Balzsamecetes-hagymás sült cékla
Cékla? Na ez akkor biztos nem lesz valami izgalmas… Remélem egyre kevesebben vagytok kedves Olvasóim, akik így állnak a céklához és ehhez a bejegyzésez. 😉 Sajnos a cékla egy eléggé méltatlanul mellőzött zöldségünk, és ha esszük is, többnyire csak savanyúságként. Pedig ennél jóval sokoldalúbb a felhasználása. Nekem, személy szerint, az egyik kedvenc zöldségem, minden formában meg tudom enni, sőt, már hosszú évek óta a családi kiskertünkben is állandó „növendék”, a termesztett alapzöldségeink közé tartozik. Szinte minden része ehető, mikor még zsenge, fiatal, akkor a levelét salátának használom fel.
Egészségre gyakorolt hatása egyáltalán nem elhanyagolható, tudtátok például, hogy szuperfoodnak is nevezik? A cékla tele van mindenféle jósággal, ami a szervezetünkre jótékonyan hat. Van egy jellegzetes „cékla íze”, amit talán sokan nem nagyon szeretnek és ezért sem nyúlnak érte, de nekem pont emiatt ízlik ennyire. Egyébként még a színéért is odavagyok (na jó, nem akkor mikor épp foltot hagy valahol 🙂 ), szerintem nagyon ütős, és ételekbe keverve nagyon jó színt ad nekik, szuperül lehet vele természetes módon színezni.
A sokoldalú cékla
Felhasználását tekintve nem is tudom, hogy mi az, aminek még nem próbáltam. Esszük mi is savanyúságként, de ezen kívül még készítek belőle önálló köretet (lásd a mostani bejegyzés 🙂 ), vagy más zöldségekkel együtt, sült zöldségként fogyasztjuk. A céklás hummusz is nagy kedvenc, ilyenkor az alap hummuszomhoz teszek egy közepes nagyságú sült céklát és azzal pépesítem a csicseriborsót. Nem csak finom, de nagyon menő színe lesz tőle. 🙂 Nyersen smoothiekhoz szoktam adni, de céklaport is tartok itthon, szintén smoothiekhoz, kásákhoz, valamint kislányom nagy örömére sütemények színezéséhez. 🙂 Nyers és főtt céklából egyaránt készítek „fasírtot”, zöldséglepényt és hamburgerhez „hús”pogácsát is. Az utóbbi nagy kedvencem, ha épp hamburgerezni vágyok, általában céklából készítem a buciba a „húst”. 🙂 ÉS! Nem utolsó sorban, édes verzióban is kipróbáltam már, néhányszor készítettem céklás browniet is, ami első hallásra meghökkentő lehet, de nagyon-nagyon ízletes. A cékla nem érződik benne, viszont nagyon finom, szaftos lesz tőle az édesség.
Anno gyerekként én is először savanyúságként ismertem meg, és már akkor egyből meg is szerettem, ezért (is) gyakran volt (és még most is van) cékla, mint savanyúság egy-egy fogás mellé. Ennek a receptnek, amit most megosztok veletek, már szintén múltja van a családunkban, Anyukámtól tanultam. Mivel a családban nem csak én vagyok céklarajongó, Anyu már akkor is készített egyéb fogásokat céklából, mikor én még csak az alap dolgokat lestem el tőle. 🙂
Én már egy ideje nem főzöm, hanem alufóliába tekerve, sütőben sütöm a céklát, de ennél a receptnél nagyjából mindegy, hogy melyik módszert használjuk. A leghosszabb folyamat amíg megsül/megfő a cékla, de ha az megvan, akkor onnantól 5-10 perc alatt összedobható köretről beszélünk. Szerintem próbáljátok ki mindenképpen, én úgy gondolom, hogy nem fog csalódást okozni, főleg annak, aki ugyanolyan céklaimádó, mint én is vagyok. 🙂
Nem utolsó sorban pedig lehet egy kis változatosságot vinni a hagyományos krumpli-rizs köret kombó mellé akár egy vasárnapi ebéd alkalmával. 🙂
Hozzávalók kb. 3-4 főnek:
- 4 db közepes fej cékla
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- 2 ek olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ek balzsamecetkrém
Elkészítés:
- A céklákat mossuk meg, két végét kicsit vágjuk le (szárrészt és a gyökérrészt), majd hámozás nélkül csomagoljuk őket alufóliába.
- Tegyük a sütőbe és 200 fokon süssük puhára. (Kb. 1,5 óra kell, bár a cékla méretétől függ). A sütőt nem kell előmelegíteni.
- Ha megsültek a céklák és kicsit kihűltek, vegyük ki a fóliából, hámozzuk meg és kockázzuk fel.
- Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát is.
- Öntsük egy serpenyőbe a olívaolajat, tegyük hozzá a hagymát és a céklát, majd kezdjük el melegíteni.
- Adjuk hozzá a fűszereket és kevergetve süssük, pirítsuk az egészet, míg a hagyma megpuhul, megfonnyad kicsit.
- A legvégén adjuk hozzá a balzsamecetkrémet, jól forgassuk, melegítsük át pár percig és ezzel készen is vagyunk. 🙂 Tálalhatjuk.