Fehérrépa-krémleves

Bár lassan beköszönt a jó idő és így sokak már nem igazán fognak a levesek felé nyúlni, én most mégis egy finom krémleves receptjét hoztam. Hisz tudjátok (aki már régóta itt van az, biztos 🙂 ), mi nagyon szeretjük a leveseket, kislányom egyik fő étke, így nálunk évszaktól függetlenül szinte mindig van leves. 🙂

Könnyen és gyorsan elkészíthető
A krémlevesek előnye, hogy elképesztően gyorsan összedobhatóak, a vagdosással sem kell sokat vacakolni, elég, ha csak durvára összevágjuk a hozzávalókat, hisz a végén úgyis leturmixoljuk az egészet. Én nagyon szeretem a fehérrépát, így most ebből készítettem egy nagyon egyszerű krémlevest. A pucolással sem kell sokat bajlódni, elég ha csak jól megmossuk, megsikáljuk zöldségkefével a héját, hogy az esetleges göcsörtökből kimossuk a földet. Szép lassan meg itt lesznek már az új gyökérzöldségek is, amelyek meg még frissebbek, üdébbek, azokból is el lehet majd készíteni ezt a finom levest.


Fehérrépa, krumpli, fokhagyma
Azt hiszem erre a receptre tényleg senki nem mondhatja, hagy extra hozzávalókat tartalmaz, hisz ha majd végignézitek a listát, látni fogjátok, hogy abszolút hétköznapi alapanyagokat használok (répa, krumpli, fokhagyma, gyömbér), amelyek egész évben elérhetőek, úgyhogy ez most még szezonhoz sem igazán kötött. Írtam bele egy darabka gyömbért is, de az akár el is hagyható, vagy őrölt gyömbérre cserélhető. Szerintem mára már a gyömbér sem tartozik a kuriózum és beszerezhetetlen alapanyagok közé; friss és őrölt formában is szinte bármelyik élelmiszerboltban megtalálható.


Kis közvéleménykutatás tartottam az ismerősi körömben, hogy milyen ételekben találkoznak leginkább a fehérrépával. A válaszok szinte 95%-ban a húsleveshez és a klasszikus zöldségleveshez volt köthető, és ezekben sem túl nagy mennyiségben. Szegény fehérrépa felhasználása eléggé leszűkült a levesekre, ezen belül is csak pár szálra. Bár most én is azt hoztam belőle, de itt legalább övé a főszerep és nem csak kiegészítő „mellékszereplőként” kullog a többi „sztárzöldség” mellett. 🙂 Én egyébként nagyon szeretem sülve is. Amikor köretet készítek sütőben sült zöldségekből, fehérrépát is szoktam összevágni a többi zöldség mellé. Ha még nem próbáltátok, akkor egyszer kóstoljátok meg így is, szerintem nagyon finom. 🙂


Feltét
A ropogós csicseriborsó természetesen nem szoros tartozéka a receptnek, bármi mással is ehetjük, vagy akár minden nélkül is, csak gondoltam adok egy újabb ötletet feltétre is, ne csak mindig a pirított magok legyenek a tetején. Természetesen az is nagyon szuper, az esetek 80%-ában mi is pirított magvakkal esszük a krémleveseket, de időnként változtatok és akkor jön mondjuk képbe a fűszeres-ropogós csicseriborsó is. 🙂 Ennek az elkészítése egy kicsit talán macerásabb is, mint a levesé! 😀 Nem viccelek. Ha azt szeretnénk, hogy valóban ropogós legyen, akkor célszerű leszedni a főtt csicseriborsó külső héját, amire viszont még nem tudok gyorsabb verziót a kézi pucolásnál. 🙂 A kis csicseriket egyesével „nyomkodjuk ki” a héjából, viszont elég könnyű, tehát viszonylag gyorsan lehet haladni. 🙂 Kislányom egyébként szereti ezt a műveletet csinálni, így mindig besegít, ilyenkor azonban vészesen fogy a csicseri is, mert több kerül a szájába, mint a tálba. 🙂 A natúr csicseriborsó az egyik nagy kedvence, aminek én nagyon örülök, így egyáltalán nem bánom, ha megcsappan a készlet munka közben. 🙂 🙂

