Sütőtökös zabfasírtok

Viszonylag régen hoztam már új „fasírt” receptet, de eddig nagyon jól elvoltam a már meglévőkkel. 🙂 Időnként rá tudok kattanni egy-egy verzióra és akkor egy ideig az az aktuális kedvenc (pl. ezeket a kócos zöldséglepények nagy kedvenceim), de én is szeretek újítani időnként, úgyhogy most megint mutatok egy finomat. 🙂





Bár már lassan vége a sütőtökszezonnak, hisz itt a tavasz (ami az időjáráson még nem látszik annyira), de még azért lehet kapni és megfizethető az ára is. Ennek a fasírtnak a két fő összetevője, ahogy a nevéből is látszik a sütőtök és a zab. Volt egy olyan verzióm is, amibe még hüvelyes is került (főtt bab), de aztán kivettem belőle, hogy ne csak olyan fasírtjaim legyenek állandóan, amiben mindig van minden (bár én az ilyeneket nagyon csípem), valamint az egy tömörebb verzió lett, ami lehet kevésbé lenne kedvelt.




Sütőtök
A sütőtököt nyersen használom ebben a receptben, főleg a szaftossága miatt. Helyettesíthető édesburgonyával vagy akár sárgarépával is, de a sütőtököt (és persze a sárgarépát is) olcsóbban szerzi be az ember az édesburinál, ha már vásárolni kell menni. Szerintem nem csak én vagyok úgy, hogy a téli időszakban gyakori vendég a sütőtök, viszont én nem tudom annyira megunni, hogy már várjam, hogy vége legyen a szezonjának. 🙂 Mivel annyiféleképpen elkészíthető, így tényleg csak rajtunk ill. a kreativitásunkon múlik, hogy hogyan használjuk fel. A legtöbb esetben persze nálunk is krémleves és ez a tésztaszósz készül el belőle, főleg mert kislányom egyik kedvence a sütőtökkrémleves, de ezen felül édességeket (főleg browniet) és egyéb szószokat, köreteket is készítek sütőtökből. Az utóbbi időben már eljutottam oda is, hogy simán csak sütőben megsütve is megeszegetem, pedig eddig ebben a formában szerettem a legkevésbé. De ugye változik az ember, meg az ízlése is. 🙂 🙂 A családom többi tagja ide még nem érkezett meg, a natúr sült sütőtököt sem a férjem, sem kislányom nem szereti, talán majd egyszer. 🙂


Fűszerek
Nem egy túl bonyolult recept ez sem, sőt, igazából csak össze kell keverni a hozzávalókat, formázni és sütni. A fűszereket ízlés szerint állítsuk be, akár többet vagy kevesebbet is használhatunk, vagy akár másfajtákat, amiket jobban szeretünk. Én egy korábbi verzióba például tárkonyt is tettem, nagyon finom lett azzal is. Szeretem a tárkonyt, viszont jóval karakteresebb az íze, mint mondjunk a majorannának, így már egy kisebb mennyiség is jobban érződik. Aki szereti, azt nyugodtan tehet ebbe is, nem lehet elrontani vele. De ahogy írtam, mehet más is, nyugodtan kísérletezzünk a fűszerekkel is, mert nagyon egészségesek és persze nagyon finomak. Annyira fel tudnak dobni bármilyen ételt, ugyanaz a fogás máshogy fűszerezve teljesen más élményt nyújt. 🙂 A fűszerek jó része egyben gyógynövény is, szóval tényleg nem csak jól hangzó frázis az, hogy egészségesek, hanem valóban így van. Próbáljunk minél több fajta fűszert használni és kevesebb sót, mert a sok só amúgy is elnyomja az ízérzékelésünket és nem is tesz jót az egészségünknek.



Sütőtökös zabfasírtok.
Mártogatós
Férjem nagy kedvencei a különféle szószok, öntetek, amibe a növényi fasírtokat (és persze a sült zöldségeket is) bele lehet mártogatni, ezért jóformán minden alkalommal készül valamilyen verzió. A legtöbb esetben valamelyik, éppen itthon fellelhető, magvaj az alapja, de növényi joghurtól, tejfölből is szoktam készíteni. Ehhez a sütőtökös zabfasírthoz most épp (amikor készítettem és fotóztuk) egy mogyoróvajas verziót alkottam, de természetesen más is jó mellé, ízlés kérdése. A receptjét leírom ennek is, de nyugodtan el lehet térni ízlésünknek megfelelően.


Jó étvágyat kívánok! 🙂
Kellemes időtöltést kívánok a konyhában! 🙂
Sütőtökös zabfasírtok:
Hozzávalók kb. 10 nagyobb fasírthoz:
- 1 1/2 bögre/ 160 g nagy szemű zabpehely
- 1 fej hagyma
- 2 ek őrölt lenmag
- 200 g nyers sütőtök (megpucolva ennyi)
- 2-3 gerezd fokhagyma lereszelv
- só, bors ízlés szerint
- 1/4 tk kurkuma
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk majoranna
- 1/2 tk kömény
- 1/3 bögre / 40 g csicseriborsóliszt
Elkészítés:
- A zabpelyhet mérjük egy nagy keverőtálba, öntsük rá 1 bögre meleg vizet és hagyjuk állni kb. 10 percet (amíg a zab felszívja a vizet).
- Míg várunk a zabpehelyre, tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk apró kockákra, a fokhagymát reszeljük le/nyomjuk össze, a sütőtököt reszeljük le apró lyukú reszelőn.
- Ha a zabpehely felszívta a vizet, adjunk hozzá minden hozzávalót, tehát a hagymákat, lenmagot, sütőtököt, fűszereket és a csicseriborsólisztet.
- Keverjük jól össze és formázzunk belőle pogácsákat.
- Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat és ha felmelegedett, kezdük el megsütni a fasírtokat. Süssük alacsony hőfokon, oldalanként kb. 3-4 percig.
Mogyoróvajas mártogatós:
Hozzávalók:
- 1/4 bögre mogyoróvaj
- 1 tk tamariszósz (szójaszósz is jó – a tamari a gluténmentes változat)
- 3 tk mustár
- 1 1/2 ek almaecet
- 1 kis csokor petrezselyem összevágva
- Víz ízlés szerinti hígságra
Elkészítés:
- Mindent hozzávalót tegyünk egy tálba és keverjünk belőle szószt.