Vegán rakott kel

Vegán rakott kel

MIndig is szerettem a rakott dolgokat a rakott krumpli kivételével. 🙂 Ezért miután áttértünk a jórészt növényi alapú táplálkozásra, a rakott dolgokat sem hagytam el, csak átalakítottam őket. Jó, a rakott krumplit teljesen elhagytam, de azt nem volt nehéz, mivel úgysem szerettem (és előtte sem készítettem túl gyakran). 😀 😀 

Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Vegán rakott kel hozzávalói
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
A kelkáposztát megtiszítottam, csíkokra vágam és egy nagy lábasba tettem
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Leforrázom, majd lefedve főzőm
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Mikor megpuhult, leszűröm és félreteszem felhasználásig

Hús helyettesítése könnyedén

Növényi alapon is nagyon egyszerű rakott dolgokat készíteni, mivel azoknak alapból is egy jó része növényi hozzávalóból készül (káposzta, zöldbab, kelkáposzta, karfiol … és általában rizs), a húst viszont nagyon egyszerű helyettesíteni. Nagyjából 2 dologgal szoktam kiváltani: gombával és lencsével.
Szójával – főleg tofuval – is szokták helyettesíteni, de én azt nagyon ritkán használok. Nem is kimondottan az örök vitatéma “Mennyire egészséges a szója?” miatt, hanem mert nem igazán jön be az állaga. A szója egészségre gyakorolt hatásának elég jól utánanéztem anno, és azt szűrtem le az olvasottakból, hogy annyira azért nem mumus, mint sokan állítják. Sőt! Igaz akarva-akaratlanul is ehet az ember szóját, mert rengeteg kész és félkész termékben van. De én most elsősorban a tofura vagy tempeh-re gondolok, amiket egyébként a nagyon egészséges élelmiszerek közé sorolnak. Tofut több helyen lehet már venni, így az könnyebben elérhető, mint a tempeh és árban is kedvezőbb. Nekem a tofu állaga valahogy nem igazán tetszik. Olyan gumis, rágós, keménykés… Több formában is próbáltam, de nem barátkoztunk össze nagyon. A natúrnak egyébént jóformán semmi íze, és ha azt szeretnénk, hogy legyen, akkor sokkal erőteljesebben kell fűszerezni, mert eléggé jól elnyeli az ízeket.

Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Készül a pörköltalap – hagyma, paprika, paradicsom és a fűszerek
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Ha kész a pörköltalap, mehet bele a gomba
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
… amit előtte kockákra vágtam a szárával együtt, így nem vész kárba semmi a gombából 🙂
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Beleforgatom az alapba és hagyom, hogy összeessen egy kicsit
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Gombapörkölt kész 🙂

Na ez most nincs meg villámgyorsan

A receptjeim többsége nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, ebben az esetben csak az első igaz. Egyszerűnek egyszerű, mert nincs benne semmi extra alapanyag, viszont azért nem készül el 20 percen belül. Kicsit macerásabb, mint kifőzni egy tésztát, de szerintem megéri az energiabefektetés, mert nagyon finom lesz a végeredmény. 

Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Közben elkészült a rizs is
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Bele is kevertem gombapörköltbe és már jöhet is az „összeszerelés” 🙂

Variálható

Én most a kelkáposztát választottam zöldségnek, de bármi mással is elkészíthetjük, amit szeretünk. Gyakran készítem még zöldbabbal, főleg szezonban, mert akkor a kiskertünkben is van. 🙂  De savanyú káposztával, karfiollal és kelbimbóval is finom. Variáljuk nyugodtan kedvünk szerint.

Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Egy tűzálló tál ajára jön a főt kelkáposzta fele
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Majd a gombás rizs
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Aztán egy réteg vegán tejföl – (Aldiban veszem Creme vega néven fut)
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
És újra a kelkáposzta – a másik fele
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
A tetejére ismét tejfölt kenek és mehet is a sütőbe

Melegítve is finom

A rakott dolgokban azt is szeretem, hogy eleve egy nagyobb adagot is lehet belőle készíteni, mert másnap is ugyanolyan finom melegítve, mint frissen. Sok étel, főleg a tésztás dolgok csak frissen jók, melegítve már nem annyira, na erre ez szerencsére nem igaz. 

Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Sütés után egyenesen a sütőből 🙂
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
És ha szeretjük, megszórhatjuk egy kis friss, apróra vágott petrezselyemmel – kész, tálalhatjuk is 🙂
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Férjem jóvoltából a folyamat felgyorsítva 🙂

Tudunk időt is spórolni

Mivel korábban írtam, hogy nem egy 20 perces fogás, így néha előre dolgozom. Ha tudom, hogy aznap, mikor ennénk, nincs sok időm, akkor előző nap összeállítom, beteszem a hűtőbe és másnap már csak meg kell sütöm. De bármelyik összetevőt el tudjuk előre készíteni, egyik sem olyan, ami ne állna el pár napig a hűtőben. 

Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Hmm, jól néz ki, igaz? 🙂 És nagyon finom is!
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Minden rakottra igaz, – függetlenül, hogy vegán vagy nem – hogy szeletelni sokkal szebben lehet, ha már kihűlt. Viszont enni meg akkor jó, ha még meleg, úgyhogy nem vártam a felvágással a teljes kihűlésig – ezért kicsit csálé a kocka 🙂
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Vegán rakott kel

Jó szívvel ajánlom ezt a vegán rakott kel fogást azoknak is, akik eddig csak a klasszikus húsos verziót ették, mert tényleg nagyon-nagyon finom! Még egy megrögzött húsevőnek is ízlene szerintem.
Nagyobb családi körben is kipróbált étel és azoknak is mind ízlett, akik eddig csak húsosan ették. 🙂
Időnként amúgy is jót tesz (az egészségünknek és a Földünknek is 😉 ), ha beiktatunk egy-egy húsmentes napot és ha így teszünk, akkor meg nem is kell keresgetni, hogy mit is főzzünk, szerintem ez tökéletes lesz. Nem fog csalódást okozni. 🙂

Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Ha nem fogy el mind, másnap ugyanolyan finom lesz melegítve is, mint frissen
Gluténmentes vegán rakott kelkáposzta
Kínálhatunk mellé még plusz tejfölt és savanyúságot is – kinek hogy ízlése szerint

Hozzávalók: 

Kb. 32×20 cm-es tálhoz

  • közepes fej kelkáposzta (kb. 1200 g)
  • 3/4 bögre rizs (hosszú szemű basmatit használtam)
  • 500 g barna csiperkegomba (más gomba is jó)
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 db paprika 
  • 1 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • fűszereket ízlés szerint, de én így:
    1/4 tk bors
    1 ek majoranna
    1 tk őrölt kömény
    1 tk őrölt koriandermag
    1,5 ek pirospaprika
  • olaj (olíva)
  • növényi tejföl (ha nem akarjuk teljesen vegánra, mehet a hagyományos is)

Tálaláshoz:

  • petrezselyem
  • vegán tejföl
  • savanyúság

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A rizst hagyományos módon, dupla mennyiségű sós vízben főzzük meg.
  3. A kelkáposztát tisztítsuk meg, a vastagabb ereit, torzsáját vágjuk ki, majd vágjuk fel csíkokra.
  4. Tegyük egy nagy lábasba, sózzuk meg enyhén és forró vízzel forrázzuk le. Fedjük le, gyújtsunk alá, és hagyjuk kicsit összeesni, egyet forrni.
  5. Mikor (ízlésünknek megfelelően) megpuhult, szűrjük le. (Én nem szoktam nagyon puhára főzni, sütés közben is puhul még.)
  6. A hagymát, paprikát és paradicsomot vágjuk apróra.
  7. A gombát vágjuk kis kockákra a szárával együtt.
  8. 2-3 ek olajon a hagymából, paprikából, paradicsomból a fűszerekkel együtt főzünk pörköltalapot. 
  9. Mikor kicsit megpuhultak a zöldségek, az összevágott gombát beleforgatjuk, és még pár percig főzzük, hogy a gomba is összeessen kicsit. 
  10. Mikor kész vagyunk a gombapörköltel, tehát a gomba összeesett, megpuhult kicsit, beleforgatjuk a főtt rizst.
  11. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal és rétegezzük: a kelkáposzta felét belesimítjuk, majd arra jön a gombás rizs, majd egy réteg (vegán) tejföl és a végén a kelkáposzta másik fele. Ha kisebb a tálunk, akkor több réteg lehet mindenből. A tetejét tejföllel zárjuk.
  12. A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
  13. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel és  meglocsolhatjuk még egy kis plusz tejföllel, valamint savanyúságot kínálhatunk mellé.


Hosszászólások