Bableves

Bableves

Ennek a finom bablevesnek a receptjét is már jóval korábban terveztem hozni, de hát így sikerült. 🙂 Sajnos egyelőre még nem mindig jut annyi időm a bloggal foglalkozni, mint szeretném, így a sorban álló receptek várakoznak és néha egy aktuálisabb belelőzi a már korábban meglévőket. 🙂 🙂 Ezzel a bablevessel is ez történt, de most nem hagytam magam eltéríteni és ezt osztom meg. Többek között azért is, mert régen hoztam már leves receptet, másrészt meg azért, mert elég gyakran készítem, így tényleg időszerű már, hogy felkerüljön a blogra.

Bableves
Hozzávalók

Általában a bablevest, illetve a (száraz) hüvelyesekből készült leveseket, főzelékeket sokan jórészt téli ételként tartják számon, hiszen ugye télen kevesebb a friss zöldség, gyümölcs; a hüvelyesek meg jól tárolhatóak és télen meg bevethetőek, mikor nincs akkora választék. Hát, én ezt nem mondhatom el magamról, mármint azt, hogy csak télen ennénk ilyen ételeket és titeket is erre buzdítalak, kedves Olvasóim, hogy egész évben fogyasszátok a hüvelyeseket, mert nagyon egészségesek.

Bableves
Minden előkészítve 🙂

Hüvelyesek

Nagy hüvelyes párti vagyok, aki rendszeresen olvassa az írásaimat, az tudja. 🙂 Szinte minden hüvelyest is tartalmazó receptnél megemlítem, hogy nagyon fontos lenne az egészségünk szempontjából, ha rendszeresen fogyasztanánk hüvelyeseket, sokszor már én érzem úgy, hogy talán túl is “tolom” ezt a dolgot. :):) Pedig tényleg fontos lenne! Ennél a receptnél is összeszedtem pár okosságot, amiket ide most újra leírhatnék, hisz ez folyamatosan aktuális. 🙂 Ráadásul a hüvelyesek (bab, lencse, borsó, sárgaborsó stb.) nálunk sem luxustermék, mindenhol lehet kapni, viszonylag elérhető áron, sokan maguk is termesztik, szóval még csak azt sem mondhatjuk el róluk, hogy nehéz beszerezni, mert a világ másik végéről érkezik. Csak kicsit tekintsünk rájuk kreatívabb szemmel és máris be tudjuk építeni a mindennapjainkba. Készülhet belőlük nem csak leves (ez itt egy lencsés), de kenőke reggelire vagy vacsira, zöldségfasírt, tésztaszósz és még édesség is. Ez utóbbiról még nincs receptem a blogon, de például zöldborsóból készítettem már párszor brownie-t! Igen, zöldborsóból! 🙂 És nem lett zöldborsó íze! 😉 Lehet, most hirtelen fintorogtál egyet, de tényleg nagyon finom volt és jó állaga lett tőle! 🙂 Na de várjatok csak! 🙂 🙂 Rajta van ám a listámon, ahogy a céklából készült is, hozni fogom! 🙂

Bableves
A paprikától mindennek szép piros színe lesz 🙂
Bableves
Felöntöttem vízzel, már csak meg kell főzni

Napi tucat ajánlás

Megint csak azt tudom írni, hogy aki már egy ideje követ és olvassa a posztjaimat, bejegyzéseimet, receptjeimet, az tudja, hogy próbálok a napi tucat – Dr. Greger doki Hogy ne halj meg c. könyvében is hosszan részletezett –  elv alapján étkezni és természetesen a családomat is ez irányba terelgetni. Nyilván a közétkeztetések az ilyen étkezési formákra még egyáltalán nincsenek berendezkedve, így tehát kislányom az óvodában azért eszik mást is, de itthon ez alapján próbálunk a leggyakrabban étkezni. 

Bableves
Meg is főtt. Bárcsak ilyen gyorsan menne az életben is, igaz? 🙂

Napi “dózis”

E szerint az ajánlás szerint hüvelyesek napi javasolt mennyisége 3 adag. Nem kell megijedni, nem nagyok az adagok, tehát nem arról szól a dolog, hogy egész nap csak bablevest vagy lencsefőzeléket ehetünk. 🙂 1 adag az kb. 1/4 bögre hummuszt jelent, vagy mondjuk kb. fél bögre főtt babot jelent, amit nyilván nem magában kell megenni, hanem pl. levesként, mint ez a recept is. 🙂 Szóval tényleg nem óriási mennyiségekről van szó, amit tudatosan azért lehetne tartani. 

