Vegán rakott kel

MIndig is szerettem a rakott dolgokat a rakott krumpli kivételével. 🙂 Ezért miután áttértünk a jórészt növényi alapú táplálkozásra, a rakott dolgokat sem hagytam el, csak átalakítottam őket. Jó, a rakott krumplit teljesen elhagytam, de azt nem volt nehéz, mivel úgysem szerettem (és előtte sem készítettem túl gyakran). 😀 😀




Hús helyettesítése könnyedén
Növényi alapon is nagyon egyszerű rakott dolgokat készíteni, mivel azoknak alapból is egy jó része növényi hozzávalóból készül (káposzta, zöldbab, kelkáposzta, karfiol … és általában rizs), a húst viszont nagyon egyszerű helyettesíteni. Nagyjából 2 dologgal szoktam kiváltani: gombával és lencsével.
Szójával – főleg tofuval – is szokták helyettesíteni, de én azt nagyon ritkán használok. Nem is kimondottan az örök vitatéma “Mennyire egészséges a szója?” miatt, hanem mert nem igazán jön be az állaga. A szója egészségre gyakorolt hatásának elég jól utánanéztem anno, és azt szűrtem le az olvasottakból, hogy annyira azért nem mumus, mint sokan állítják. Sőt! Igaz akarva-akaratlanul is ehet az ember szóját, mert rengeteg kész és félkész termékben van. De én most elsősorban a tofura vagy tempeh-re gondolok, amiket egyébként a nagyon egészséges élelmiszerek közé sorolnak. Tofut több helyen lehet már venni, így az könnyebben elérhető, mint a tempeh és árban is kedvezőbb. Nekem a tofu állaga valahogy nem igazán tetszik. Olyan gumis, rágós, keménykés… Több formában is próbáltam, de nem barátkoztunk össze nagyon. A natúrnak egyébént jóformán semmi íze, és ha azt szeretnénk, hogy legyen, akkor sokkal erőteljesebben kell fűszerezni, mert eléggé jól elnyeli az ízeket.





Na ez most nincs meg villámgyorsan
A receptjeim többsége nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, ebben az esetben csak az első igaz. Egyszerűnek egyszerű, mert nincs benne semmi extra alapanyag, viszont azért nem készül el 20 percen belül. Kicsit macerásabb, mint kifőzni egy tésztát, de szerintem megéri az energiabefektetés, mert nagyon finom lesz a végeredmény.


Variálható
Én most a kelkáposztát választottam zöldségnek, de bármi mással is elkészíthetjük, amit szeretünk. Gyakran készítem még zöldbabbal, főleg szezonban, mert akkor a kiskertünkben is van. 🙂 De savanyú káposztával, karfiollal és kelbimbóval is finom. Variáljuk nyugodtan kedvünk szerint.





Melegítve is finom
A rakott dolgokban azt is szeretem, hogy eleve egy nagyobb adagot is lehet belőle készíteni, mert másnap is ugyanolyan finom melegítve, mint frissen. Sok étel, főleg a tésztás dolgok csak frissen jók, melegítve már nem annyira, na erre ez szerencsére nem igaz.



Tudunk időt is spórolni
Mivel korábban írtam, hogy nem egy 20 perces fogás, így néha előre dolgozom. Ha tudom, hogy aznap, mikor ennénk, nincs sok időm, akkor előző nap összeállítom, beteszem a hűtőbe és másnap már csak meg kell sütöm. De bármelyik összetevőt el tudjuk előre készíteni, egyik sem olyan, ami ne állna el pár napig a hűtőben.



Jó szívvel ajánlom ezt a vegán rakott kel fogást azoknak is, akik eddig csak a klasszikus húsos verziót ették, mert tényleg nagyon-nagyon finom! Még egy megrögzött húsevőnek is ízlene szerintem.
Nagyobb családi körben is kipróbált étel és azoknak is mind ízlett, akik eddig csak húsosan ették. 🙂
Időnként amúgy is jót tesz (az egészségünknek és a Földünknek is 😉 ), ha beiktatunk egy-egy húsmentes napot és ha így teszünk, akkor meg nem is kell keresgetni, hogy mit is főzzünk, szerintem ez tökéletes lesz. Nem fog csalódást okozni. 🙂


Hozzávalók:
Kb. 32×20 cm-es tálhoz
- közepes fej kelkáposzta (kb. 1200 g)
- 3/4 bögre rizs (hosszú szemű basmatit használtam)
- 500 g barna csiperkegomba (más gomba is jó)
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- só ízlés szerint
- fűszereket ízlés szerint, de én így:
1/4 tk bors
1 ek majoranna
1 tk őrölt kömény
1 tk őrölt koriandermag
1,5 ek pirospaprika - olaj (olíva)
- növényi tejföl (ha nem akarjuk teljesen vegánra, mehet a hagyományos is)
Tálaláshoz:
- petrezselyem
- vegán tejföl
- savanyúság
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A rizst hagyományos módon, dupla mennyiségű sós vízben főzzük meg.
- A kelkáposztát tisztítsuk meg, a vastagabb ereit, torzsáját vágjuk ki, majd vágjuk fel csíkokra.
- Tegyük egy nagy lábasba, sózzuk meg enyhén és forró vízzel forrázzuk le. Fedjük le, gyújtsunk alá, és hagyjuk kicsit összeesni, egyet forrni.
- Mikor (ízlésünknek megfelelően) megpuhult, szűrjük le. (Én nem szoktam nagyon puhára főzni, sütés közben is puhul még.)
- A hagymát, paprikát és paradicsomot vágjuk apróra.
- A gombát vágjuk kis kockákra a szárával együtt.
- 2-3 ek olajon a hagymából, paprikából, paradicsomból a fűszerekkel együtt főzünk pörköltalapot.
- Mikor kicsit megpuhultak a zöldségek, az összevágott gombát beleforgatjuk, és még pár percig főzzük, hogy a gomba is összeessen kicsit.
- Mikor kész vagyunk a gombapörköltel, tehát a gomba összeesett, megpuhult kicsit, beleforgatjuk a főtt rizst.
- Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal és rétegezzük: a kelkáposzta felét belesimítjuk, majd arra jön a gombás rizs, majd egy réteg (vegán) tejföl és a végén a kelkáposzta másik fele. Ha kisebb a tálunk, akkor több réteg lehet mindenből. A tetejét tejföllel zárjuk.
- A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
- Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel és meglocsolhatjuk még egy kis plusz tejföllel, valamint savanyúságot kínálhatunk mellé.