Töltött sütőtök

Még tart a sütőtök szezon (bár hivatalosan januárig, de még kapható), úgyhogy talán még időben vagyok ezzel a recepttel. Igazából maga a töltelék az, amin a hangsúly van ebben a fogásban, azt meg végül is abba töltjük, amibe szeretnénk. Én (mi) nagyon szeretem a sütőtököt, a sütőtökös ételeket, így most egy kicsi, tölteni való tököt választottam ehhez a recepthez, de nyugodtan tölthetjük cukkinibe, padlizsánba, édesburgonyába… ahogy tetszik.



A sütőtök
A sütőtökökről általánosságban elmondható, hogy nagyon egészségesek, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészségmegőrző és gyógyító hatással bírnak. Jótékony hatással vannak az emésztésre, serkentik a máj működését, gyulladásos, megfázásos betegségeknél is elősegíthetik a mihamarabbi gyógyulásunkat. De nemcsak a sütőtök húsa, hanem a magja is nagyon értékes, azok is tele vannak mindenféle jósággal (mint az olajos magvak általában), tehát szintén egy szuperélelmiszerről beszélünk, és még csak nem is kell érte messze menni, mert hazánkban is megterem, sőt! Nagyon könnyen beszerezhető, sütőtökszezonban szinte mindenhol kaphatóak, de akár saját magunk is termeszthetünk a kertünkben.


Ami szintén igaz a sütőtökökre, hogy rengeteg fajtája létezik – több mint 150 – melyek eltérhetnek méretben, formában, színben. Fajtától függően az ízeik is változhatnak, némelyik erőteljesebben sütőtök ízű, némelyik nem olyan karakteres. Vannak az evésre szánt sütőtökök és vannak, melyeket általában csak dísznek használunk.


Sweet dumpling a tölteni való sütőtök
Ez, amit most én használtam a recepthez, hivatalos oldalakon úgy fut, mint ehető dísztök. Angol neve a sweet dumpling, magyar neve szerintem nem is igen van, mert itthon én például csak a mostani sütőtökszezonban találkoztam vele először. Ez a tököcske főleg töltésre alkalmas igazán, mert kicsi és viszonylag nagy a magháza, melyet ha kikaparunk, egy nagyobb üreg marad, amelybe szépen lehet tölteni a tölteléket. Mérete miatt hamar megsül/átsül, nem olyan vastag a húsa és adagban is emberes. 🙂 Gondolok itt arra, hogy a sokkal nagyobb méretű kanadai sütőtököt (sonkatök) vagy nagydobosi sütőtököt nem áll neki senki megtölteni és megsütni, mert méreteiknél fogva nem alkalmasak rá. Időnként látok kisebb méretű hokkaidó tököket, melyek még szintén alkalmasak a töltésre, de átlagban azért azok is nagyobbak egy adagnál.

Ennek a töknek a fő jellemzője, hogy kicsi, kerek, csíkos mintázatú, személyes tapasztalatom szerint nem nagyon édes, vékony húsú sütőtök.

Töltsük, amibe szeretnénk
Természetesen nem kell kétségbe esnünk, ha nem tudunk ilyen sütőtököt beszerezni, vagy bármilyen kisebbet, mert mint azt az elején is írtam, a lényeg úgyis a tölteléken van, a tök maximum egy kis extrát ad hozzá, mert (szerintem) jól néz kis és kicsit különlegesebb, mint a cukkini, de bátran használjunk hozzá mást.


Töltelék
Ezúttal nem rizst használtam a zöldségek mellé, hanem quinoát. A quinoát nagyjából ugyanúgy kell megfőzni, mint a rizst, tehát dupla mennyiségű vízben, és picivel még gyorsabban el is készül, mint a rizs.
A quinoa nem hazai termék, elég messziről származik, Dél-Amerikában őshonos. Ez egy gluténmentes, fehérjében és rostban gazdag szuperegészséges magocska (nem gabona, álgabona), lassú felszívódású, így diétás étrendbe is könnyen beilleszthető. A quinoáról már itt írtam, én köretnek használom leggyakrabban, de (édes) kásákat is lehet belőle készíteni. Felhasználása nagyjából, mint a rizsé.


A recept nem szerepelhetne a villámgyors ételek kategóriában, de azért nem is kell hosszú órákat a konyhában pepecselni miatta. Szerintem megéri a munkabefektetés, de ezt csak akkor tudjátok igazolni (vagy megcáfolni 😉 ), ha kipróbáltátok. 🙂 Ezért jöjjön is a recept.
Hozzávalók 2-3 főre:
- 3 db kis tölteni való sütőtök (sweet dumpling)
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 közepes hagyma
- 1 kisebb paradicsom
- 1 kisebb paprika
- 250-300 g barna csiperkegomba
- 1/2 bögre quinoa
- 1/2 citrom leve
- 1 bögre fagyasztott borsó
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/2 tk őrölt koriandermag
- 1 ek majoranna
- 1 ek pirospaprika
Tálaláshoz:
- kis csokor petrezselyem
- vegán tejföl
- fokhagymasó/1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A quinoát főzzük meg dupla mennyiségű vízben egy kis sóval és a fél citrom levével. Én nem szoktam a quinoát átöblíteni előtte, még sosem lett keserű így sem.
- A zöldségeket (hagymát, paprikát, paradicsomot, gombát, répát) megmossuk, megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.
- A hagymából, paprikából és paradicsomból pörköltalapot készítünk: 1-2 ek olajon elkezdjük pirítani a hagymát és a paprikát a fűszerekkel, a pirospaprika kivételével (hamar megég és akkor keserű lesz), majd pár perc múlva hozzátesszük a paradicsomot és a pirospaprikát is, és jól átforgatjuk.
- Hozzáadjuk a répát, gombát és a borsót, 5-8 percig időnként megkeverve, fedő alatt kicsit puhára pároljuk a zöldségeket. Ha nem engedtek elég levet, önthetünk alá egy kis vizet, hogy hamarabb megpuhuljanak.
- Ha megfőtt a quinoa, keverjük bele a zöldséges mixbe.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A tököket mossuk jól meg, és mindnek vágjuk le a tetejét és kaparjuk ki a magját.
- Sózzuk meg a sütőtökök belsejét és töltsük meg mindet a zöldséges-quinoás töltelékkel.
- Egy tűzálló tál aljára – amelybe beleférnek a tökök – öntsünk 1-2 ek olajat, de víz is jó. Ültessük a tálba a sütőtököket, és tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 40-45 percig, vagy amíg megpuhulnak. A tökök kalapját is süssük meg, de azoknak elég kevesebb idő is. Ha beleférnek a tálba, akkor tegyük őket a sütőtökök mellé, ha nem, akkor külön süssük meg.
- Ha puhára sültek a sütőtökök, akkor vegyük ki a sütőből és tálalhatjuk is. Locsoljuk meg őket fokhagymás vegán tejföllel, szórjunk rájuk apróra vágott petrezselymet, tegyük rá a kalapjukat és kész is.