Zöldséges tészta vörös lencsével, mogyoróvajas szósszal

Már régen hoztam tésztás receptet, pedig elég sokszor készül nálunk, tekintve, hogy nagy tésztarajongó család vagyunk. 🙂 Bár szerintem ezzel nem csak mi vagyunk így, hiszen a tészta elég népszerű étel, főleg ahol gyerekek is vannak, ott biztos.
Mostanában tésztaételek közül ez az egyik nagy kedvencem, ilyen-olyan módosításokkal heti szinten készítem, van, hogy csak magamnak, mikor a család többi tagja épp házon kívül. 🙂
Valamiért most beleszerettem a csíkokra szeletelésbe 😀 , és bár azt nem mondom, hogy más íze van a csíkokra szelt sárgarépának, mint a kockára vágottnak, de valahogy mégis más élmény. 🙂 Spagettivel együtt a zöldségek is rátekerednek a villára, szerintem nagyon vicces. 😀



Variálható
Erre is azt tudom mondani, mint a receptjeim nagy részére: teljesen jól variálható benne szinte minden alapanyag az ízlésünk szerint. Mivel ez megint nem egy olyan étel és recept, amihez a hozzávalókat patikamérleg pontossággal kellene kimérni és szigorúan csak azt felhasználni, amit írtam, mert különben nem lesz jó, így tényleg nyugodtan cseréljétek benne a zöldségeket, fűszereket kedvetek és ízlésetek szerint.


Nekem már egy ideje nagy favorit a káposzta, nagyon szeretem párolva, főzelékként, salátákba, de még tésztákhoz adva is. Ezért én most ebben a receptben is használok, és mindenkit bíztatok is rá, hogy próbálja ki, mert higgyétek el, nem lesz tőle olyan íze, mint a klasszikus káposztás tésztának. 🙂 Én mondjuk azt is szeretem, bár hogy őszinte legyek, már régen ettem. Ha zöldséges tésztát készítek, akkor ilyen vegyes mixeket gyártok főleg, egyrészt mert így sokkal több zöldséget (és egyéb „kiegészítőt”, mint hüvelyest és fűszert) megeszünk, tartalmasabb is, mint mondjuk egy sima káposztás tészta, valamint szerintem finomabb is. 🙂

Hozzávalókról
Ahogy írtam, tényleg rugalmasan cserélhető vagy elhagyható a receptből szinte bármelyik hozzávaló, ami nem szimpatikus, én azt gondolom, hogy elrontani nem nagyon lehet. A szósz hozzávalóit is a mi ízlésünk szerint készítettem, de ha valaki mondjuk nem szereti a mogyoróvajat, az cserélje nyugodtan mandulavajra, tahinire, kesuvajra… ami ízlik.

Ahogy az indiai ragus receptnél írtam a keresztesvirágú zöldségekről és feldolgozási módjukról, az természetesen most is alkalmazandó, tehát most is célszerű figyelni, illetve időt adni a káposztának a szeletelés után, hogy ki tudjuk maxolni a jótékony hatását. Én általában ezzel kezdem a szeletelést, sőt, ha nagyon tudatos vagyok, akkor még rá is számolom az időt és annyival korábban állok neki. 🙂 De írtam tippeket is, hogy mivel lehet utólag javítani a helyzeten, ha még sincs 40 percünk (nekem sincs mindig!). Ha érdekel és még nem olvastad, akkor a fent említett receptnél megteheted.

A hüvelyesekről is már rengeteg helyen írtam. Aki rendszeresen olvassa a bejegyzéseimet, az tudja, hogy mindenkit arra buzdítok, hogy egyen belőlük rendszeresen. Ebbe a receptbe is tettem, ami persze elhagyható, ha valaki valamiért nem akar vörös lencsét enni, de ha semmi konkrét egészségügyi ok nem áll fent, akkor szerintem ne hagyjátok el. 🙂 A vörös lencsét alapból nem kell beáztatni főzés előtt, itt most én mégis megtettem. Hogy miért? Azért, hogy még hamarabb megpuhuljon, hisz most a zöldségeket sem kell sokáig pirítani, az egész folyamat 15-20 perc alatt megvan, viszonylag kevesebb folyadék felhasználásával (már ami egy lencsefőzéshez általában kell). A rövid főzési idő miatt célszerűnek tartottam beáztatni, már attól megpuhult szinte. 🙂 Használhatunk hozzá természetesen más, már főtt lencsét is (konzerves is jó), vagy bármi más hüvelyest, ha mást szeretünk inkább. Mint írtam, elrontani nem lehet. 🙂

