Kócos zöldséglepények

Ahogy azt a kölesfasírtnál is írtam, időről-időre mindig újabb zöldségfasírtokat kreálok, így most megint egy újat hoztam. 🙂 Ez is egy végtelenül egyszerű finomság és ez is kedvünk szerint variálható. Én most azt a receptet mutatom, amibe elég sok zöldséget tettem, de ennél kevesebbel is prímán működik. 🙂 (Kipróbáltam, az alapreceptemet anno 3 fajtával készítettem és úgy is mennyei. 🙂 )




A kinézete miatt adtam a kócos nevet nekik, ugyanis a zöldségeket lereszeltem és ettől elég bozontos lett maga a lepény. 🙂 Itt-ott, mindenhol kilóg egy-egy szál, így teljesen úgy néznek ki, mint akikre ráfér egy jó kis fésülés. 🙂 🙂

Tócsni kicsit gatyába rázva
Természetesen nem én találtam ki ezt a reszelt zöldséges stílust. A krumplitócsnit szerintem nagyon sokan ismerik, ezer éves kaja, én is találkoztam vele már gyerekkoromban is. Na ebben szintén reszelve van a krumpli. Tulajdonképpen én sem csináltam mást, csak kicsit kibővítettem a zöldségek körét és többfajta fűszert adtam hozzá. Szerintem nagyon egyszerű és nagyon finomak ezek lepények, mostanában ez az egyik nagy kedvencem. Bár ezt már annyira közhelyes dolognak érzem leírni, mert szinte minden receptemre igaz, hogy nagy kedvencek.



Vannak időszakaim, amikor egy valamit nagyon hosszú ideig tudok enni és egyáltalán nem unom meg. Most ezek a kócos zöldségfasírtok is ilyenek. 🙂 Általában azonban igyekszem kihasználni a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket is, és akkor azokat enni egyfolytában. 🙂 Sajnos nálunk, ezen az éghajlaton semmi nem tart túl sokáig, így idő sincs egy valamit nagyon megunni, mert mire ez bekövetkezne, már úgyis vége a szezonnak. Most például a sóska és a spenót megszállottja is vagyok, minden nap tudnám enni őket. 🙂 Aztán majd jön a paradicsom is, és akkor meg azon fogok (fogunk 😉 ) élni hetekig. 🙂



Szóval igazából ez a kedvenc-nem kedvenc dolog bennem már ideje átértékelődött. Meg úgy vagyok vele, ha valami alapanyagot a klasszikusan elkészített formájában nem szeretek annyira, akkor kipróbálom máshogy, hátha úgy jobban bejön. Például ha valaki nem szereti a spenótfőzeléket, attól még nem biztos, hogy a spenótot nem szereti, csak abban a formában nem ízlik neki. Érdemes kipróbálni akkor mondjuk fokhagymásan köretként, mikor csak kis olajon, fokhagymával, fűszerekkel megfonnyasztjuk a leveleket és köretként esszük. Úgy is isteni és teljesen más ízvilágot kapunk, mint a főzeléknél, lehet így már az is megeszi, aki főzelékként nem. A lényeg, hogy legyünk nyitottak és kreatívak az alapanyagok tekintetében és akkor máris sokkal színesebben fogunk étkezni. 🙂


A receptről
Kicsit elkalandoztam a zöldséglepényektől, ne haragudjatok. 🙂 Bár igazából nem is igen tudom, hogy még mit írhatnék róla, hisz tényleg nagyon egyszerű az egész, nincs benne semmi speciális konyhai tudást igénylő dolog, max az, hogy jól figyeljünk oda a reszelésnél, nehogy az ujjunk, kezünk bánja. 🙂 🙂 Ennyi zöldség lereszelésénél már benne van a lehetőség, hogy lankad a figyelmünk és oda lesz a körmünk is (jobb esetben, rosszabban még sebtapaszra is szükség lehet. 🙂 ) Érdemes minél vékonyabbra reszelni, ezzel hamarabb átsülnek, megpuhulnak a zöldségek sütéskor, így könnyebben és gyorsabban elkészülnek a lepények.


Azt hiszem nincs is más hátra, mint a recept és aztán a sütögetés. 🙂
Hozzávalók kb. 12-15 lepényhez:
- 1 közepes krumpli
- 1 közepes salátacukkini
- 1/2 zeller
- 1 nagyobb szál sárgarépa
- egy nagyobb póréhagyma 1/3-a (kb. 15-20 cm-es darab)
- 4-5 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint lehet kevesebb is)
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek oregánó
- 1 ek majoranna
- 1 ek bazsalikom
- 1/2 tk kurkuma
- 1 tk sáfány (elhagyható)
- 3 ek lenmagpehely (=őrölt lenmag, elhagyható)
- 1/2 bögre apró zabpehely
- 3/4 – 1 bögre / 140-160 g sárgaborsóliszt (vagy csicseriborsóliszt vagy valamilyen keményítő)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A zabpelyhet mérjük egy tálba, öntsünk rá vizet és hagyjuk ázni felhasználásig.
- A zöldségeket mossuk és tisztítsuk meg, majd reszeljük le vékony csíkokra. Én V gyalut használtam, de ha olyanunk nincs, jó a tökgyalu vagy a robotgép reszelő része is.
- Tegyük a lereszelt zöldségeket egy nagy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót is: az összenyomott fokhagymákat, fűszereket, lenmagpelyhet, a leszűrt zabpelyhet és a lisztet.
- Keverjük össze az egészet és hagyjuk állni 10 percig.
- Egy serpenyőben melegítsünk 2-3 evőkanálnyi olívaolajt és kezdjük el megsütni a lepényeket: egy-egy lepényhez kanalazzunk egy-egy evőkanálnyi zöldséges egyveleget a serpenyőbe, majd kicsit nyomkodjuk szét, hogy lepény formájuk legyen. Az én serpenyőmben egyszerre 3 lepény fér el kényelmesen, de ez a serpenyő méretétől függ.
- Süssük a lepényeket oldalanként pár percig közepes hőfokon, de figyeljünk, hogy ne égjenek meg. Ha vékonyabbak a lepényeink, kevesebb, ha vastagabbak, akkor kicsit több idő kell a sütéshez.
- Szedjük a megsült lepényeket papírral bélelt tányérra, hogy a felesleges olajat felszívja a papír. Tálaljuk kedvenc köretünkkel, salátával.