Karfiolpörkölt

Ez a recept is már jó ideje várakozik, hogy felkerüljön a blogra. 🙂 A pörkölteket szerintem sokan szeretik, ami hús nélkül is nagyon finom. 😉 Nálunk férjem rajong nagyon az ilyen típusú ételekért, én viszont akkor szeretettem meg őket igazán, mikor már hús nélkül készítettem. A gombapörköltemnek is mindig nagy keletje van itthon, amit néha egyféle, néha többféle gombából készítek.
A pörköltek kislányom és férjem szerint nokedelivel az igaziak, de én tésztával és rizzsel is nagyon szeretem. Legutóbb gnocchival készítettem egy babos gombapörit, nagyon jól passzolt hozzá az is.

Keresztesvirágúak
A karfiol nem csak simán zöldség, hanem a keresztesvirágú zöldség, amiről meg már sokszor beszéltem. Ennél a sütőtökös-karfiolos receptnél részletesebben leírtam, hogy miért olyan fontosak a keresztesvirágúak a szervezetünk számára és azt is írtam, hogy napi szinten kellene fogyasztunk. Dr. Michael Greger, a teljes értékű növényi táplálkozás egyik nagy zászlóvivője, is fontos szerepet szán nekik, a Hogy ne halj meg c. könyvében elolvashatjuk, hogy mennyi bajra jelenthetnek megoldást, ha tényleg minden nap beiktatnánk őket az étrendünkbe.


Az őszi-téli időszakban egyébként nem nehéz keresztesvirágú zöldségeket enni, hisz ezeknek ilyenkor van a szezonja. Káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, karalábé, fodros kel, fekete kel, kínai kel … mind tökéletes választás lehet, de a retek, rukkola, torma és a mustár is ebbe a csoportba tartozik, szóval van lehetőség bőven. 🙂


Pörkölt típusú ételt elég sok alapanyagból lehet készíteni, igazából az alap elkészítése adja meg ezt az ízvilágot. Az alaphoz én hagymát, paprikát, paradicsomot és jó sok fűszert használok. Ezek mennyisége ízlés szerint változtatható, de akár módosítható is. Ha valami nem ízlik, nyugodtan mehet bele helyette más. A pirospaprika talán az egyik fő fűszer, ami a pörköltekhez elengedhetetlen, én is abból használok a legtöbbet ilyenkor.

Pörköltekről általában az a vélekedés, hogy hosszú ideig tart, míg elkészülnek. A húsos verziók esetében ez lehet meg is állja a helyét, de növényi alapokon nem tart tovább, mint bármilyen más ragus étel elkészítése. A karfiol is viszonylag hamar megpuhul, persze függ attól is, hogy mekkora darabokra vágjuk, de összeségében nem kell neki sok idő.

Tálalás
Én ezt most krémes tahinis krumplipürével tálaltam, melynek a receptjét szintén nemrég osztottam meg. De ahogyan korábban is írtam, tökéletesen passzol mellé másfajta köret is. Nokedli, gnocchi, rizs, bulgur, tészta… Amit csak szeretünk. Én nagyon szeretem mellé még a savanyúságokat, amiből szintén jöhet bármi. Uborka, káposzta, csalamádé, hagyma, de még friss saláta is.

Szerintem próbáljátok ki, nagyon finom és ráadásul ünnepi menünek is tökéletes lehet. 🙂
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol (rózsáira szedve kb. 1 kg)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 kisebb paprika
- 1 közepes paradicsom (1-2 tk paradicsompüré is mehet helyett)
- 2 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1/2 tk kurkuma (elhagyható)
- só, bors ízlés szerint
- 500 ml vízzel felönteni
Sűrítéshez:
- 1/2 doboz vegán tejföl
- 1 ek sárgaborsóliszt (vagy más keményítő)
- egy kevés víz
Elkészítés:
- A karfiolt szedjük rózsáira, vágjuk akkor darabokra, amekkorákat szeretnénk és tegyük félre felhasználásig.
- Készítsük el a pörkölt alapját: tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra a hagymát, paprikát és a paradicsomot. Egy edénybe öntsünk egy kevés olajat, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát, paprikát és kezdjük el pirítani. Adhatunk hozzá egy kevés vizet is, ha úgy látjuk, szükséges.
- Amikor üvegesre párolódott a hagyma, adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsomot, majd jól keverjük össze. Egy kis vízzel most is hígíthatjuk.
- Adjuk hozzá a karfiolt, öntsük fel a vízzel, majd fedő alatt pároljuk puhára.
- Míg fő a karfiol, készítsük el a habarást, azaz a sűrítéshez szánt alapanyagokat keverjük, rázzuk össze csomómentesre.
- Amikor megpuhult a karfiol, öntsük hozzá a habarást, keverjük össze óvatosan, hogy ne törjenek nagyon össze a karfiolok, majd pár perc forralás után már tálalható is.