Bableves
Lehet is tálalni! Ki kér egy kanállal? 🙂

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekünk minden nap megvan a három adag hüvelyes, de a törekvésem megvan rá. Nagyon zsúfolt, sűrű napokon sajnos néha én is elkövetem azt a hibát, hogy a saját étkezésemre alig figyelek és nap végére azt veszem észre, hogy összvissz kb. 2-szer ettem egy nap. Na hát ilyenkor azért még nehezebb tartani az ajánlást. Viszont azért arra most már sokkal tudatosan figyelek (egy kb. 4 évvel ezelőtti énemhez képest), hogy olyankor is, mikor épp csak az éhenhalás szélén veszem észre, hogy enni kéne valamit, és nyilván ilyenkor már azért kapkod az ember, hogy akkor se olyan dolgokra nyúljak, amiket amúgy nem ennék meg akkor, ha nem kéne rohannom. Gondolok itt bolti csomagolt gm péksütikre és hasonló ilyen cukros, tartósítószeres, adalékanyagos “vackokra”, amik ugye csábítóak tudnak lenni ilyen helyzetben, de hát miért is ártsak magamnak? Ilyenkor nekem a banán a megmentőm, megeszek belőle kettőt és már rendben is vagyok, nem korog a gyomrom. 🙂 A banán az egyik legjobb “barátommá” vált az évek alatt, nagyon sokszor húzott már ki ilyen szitukban a “bajból”. 🙂 

Bableves
Egy kis apróra vágott petrezselyem és egy kanálka vegán tejföl a tetejére és már ehetjük is 🙂

Na de visszatérve a napi adaghoz, szerintem kis odafigyeléssel azért tartható lenne. Ha gondolod, tudok segíteni egy kicsit. Reggelire ebből vagy ebből a kenőkéből kenj a kenyeredre, de ez a szendvics is tökéletes választás lehet! Ebédre jöhet ez a bableves, vagy akár ezt a vörös lencséset is választhatod. De a dhalt sem hagynám ki a helyedben, ha viszont egyszerűbbre vágysz, akkor itt ez a bazsalikomos borsófőzi. Vacsira szintén mehet egy kenőke, de ha akkor is szeretsz meleget enni akkor ezt a mexikóit nagyon tudom ajánlani, vagy ha tésztát ennél inkább, akkor ezt a vöröslencsés-lasagne-t mindenképp. Kislányom a helyedben a lencsebolognaira szavazna én meg ezért a curryért vagyok oda! 🙂 Tehát, mint látod, választék van bőven, már csak döntened kell. 🙂 🙂 

Bableves
Mi nagyon szeretjük, nálunk elég gyakran készül

Tipp

De addig is, míg meghozod a döntést, adok egy időspórolós tippet ehhez a bableveshez. Ha nincs időd vagy kedved babot áztatni, akkor használj fagyasztottat (boltit). Én is gyakran élek ezzel a lehetőséggel két okból is: néha csak reggel találom ki (vagy kis családom), hogy hú de jó lenne egy finom bableves ebédre. Na ilyenkor már nincs idő egy éjszakás áztatásra, de sokszor még órákra sem. A fagyasztottat meg nem kell, azt már csak fel kell használni. A másik ok, hogy sokkal hamarabb megfő és nem kell azon aggódni, hogy kemény maradt a bab. Természetesen idényben a friss kifejtett babbal is isteni, és azt szintén nem kell beáztatni!

Bableves
Bableves – jó étvágyat kívánok! 🙂

Babfőzésre felkészülni, vigyázz, kész, rajt! 🙂 🙂

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g (száraz) bab (lásd tipp!)
  • 3-4 szál sárgarépa felvágva (félbe, majd hosszába és szeletekre)
  • 2-3 szál fehérrépa felvágva
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 kocka mindenmentes zöldségleveskocka 
  • 1-2 ek olívaolaj
  • Só vagy mindenmentes ételízesítő (ha nem elég sós a kocka vagy alaplé)
  • 1/4 tk bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek piros paprika
  • 2 kisebb babérlevél
Tálaláshoz:
  • kisebb csokor petrezselyem
  • vegán tejföl

Elkészítés:

  1. Hagymát és a répákat tisztítsuk, hámozzuk meg, majd vágjuk fel. A hagymát apróra, répákat tetszőleges méretre.
  2. A hagymát az olajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a répákat, a babot és a fűszereket, majd jól keverjük össze.
  3. Öntsük fel kb. 2-2,5 liter vízzel (lepje jól el) majd dobjuk bele a 2 leveskockát, babérlevelet és a fokhagymát. Főzzük meg a bablevest (kb. 30 perc alatt). Ha a bab megpuhult, akkor készen is vagyunk.
  4. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel és (vegán) tejfölt is kínálhatunk mellé.


Hosszászólások