Tészta nélkül
Aki nem tésztás, annak sem kell lemondani róla. Ugyanis nem törvényszerű, hogy csak tésztával lehet összekeverni a zöldségeket. Főtt rizzsel, kölessel, hajdinával is tökéletes. Amikor elkészült a zöldséges-lencsés alap, akkor ne tésztát adjatok hozzá, az előbbiekből bármelyiket. Akár összekeverve, akár csak mellé/vagy rá halmozva is szuper és nagyon finom. 🙂

Zöldfűszerek
Lassan itt a kerti zöldfűszerek szezonja is, úgyhogy bátran használjátok azokat is majd. Én most, hogy épp medvehagymaszezon volt, abból is tettem bele, de bármi passzol hozzá. Én is szeretem vegyesen használni őket, jól megférnek egymás mellett. Frissen nem annyira erős az ízük, mint szárítva, így ilyenkor mehet belőlük több is. Általában a végén keverem bele az ételekbe, hogy kicsit átmelegedjenek, de ne főjjenek agyon. 🙂 A színük is szebb marad, valamint az ízük is frissebb. És azt ugye mondanom sem kell, hogy mennyire egészségesek a zöldfűszerek! 🙂 Nagyon! 😉

Jó étvágyat kívánok!
Szerintem próbáljátok ki, nagyon jó kis recept. 🙂 Bár lehet elfogult vagyok, mert mint írtam, mostanában ez a kedvencem. 🙂 🙂
Hozzávalók kb. 3 főre:
- 1/2 bögre / 110 g vörös lencse min. 30 percre beáztatva
- 300 g káposzta vékony csíkokra vágva
- 1 szál sárgarépa vékony csíkokra vágva
- 1/2 zeller / kb. 80 g csíkokra vágva
- egy nagyobb darab póréhagyma felkarikázva
- nagy csokornyi zöldfűszer vegyesen: én petrezselymet, bazsalikomot, snidlinget, medvehagymát használtam
Szószhoz:
- 1 ek frissen reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva/lereszelve
- 1 ek almaecet
- 1 ek citromlé
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 ek tamariszósz (vagy szójaszósz)
- 3 ek mogyoróvaj
- 1 ek kapribogyó (elhagyható)
- 1/2 tk kurkuma
- 1/4 bögre / 60 ml víz
Tipp: Ha keleties ízvilágú tésztát szeretnénk, akkor keverjünk még egy kis currypasztát vagy curryport is a szószba.
Elkészítés:
- A zöldségeket készítsük elő: tisztítsuk meg és vágjuk össze.
- Készítsük el a szószt. A hozzávalókat tegyük egy tálkába és jól keverjük össze
- Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, tegyük bele a zöldségeket (káposzta, répa, zeller, póréhagyma) és kezdjük el pirítani.
- Pár perc után öntsünk rá egy kis vizet, majd újabb pár perc után, mikor kicsit összeestek a zöldségek, adjuk hozzá a vörös lencsét.
- Öntsük alá egy kis vizet (nem kell túl sok) és pároljuk kb. 7-10 percig a lencsés zöldséget.
- Közben kezdjük el megfőzni kedvenc tésztánkat.
- Amikor ízlésünk szerint megpuhultak a zöldségek, öntsük rá a szószt és a zöldfűszereket, majd forgassuk össze.
- Amikor kifőtt a tészta, azt is adjuk a zöldséges-lencsés alaphoz, forgassuk össze vele és tálalhatjuk is. A tészta főzővizével hígíthatjuk, szaftosíthatjuk, ha úgy látjuk. Egy kis frissen szeletelt szárzellert adhatunk hozzá, hogy valami ropogjon. 🙂