Színek
Gyakran hangoztatom, hogy együnk színeset és színesen, a szó szoros értelmében is, mert a zöldségek, gyümölcsök élénk színei maguk az antioxidánsok, amire nagyon nagy szüksége van a szervezetünknek. Ez meg most éppen egy fehér leves, igaz? 🙂 Mármint, ami a hozzávalókat is illeti, de ebből következik, hogy maga a végeredmény sem túl színes. Természetesen attól még a fehérrépa, krumpli és fokhagyma is nagyon egészségesek, csak őket nem a kiemelkedő antioxidáns tartalmukért esszük, hanem más „jóságaikért”. 🙂


Levesből tésztatszósz
És képzeljétek, hogyan végezte a maradék fehérrépa-krémleves! 🙂 Harmadnap még mindig maradt egy kis tányérnyi, amit már fel szerettem volna dobni valahogy. Gondoltam egyet, kifőztem egy adag tésztát, pirítottam egy kis kelbimbót, majd a hármat összekevertem. Így egy isteni finom, fehérrépaszószos tésztát ettem pirított kelbimbóval! Én a krémleveseket általában sűrűbbre hagyom, nem hígítom fel nagyon, így nálam simán elmennek akár tésztaszószoknak is a krémlevesek. 🙂 De aki hígabban szereti, az is használhatja tésztaszósznak, csak keverjen el benne egy kis keményítőt és máris besűrűsödik. 🙂
Tehát csak bátran használjátok fel a maradékokat is, ha már esetleg uncsi lenne harmadik nap is ugyanazt enni, akkor egy kis kreativitással egy teljesen új fogást is varázsolhatunk belőle. 🙂

Jó étvágyat kívánok! 🙂
Hozzávalók 4-6 főre:
- 6-7 szál fehérrépa
- 2 közepes krumpli
- 1 kis darabka gyömbér vagy ízlés szerint őrölt gyömbér
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db mindenmentes zöldségleveskocka vagy ízlés szerint ételízesítő (nekem olyan van, ami csak szárított zöldségeket tartalmaz)
- ízlés szerint só (figyeljünk rá, hogy ha kockát használunk, az tartalmazhat sót!)
Elkészítés:
- A krumplit és a fokhagymát pucoljuk meg, a fehérrépát nem szükséges, csak jó alaposan mossuk meg, zöldségkefével súroljuk meg.
- Vágjuk fel nagyobb darabokra a zöldségeket és tegyük egy edénybe.
- Öntsük fel vízzel/alaplével/saját főzésű hüvelyes levével*, ameddig épp ellepi, majd adjuk hozzá a leveskockát vagy az ételízesítőt és főzzük meg.
- Ha megfőtt, turmixoljuk simára (kézi botmixerrel vagy turmixgéppel), vízzel/alaplével/hüvelyes levével hígíthatjuk ízlésünk szerint és tálalhatjuk is.
*Tipp: a saját főzésű hüvelyesek levét mindig elteszem, ilyen esetekben jól fel lehet használni. A hüvelyesek főzése során értékes anyagok főnek ki belőlük, melyeknek nem kell a lefolyóban végezniük. 🙂 A bolti konzervek leve is felhasználható, ha „tiszták”, azaz nem tartalmaznak sót, cukrot és egyéb tartósításra használt anyagot.
Fűszeres-ropogós csicseriborsó
- 3/4 bögrényi / kb. 150 g főtt csicseriborsó (saját főzésű vagy konzerves)
- 1 tk pirospaprika
- 1/4 tk füstölt pirospaprika
- 1/4 tk kurkuma
- 1/8 tk bors
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő légkeverés fokozaton 180 fokra.
- A csicseriborsót csepegetssük le és a ropogósabb eredmény érdekében a csicseriborsó héját szedjük le.
- A csicseriborsót tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 15 percig. Mikor kivettük, spricceljük meg egy kevés olajjal (2-3 fújás, vagy egy nagyon kicsi kanálnyi olaj), szórjuk rá a fűszereket, forgassuk jól át és várjuk meg, míg kihűl.
- Krémlevesek feltétjének tökéletes, de akár magában is szuper rágcsa. 🙂