Lencsefőzelék

Hoztam egy újabb főzelékreceptet, méghozzá a hagyományos lencséét. 🙂 A fűszeres lencsefőzelékem, azaz a lencsedhal már jó ideje megtalálható itt a blogon, de mivel ígértem több hagyományos főzireceptet, így most ez van soron. A lencse nálunk minden formában (és színben 😉 ) kelendő, úgyhogy ez is nagy népszerűségnek örvend. A top 5-ben ez is benne van, már ha lenne ilyen toplistánk. 🙂 Sárgaborsó, lencse, zöldborsó, paradicsomos káposzta, sóska és spenót, krumplifőzelék. Nagyjából ezek a nagy kedvencek, de igazából nincs nagy válogatás főzelékfronton.


Lencse
Most jönne az a rész, hogy a lencse egy nagyon egészséges hüvelyes, együk rendszeresen őket. De szerintem már unjátok, hogy ezt mindig leírom. 🙂 Nem lehet eléggé hangsúlyozni a hüvelyesek fontosságát, mert attól függetlenül, hogy nagyon általános alapanyag, szinte minden boltban megtalálható, viszonylag jó áron elérhető, mégis eléggé nélkülözött élelmiszer. Bab és a lencse hallatán az esetek többségében mindenkinek a főzelék jut eszébe, ami meg lehet nem is olyan népszerű sokak körében. Pedig aztán elkészíteni is nagyon egyszerű, gyorsan megvan és nagyon finom. De a hüvelyeseket használjuk sokoldalúan, ne csak főzelék készüljön belőle! Az én oldalamon is találtok hozzá egyéb felhasználási módot, mint például egy jó babhumusz vagy lencsefasírt formájában és még sorolhatnám. 🙂



Miért jó?
És akkor még egyszer röviden, csak az ismétlés kedvéért. 😉 😀 A hüvelyesek, így a lencse is kiváló fehérjeforrás, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, de jó forrása a telítettlen zsírsavaknak, a rostoknak. Zsírtartalmuk és glikémiás indexük alacsony, így cukorbetegek is bátran beilleszthetik az étrendjükbe, hisz kis mértékben és fokozatosan emelik meg a vércukorszintet. Magas rosttartalmuk miatt segítik a bélműködést, ezáltal jó hatással vannak az emésztőrendszerünkre. Csökkentik a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is.

Itt már majdnem kész

Tehát tényleg sok előnye van, ha rendszeresen eszünk hüvelyeseket. Próbáljuk meg minél változatosabban felhasználni őket, így biztos nem fogjuk megunni. 🙂 Bár ez szerintem szinte minden hozzávalóra igaz, úgyhogy bátran kísérletezzünk!

Elkészítési mód
Ezt a főzit, ugyanúgy, ahogy a sárgaborsót, kétféleképpen készíthetjük el. Rántással és rántás nélkül. Talán rántással a klasszikusabb, legtöbben így ismerik, és közétkeztetésekben is azzal készül, ezért leírom mindkettőt, aztán mindenki eldöntheti, hogy melyik verzió az, ami szimpatikus neki. Egészség szempontjából most írhatnám, hogy a rántás nélküli lehet a jobb, de szerintem nem ezen fog múlni. Olyan sok olaj nincs benne akkor sem, lisztként meg barna rizslisztet használok, ami meg egy egészséges alapanyag. Tehát tényleg nincs nyomós érvem egyik mellett vagy ellen sem, döntsünk és válasszunk egyet. Én általában azért választom a rántás nélküli verziót, mert sokszor nincs már kedvem vacakolni a rántással a végén… A krémesség kedvéért is szoktam beletenni vörös lencsét is, de ez elhagyható, enélkül is finom lesz és főzelék állagú lesz. 🙂
Mutatom is a változatokat. 🙂


Hozzávalók 4-6 főre:
- 500 g száraz lencse (zöldet használok, nem szoktam beáztatni, hamar megpuhul)
- 100-120 g vörös lencse (elhagyható)
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 zöldségleveskocka vagy ízlés szerint ételízesítő, vagy só
- 1 ek pirospaprika
- 1/2 tk őrölt kömény (vagy ízlés szerint)
- őrölt bors ízlés szerint
- olívaolaj
Rántáshoz:
- 2 ek barna rizsliszt
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek pirospaprika
- kb. 120 ml hideg víz
Elkészítés rántás nélkül:
- A hagymát vágjuk kockára és kevés olívaolajon egy pici sóval pároljuk üvegesre.
- A zöld lencsét a vörös lencsével együtt adjuk a hagymához, tegyük rá a fűszereket: pirospaprikát, köményt, borsot, babérlevelet, a fokhagymákat és keverjük össze.
- Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (első körben én 1 literrel öntöttem fel), majd dobjuk bele a leveskockát vagy adjuk hozzá az ételízesítőt/sót, keverjük jól át és időnként kevergetve, fedő alatt főzzük puhára a lencsét. Közben pótoljuk a vizet, ha szükséges.
- Ha megpuhult, kész is a főzelék, tálalhatjuk. Vegán tejfölt kínálhatunk mellé.
Elkészítés rántással:
- A lencséket tegyük egy főzőedénybe.
- A hagymát vágjuk kockára és adjuk a lencséhez.
- Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd tegyük bele az egész fokhagymákat, leveskockát (vagy ételízesítőt/sót) és a fűszereket a paprika kivételével. (Tehát a borsot, köményt és babérlevelet).
- Keverjük jól össze és főzzük meg puhára a lencsét fedő alatt. Ha közben szükséges, pótoljuk a vizet.
- Ha megfőtt a lencse, készítsük el a rántást: 2 ek barna rizslisztet tegyünk egy kis lábasba, öntsünk rá 2 ek olívaolajat és pirítsuk meg. Amikor a rántás elkészült, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük el majd azonnal öntsük fel a hideg vízzel.
- A rántáshoz a hőkiegyenlítés miatt adjunk egy evőkanálnyit a lencséből, keverjük jól össze, majd az egészet öntsük vissza a főzelékbe. Keverjük el, forraljunk rajta párat, hígítsuk ízlés szerinti sűrűségűre és már kész is. Vegán tejfölt kínálhatunk mellé.