Medvehagymás-zabpelyhes lencsefasírt

Ez a recept nem tökéletes. Jobb, ha ezt már itt az elején tisztázzuk. Ez a receptem már egy jó ideje lapul a továbbfejlesztésre váró receptek sorában, amelybe azok kerülnek, melyekkel nem vagyok tökéletesen megelégedve, melyekből – szerintem – valami kis plusz még hiányzik. Nem is olyan rég, mikor azon agyaltam, keresgéltem a receptjeim között, hogy mi újdonságot (vagy legalábbis olyat, ami nem mostanában volt terítéken) készíthetnék ebédre vagy vacsira, ráakadtam erre. Igaz írtam hozzá magamnak megjegyzéseket, de már nem emlékeztem rá teljes pontossággal, hogy mi is volt a bajom vele. 🙂 Ezért hát “leporoltam” és újra elkészítettem. Az már elve nagyon szimpatikus volt, hogy alig pár hozzávalóból készítettem, ami ebben a koronavírusos időszakban külön öröm, mert most vásárolni mi is csak akkor járunk, ha már nagyon muszáj.

Karanténkonyhából tökéletes
Szóval újraalkottam és rájöttem, hogy azért ez annyira nem vállalhatatlan. 😉 Az Instagaram és Facebook oldalamon a sztoriban meginterjúvoltam az olvasóimat, hogy kíváncsiak-e a receptre így is, hogy nem töléletes, amire nagyon sokan az igennel szavaztak, így most már akkor mindenképp hoznom kellett. 🙂 🙂
Eredetileg sem az ízzel volt a bajom, ahogy a jegyzeteimből kiderül, hanem az állaggal. Azt írtam, hogy túl szétesős. Nos jó, ebben lehet némi igazság, de nem annyira vészes. Főleg annak nem, aki már megszokta, hogy mindenmentesen süt-főz és hogy a növényi “fasírtokat” ne hasonlítgassuk a húsoshoz.

Aztán lehet, hogy ez az egész világjárvány vészhelyzet is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen “engedékeny” lettem és nem nézek mindent full kritikus szemmel (mármint ami a receptjeimet illeti) 🙂 mert most valóban, én is átértékeltem a vásárlások súlyát, most már nagyon nem egyértelmű, hogy ha valami nincs itthon, csak beugrok a boltba érte. Nem, nem ugrok, megpróbálom megoldani azzal, ami itthon van. 🙂 Ez olyan igazi karanténkonyhás recept most. 🙂

Friss fűszerek
Eredetileg a receptet egy nagy csokor petrezselyemmel és pár gerezd fokhagymával írtam, de mivel most van itt a medvehagyma szezonja és a családi kiskertünkben volt belőle annyi, hogy párszor tudtam szüretelni, így ezt most azzal készíttettem el (ezért a fokhagymát meg elhagytam, mert a medvehagymának fokhagyma íze van). De akár fele-fele arányban petrezselyemmel, vagy más friss zöldfűszerrel (bazsalikom, oregánó, majoranna, snidling, citromfű, tárkony, kakukkfű …), is elkészíthetjük, elrontani nem lehet sehogy. A lencse szerintem azon alapanyagok egyike, amelynek minden fűszer jól áll.

Lencse, a szuperélelmiszer
Hüvelyes. Na mit kell tudnunk a hüvelyesekről? 🙂 Igen, pontosan! Nagyon egészségesek és rendszeres fogyasztásuk segít egészségesnek maradni. Ez most kiváltképp nem elhanyagolható tényező, úgyhogy most még inkább csak buzdítani tudok mindenkit, hogy fogyassza, fogyassza, fogyassza. Miért is jó a lencse? Mert nagyon tápláló, rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz, sok benne a vitamin, ásványi anyag, könnyű emészteni, tehát jó az emésztőrendszernek, de ugyanúgy jó a szívnek, a szemnek, a májnak, a vércukorszintnek és még sorolhatnám…

A lencse jól tárolható, a tartós élelmiszerek közé tartozik és mint olyan, most szinte biztos, hogy jóformán minden háztartásban megtalálható. A vészhelyzet bejelentésének idején egy kis időre az összes boltból eltűntek a hüvelyesek, én legalábbis akkor se lencsét, se babot, se borsót (zöldet és sárgát se), se csicserit… semmi nem kaptam. Azóta már persze javult a helyzet és nagyjából visszaállt a rend, de ha meg már van otthon, akkor ne a spejzben várja a szavi idő végét, hogy aztán majd a kukában kössön ki. Használjuk!

Mihez és mivel együk ezt a lencsefasírtot?
Eredetileg főzelékek feltétjének szántam, de azóta már mint főétel is ettük, pl. rizs és friss saláta kíséretében. A növényi fasírtokra is ugyanúgy el lehet mondani, hogy teljesen univerzálisan felhasználhatóak, mint a húsos társaik. Lehet főétel, főzelék feltét vagy szendvicsbetét. Ahogy tetszik. 🙂

Ha fejleszteném a receptet, akkor hogy?
Azért az elég sanszos persze, hogy a fent leírtaktól függetlenül azért majd fogom ám tökéletesíteni, mert nem vagyok az a beletörődöm típus, főleg, mikor tudom, hogy igazából csak rajtam múlik, hogy valami jobb legyen. 🙂 Ha javítanám, akkor lehet még tennék bele mondjuk egy kis reszelt répát, őrölt lenmagot állagjavítás céljából vagy fele-fele arányban használnék zabpehelylisztet is a zabpehely mellett. Nem tudom, ki fogom próbálni és majd veletek is megosztom az update-elt verziót. 🙂
Addig pedig fogadjátok szeretettel ezt az egyszerűbb változatot. 🙂

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
- 500 g főtt lencse (kb. 250 g szárazból) jól lecsepegtetve (használhatunk konzervet is)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 1 erős bögre / kb. 120 g (gluténmentes) zabpehely
- Só, bors ízlés szerint
- 1/4 tk kurkuma
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt kömény
- (olíva)olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A lencsét jól csepegtessük le majd tegyünk mindent a késes betétű robotgépünk tartályába. A hagymát és medvehagymát érdemes előtte egy kicsit felaprítani, hogy könnyebben és gyorsabban vigye a gép.
- Mixeljük az egészet formázható masszává (nem kell teljesen simává, kissé darabos is maradhat) és pihentessük kb. 30 percig, hogy a zab felszívja a nedvességet.
- Pihentetés után ha esetleg úgy látjuk, hogy még mindig túl lágy a tészta (ezért fontos a lencse jó lecsepegtetése!), akkor pár evőkanál zabpelyhet még keverjünk bele. Ha túl száraz lenne, akkor egy kis vízzel lágyíthatjuk. A masszának jól formázhatónak kellene lennie, se túl nedvesnek, se túl száraznak. Előbbit nehéz lesz sütni, utóbbinál meg fullasztó lesz a végeredmény.
- Egy serpenyőben melegítsünk pár evőkanál olajat, közben a masszából formázzunk kis gombócokat, kicsit lapítsuk meg, majd közepes hőfokon oldalanként süssük 2-3 percig, vagy amíg kap egy aranybarnás színt. Inkább közepes-alacsony hőfokon süssük, hogy jól átjárja a hő és ne csak gyorsan megkapja az alját.
- Kínáljuk főzelékek feltétjének vagy főételnek köretek és saláták mellé.
- Tipp: Dolgozz előre! A masszát akár egy nappal korábban elkészítheted, hűtőben remekül eláll és összeérnek az ízek, másnap már csak sütni kell.