Sütőtökös-quinoás hamburger hagymalekvárral

Már megint sütőtök? 🙂 Mondhatnátok valóban, de hát annyira jó és finom alapanyag, ezer féle dolgot lehet belőle készíteni. Én nem tudom megunni. És még lehet kapni, ezért kihasználom. 🙂 Az időjárást és a naptárat nézve lassan azonban tényleg itt a tavasz, de azért a nagyon új és friss tavaszi, nyár eleji zöldségekre, gyümölcsökre még azért egy picit várnunk kell, addig meg nyugodtan használjuk még fel a kamránk rejtekében megbújó téli zöldségeket.
A sütőtökről és a quinoáról már írtam a korábbi receptjeimnél, úgyhogy most nem fogok újra plusz sorokat megtölteni azzal, hogy leírom, mennyire értékes és egészséges alapanyagok.

Helyettesítés édesburgonyával
Na jó, aki viszont már nagyon unja a sütőtököt, akkor annak elárulom, hogy nyugodtan lehet édesburival is helyettesíteni a sütőtökpürét, ugyanolyan finom lesz édesburgonya pürével is, mint sütőtökkel. Én is készítettem már mindkettővel, nem volt nagy különbség.

Szeretjük a hamburgereket 🙂
Igen, ez tény. Erről is írtam már a céklaburgernél, ez azóta sem változott. Ahogy az sem, hogy én, mióta növényekből készítem, sokkal, de sokkal jobban szeretem hamburgereket, mint a húsos változatokat, úgyhogy gyakrabban is kerül az asztalra hambi, mint anno. Természetesen ezeket a sütőtökös-quinoás pogácsákat is lehet egyéb köretek mellé is tálalni, nem muszáj hamburger zsemlében. Ahogy szeretnénk.

Hagymalekvár
Azt is már írtam párszor, hogy a hagymáért is rajongok, főve, sülve és nyersen is, csak utóbbi verzióban viszonylag ritkábban eszem, mert elég „illatos” marad tőle az ember, ami nem biztos, hogy mindig jó. 🙂 De ha már megsütjük, megfőzzük, ez a probléma orvosolódik, így nálam alapzöldség, szinte mindig mindenbe teszek hagymát, amibe lehet.

A hagymalekvár – vagy most divatosabb nevével hagymacsatni – egy nagyon jó kis cucc, és egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Ez most amúgy is egy gyors verzió, nem egy nagy adag és nem főzögettem órákig, viszont finom fűszeres, abszolút jól kiegészíti az ételeket. Szintén nem csak hamburgerbe tehetjük, hanem főételek kísérője is lehet. Húsok mellé is gyakran szoktak hagymalekvárt kínálni, szóval nem számít ritkaságnak. Ezzel a burgerrel meg egyszerűen mennyei, nekem és kis családomnak is nagyon bejött.

Hambi mellé
Én a hamburgerek mellé is szoktam köretet készíteni, hogy még inkább komplettebb legyen az étkezés. Nyilván van a klasszikus sült krumpli, aminek az otthon készített, sütőben sütött verziója mérföldekkel finomabb, mint a bolti olajban kisütött társa. Tápértékét meg egészségre gyakorolt hatását meg eleve nem is lehet összehasonlítani, mintha nem is ugyanarról az ételről beszélnék. 🙂
A krumplin túl szoktam sült vagy pirított zöldségeket is tálalni mellé, ez most jelen esetben kelbimbó volt, de bátran variáljuk a zöldségeket.
Szerintem nem is húzom tovább a sorokat, egy hamburgert úgysem kell túlmagyarázni, az ízélmény úgyis magáért beszél. 😉

Hozzávalók kb. 9 db pogácsához:
- 1 púpos bögre / kb. 330 g sült sütőtökpüré (sütőben natúran megsütött sütőtökszeletekből, amit pépesítünk villával vagy géppel)
- 2 bögre / kb. 340 g főtt quinoa (itt van egy recept, ahogy én szoktam megfőzni, a répa elhagyható ebben az esetben)
- 1 fej hagyma
- 1 konzerv (400 g) csicseriborsó konzerv
- 3 ek zabpehelyliszt (gluténmentes)
- 2 ek burgonyakeményítő (vagy más keményítő)
- 2 ek őrölt lenmag
- Só, bors ízlés szerint
- 1/2 tk kurkuma
- 1 tk pirospaprika
- 1/2 tk őrölt koriandermag
- 1/4 tk őrölt római kömény
Hagymalekvár:
- 4-5 db hagyma
- 1-2 ek olívaolaj
- Fűszerek ízlés szerint: só, bors, majoranna, őrölt köménymag
- 1 löttyintés vörösbor (elhagyható)
- Víz pároláshoz (ha szükséges)
- 1 ek balzsamecetkrém
Tálaláshoz:
- Hamburgerzsemlék
- Zöld levelek
- Vegán majonéz
- Kelbimbó
Burgerpogácsák elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Szűrjük le a csicseriborsót (levét tegyük el más recepthez! Például ehhez vagy ehhez 🙂 ), öblítsük át, és hagyjuk lecsepegni.
- A hagymát vágjuk kockákra és olajon vagy vízen pároljuk puhára, majd kaparjuk egy nagy keverőtálba.
- Ha lecsepegett a csicseriborsó, nyomkodjuk össze villával és szintén tegyük a keverőtálba.
- Az összes többi hozzávalót is tegyük a tálba a hagyma és a csicseriborsó mellé és keverjük jól össze. Formázható masszát kell kapnunk.
- Formázzunk belőle egyforma nagyságú gombócokat, lapítsuk le és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süssük 200 fokon 25-30 percig.
Hagymalekvár elkészítése:
- A hagymákat tisztítsuk meg és vágjuk félbe, majd szeleteljük fel.
- Egy serpenyőbe öntsünk 1-2 ek olívaolajat majd adjuk hozzá a hagymát és kezdjük el pirítani nagyobb lángon.
- Ha egy kicsit megpirult, vegyük vissza a hőfokot alatt, adjuk hozzá a fűszereket, a vörösbort vagy egy kis vizet.
- Főzzük alacsony-közepes lángon, míg a hagyma megpuhul (közben ha szükséges adagoljunk hozzá vizet), és szaft jellegűvé sűrűsödik alatta folyadék.
- Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a balzsamecetkrémet, keverjük át és vegyük le a tűzről.
Tálalás:
- A hamburgerzsemléket vágjuk félbe, akár meg is piríthatjuk a vágott felüket.
- Tegyünk alulra egy kis majonézt, rá a zöld leveleket, majd egy vagy két sütőtökös-quinoás burgerpogácsát, erre jöhet a hagymalekvár és a hambizsömi teteje.
- Kínáljunk mellé pirított kelbimbót.