendelni.

Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Mikor már minden megpuhult, jóformán kész a leves, akkor hozzáadatam egy nagy adag csíkokra vágott mángoldlevelet.
Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Átkevertem, pár percet még hagytam fedő alatt, hogy összeessenek a levelek, majd tálalható is. 🙂

Fontos, hogy mindkettő nélkül is elkészíthető ez a leves: a currypasztát curryporral/fűszerkeverékkel helyettesíthetjük (ami már elég széles körben kapható), a misopaszta helyett meg használjunk egy kevés sót, vagy ételízesítőt. Nem pont ugyanaz az ízvilág, de én gyakran só helyettesítésére is használom, meg persze szeretem azt a plusz ízt is, amit az ételeknek kölcsönöz, viszont ha nehézkes a beszerzése, akkor kihagyható. Ha meg már beszereztük, akkor használjuk bátran! 🙂 Nem csak levesekhez, de szószokhoz, öntetekhez is tökéletes. 

Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Rizstésztával és egy kanálka házi joghurttal tálaltam, de ezek el is hagyhatóak.

Változtassuk kedvünkre

Ennek a levesnek a fő alkotóeleme a friss zöldbab, mert pont annak a szezonja volt készítéskor, de mint szinte mindig, most is csak azt tudom mondani, hogy nyugodtan változtassuk a zöldségeket ízlésünk szerint. Bármi jól passzol bele, elrontani nem lehet. Friss zöldbab helyett használhatunk akár fagyasztottat is, vagy akár borsót, de karfiollal, krumplival és egyéb zöldséggel is tökéletes lesz. 

Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Plusz extraként szórtam a tetjére pirított szezámmagot, friss zellerleveleket és hagyma zöldjét és egy kis chilipelyhet.

Vörös lencsét két okból tettem bele, azon túl, hogy rendszeresen eszünk lencsét és mert szeretjük. 🙂 Az egyik az, hogy szerintem nagyon jó ízt ad a lencse a leveseknek; én gyakran adok különféle zöldséglevesekhez is, nem csak akkor, mikor kimondottan lencselevest készítek. A második meg a dúsítás. Szeretem, szeretjük a tartalmas leveseket és a vörös lencsének sűrítő hatása is van. Mivel héj nélküli, hamar megfő és tényleg úgy érzi az ember, hogy „van benne anyag”, nem csak vizet kanalazunk. 🙂 Én nem hagynám el, viszont bármilyen más lencsével helyettesíthető.

Gluténmentes vegán misos-currys zöldbabaleves
Misos-currys zöldbableves

Hozzávalók (kb. 4-5 főre):

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 500 g zöldbab
  • 3/4 bögre / kb. 130 g vörös lencse
  • 2 ek fehér misopaszta
  • 1 ek sárga currypaszta
  • 1/2 bögre / 125 ml passzírozott paradicsom
  • Víz vagy zöldségalaplé (vagy vegyesen) felönteni
  • nagy csokor zöld levél (bébispenót, mángold, sóska.. vagy vegyesen mindenből)
  • kevés olívaolaj

Elkészítés:

  1. A zöldségeket mossuk meg, tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszőleges méretre. Én a paprika kivételével mindent apróra vágtam, a paprikát csíkokra.
  2. Egy edénybe öntünk egy kevés olajat és tegyük rá a zöldségeket. Pirítsuk őket 3-5 percig, közben keverjük ki a pasztákat.
  3. Tegyük egy kisebb tálba a misopasztát és a currypasztát, majd öntsünk hozzá annyi vizet, amivel csomómentesre tudjuk keverni. (Ha nem használunk pasztákat, akkor ez a lépés elhagyható)
  4. Adjuk a zöldségekhez a vörös lencsét, keverjük át, majd öntsük rá a kikevert pasztákat. (Ha fűszereket használunk, akkor most fűszerezzünk.)
  5. Öntsük fel vízzel vagy zöldségalaplével a zöldségeket addig, míg kb. 1 ujjnyira ellepni (vagy amennyire hígra szeretnénk a levest.) 
  6. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, keverjük át, és fedő alatt főzzük meg a levest. 
  7. Mikor megfőtt, adjuk hozzá az összevágott zöld leveleket (bébispenótot nem feltétlenül kell összevágni), keverjük át és pár percig még hagyjuk fedő alatt, hogy kicsit összeessenek. 
  8. Tálaljuk ízlés szerint tésztával, natúr (vegán) joghurttal (én a sajátomat használtam, de el is hagyható). Tetejét megszórhatjuk pirított magokkal, chilipehellyel és extraként még néhány friss zöldfűszer-levél és újhagyma zöldje is kerülhet rá.