Gombás csicseripörkölt karfiolpürével

Szerintem már a gombapörköltes receptnél írtam, hogy férjem szereti a pörkölteket illetve az ilyen jellegű ételeket, így elég sok mindenből – természetesen növényekből – készítettem már. Legutóbb ezt a karfiolpörköltet hoztam, most viszont egy hüvelyes alapút is mutatok, hisz nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy együnk rendszeresen hüvelyeseket.



Ezúttal a csicseriborsót választottam alapul, de tulajdonképpen bármilyen nagyobb szemű hüvelyesből (babok) elkészíthető. Az ihlet egyébéként egy borvacsora alkalmával jött, ahol a vega menü egyik fogása egy mennyei csicseriborsópöri volt. Igazából már korábban is kacérkodtam a gondolattal, hogy elkészítem, de azok után, hogy ott elém tettek egy tányérral, mely csudafinom volt, már nem is volt kérdés, nekem is el kellett készítenem itthon. 🙂 Én gombával egészítettem ki, hogy még több jóság legyen benne, de természetesen a gomba elhagyható vagy másra cserélhető.




Alapvetően igyekszem mindig az egyszerűségre törekedni a receptek kitalálásnál, de mivel én már úgy tekintek a tányéromon lévő dolgokra, mint az egészségem „őreire”, ezért szeretem kimaxolni az egy étkezésen belüli lehetőségeket. 🙂 Szeretek egyszerre több alapanyagot használni, hisz ha már eszik az ember, akkor az legyen tartalmas, tápláló és színes. 🙂 Ezért a raguimban is minimum 3-4 fajta zöldség, zöld levelek és legalább 1 fajta hüvelyes szinte mindig szerepel, de ahogy mindig mondom, ezeket tetszés szerint el lehet hagyni vagy másra cserélni. Tehát akinek ebben az esetben nem szimpatikus a gomba, az tényleg hagyja el vagy tegyen helyette mást. Ettől ugyanolyan finom lesz a pörkölt, hisz a lelke maga az alap, melybe meg igazából bármit belekeverhetünk, amit csak szeretünk.


A pörölt és ragu jellegű ételek azért is hálás fogások, mert nagyon jól lehet őket melegíteni, nem veszítenek másnap és még harmadnap sem az élvezeti értékükből (sőt, néha több naposan finomabbak is tudnak lenni, mikor jól összeértek az ízek, fűszerek), ezért nyugodtan lehet belőlük nagyobb adagot is készíteni, így ki lehet pipálni akár több napra is az ebédet vagy vacsorát. Fagyasztani is jól lehet őket, így ha nagyobb adagot készítünk, akkor abból még a fagyasztóba is juthat, hogy majd később elő tudjuk venni, mikor nincs időnk főzni. 🙂


A feljebb látható videóban (amit a közösségi oldalaimon – Instagramon és Facebookon is megtalálhattok a tahinis krumplipürét készítettem mellé, most viszont egy karfiolpürét hoztam hozzá, mely szintén nagyon egyszerű és mennyei finom. 🙂 De természetesen szokásos szövegem most is érvényes, azaz bármi mással is tálalható, amit kívánunk mellé. 🙂

Mindenképpen érdemes kipróbálni, úgyhogy nem is húzom tovább az időt, jöjjön a recept! 🙂

Hozzávalók
Pörköltalaphoz:
- 2 nagyobb fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 bögre / 250 ml paradicsomlé
- 3 ek pirospaprika
- 2 tk majoranna
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk kurkuma
- só, bors ízlés szerint
Többi hozzávaló a csicseripörkölthöz:
- 280 g barna csiperke (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is, de akár el is hagyható)
- 1 üvegnyi / 400 g főtt csicseriborsó
- 1-2 marék bébispenót
Karfiolpüréhez:
- 1 fej karfiol
- 2 tk sörélesztő pehely (vagy ízlés szerint több-kevesebb)
- só ízlés szerint
- főzővíz
Elkészítés (csicseripörkölt):
- A pörköltalaphoz a zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra. (Turmixolni fogjuk, így nem kell szép egyformára aprítani. 🙂 )
- Egy serpenyőben egy kevés olajon és/vagy vízen kezdjük el párolni őket, majd közben adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsomlevet, majd fedő alatt főzzük puhára. (Ha kell, közben még adjunk hozzá egy kevés vizet, ha úgy látjuk, szükséges.)
- Amikor megpuhultak a zöldségek, turmixoljuk le sima szósszá.
- A gombákat vágjuk össze tetszőleges formára és méretre, majd egy serpenyőben (töröljük ki az előzőt és akkor nem kell újat koszolni) kezdjük el pirítani. 3-4 perc után (vagy mikor már megpirult a gomba) adjuk hozzá a csicseriborsót, majd a leturmixolt pörköltalapot és jól forgassuk és melegítsük össze az egészet.
- A legvégén keverjük bele a bébispenótot és kész is a pörkölt. Tálalhatjuk kedvenc köretünkkel, vagy az alábbiakban mutatott karfiolpürével.
Elkészítés (karfiolpüré):
- A karfiolt szedjük rózsáira, majd a nagyobbakat vágjuk kisebbekre és pároljuk meg.
(Ezt a lépést érdemes az egész főzés megkezdése előtt, vagy idő hiányában akár előző nap megtenni, hogy legyen elég ideje “állni” az összevágott karfiolnak még párolás előtt. Így lesz elég idő arra, hogy egy értékes vegyület, a szulforafán, amely a keresztesvirágúakra jellemző, ki tudjon benne alakulni. Hogy ez miért jó nekünk, arról bővebben ennél az indiai karfilos ragu receptnél írtam. 🙂 - Amikor megpuhult a karfiol, nyomkodjuk szét villával vagy turmixal, botmixerrel pürésítsük le, közben adjuk hozzá a sörélesztőt, sót és ha szükséges akkor a főzővízből/párolóvízből annyit, hogy egy krémes pürét kapjunk. Ha elkészültünk vele, tálalhatjuk is a csicseripörkölt mellé.