Gombafasírt

Gombafasírt
Így készül a gombafasírt

Gombákkal ugye barátságban álltok? 🙂 Mert most egy csupagomba fasírtot hoztam, melyben tényleg a gomba főszereplő. Legutóbbi gombás receptemnél, ennél a gomba Stroganoffnál már okoskodtam egy kicsit a gombákról,  meg arról, hogy miért is jó nekünk, ha rendszeresen fogyasztjuk őket, úgyhogy most megkíméllek benneteket, nem írom le újra, akit érdekel, ott el tudja olvasni. 🙂

Gluténmentes vegán gombafasírt
Hozzávalók – nem kell semmi extra, a gomba a főszereplő 🙂

Annyit azért itt is megjegyzek, hogy mivel nagy szerepük lehet a rák kialakulásának megelőzésében, valamint a sejtöregedés lassításában, így valóban érdemes őket rendszeresen fogyasztani. Elég sok ehető gomba létezik, így ha jártasak vagyunk a gombák világában, akkor az erdőket is érdemes felkeresni szezonban, mert nem csak a kosarunkat tömhetjük tele finomabbnál-finomabb példányokkal, hanem az „élményraktárainkat” is feltölthetjük, úgyanis nagyon jó program tud lenni a gombázás, főleg gyerekekkel. 🙂 Gyerekként én is sokszor jártam szüleimmel, mindig nagyon jó élmény volt.

Gluténmentes vegán gombafasírt
A fűszerek ízlés szerint változtathatóak. A gombához minden jól illik, szerintem nem lehet elrontani. 🙂

Ha viszont nem ismerjük ennyire a gombákat, akkor sincs baj, mert már a boltok polcain is egyre több verzió érhető el, sőt találunk már fagyasztva is, és konzerves vagy üveges verziókat, na és persze szárítottakat is. 

Gluténmentes vegán gombafasírt
A gomba összeesett, mindjárt kész az alap.
Gluténmentes vegán gombafasírt
Az utolsó pár percben hozzáadtam az apróra vágott petrezselymet, átkeverem és le is lehet venni a tűzről.

Milyen fajtákból?

Ezt a fasírtot én most az egyszerűség és a könnyebb beszerezhetőség jegyében egyféle gombából készítettem, méghozzá az egyik legáltalánosabb fajtából, a barna csiperkéből, de természetesen másból is elkészíthető vagy akár több fajtából, vegyesen. Mindenhogyan nagyon finom lesz. Ha ízesebb gombákat is használunk (rókagomba, vargánya, shitake…), akkor az ízélmény is fokozódik. 🙂 

Gluténmentes vegán gombafasírt
Mehet bele a zabpehely és a lentojás.
Gluténmentes vegán gombafasírt
Jól összedolgozzuk, majd egy picit pihentetjük és már formázhatjuk is.

Fűszerezés

Az ízesítésénél most viszonylag általánosabb fűszereket használtam, de ahogy mindig írom, ez is teljesen rátok, illetve az ízlésetekre van bízva. A gomba megint egy olyan alapanyag, ami nagyon jól ízesíthető, mindenféle fűszer jól illik hozzá, legyen az szárított vagy friss. Frissként petrezselymet használtam, de tényleg minden más is mehet bele, amit szerettek. Szerintem nehéz elrontani. 🙂 Kedvenc fűszereim közé tartozik a currypor és a currypaszta, ezekkel is nagyon finom lesz. 

Gluténmentes vegán gombafasírt
Én serpenyőben sütöttem, kevés olajon, de sütőben is süthető olaj nélkül.
Gluténmentes vegán gombafasírt
Kap egy finom sült kérget. 🙂

Zabpehely helyett

Bár én nagyon szeretem a zabpelyhet, egyik kedvenc alapanyagom, alaptartozéka a spejzemnek, de tudom azt is, hogy nem mindenki eheti. Zabpelyhes receptjeimnél gyakran jön a kérdés, hogy mivel lehet helyettesíteni. Nos itt is igazából bármivel. Ahhoz, hogy pogácsákat tudjunk formálni a kockákra vágott, megsült gombákból, kell bele valami összetartó. Bármilyen lisztféle tökéletes erre a célra, így mehet bele akár rizsliszt, hajdinaliszt, hüvelyesekből készült liszt, de még akár egy kis keményítő is. A lentojás is a ragacsosságot igyekszik benne erősíteni, akár abból is mehet több. De lenmag helyett chiamag is használható, amelyik éppen van otthon. Ha meg nem fontos, hogy gluténmentes legyen, akkor mehet bele bármilyen hagyományos búzaliszt, de én javaslom a teljes kiőrlésűeket előnyben résztesíteni. 😉 Bármit is adunk hozzá, a lényeg, hogy egy formázható masszát kapjunk. Én vizes kézzel szoktam megformázni a pogácsákat, jól összepréselem a két kezem között, majd a tenyeremmel kicsit meglapítom. Ha nem esik szét, akkor jó. 

Gluténmentes vegán gombafasírt
Ha az összeset kisütöttük, tálalhatjuk is.
Gluténmentes vegán gombafasírt
Mennyei gombafasírtok 🙂

Sütés – serpenyőben vagy sütőben?

Igazából mindegy, mindkét módon meg fognak sülni. Nekem a serpenyőben sütött verzió egy picit jobban ízlik, mert kap egy finom sült kérget mindkét oldalán, de a sütőben sütött változat is finom. Serpenyőben sütöttnél nagyon kevés olaj elég, azonban tapadásmentes serpenyő nagy előny. Ellenkező esetben könnyen letapadhat (mint minden más növényi vagy állati fasírt), mely azt eredményezi, hogy az ember több olajat használ, ami meg ugye nem túl egészséges. 

Gluténmentes vegán gombafasírt
Salátával, sült zöldségekkel tálaltam, de bármilyen más köret is jól illik hozzá.

Sütőben sütésnél nem szükséges olajat használni, én sütőpapírral bélelt tepsire szoktam tenni a fasírtokat, ezzel elkerülöm a leragadást. Aki akarja, az persze itt is átkenheti vékonyan olajjal (esetleg az íz miatt), de nem szükséges. Félidőben át lehet fordítani a fasírtokat, de ez sem szükséges. 200 fokos sütőben kb. 30 perc elég nekik, de mivel minden sütő más, ellenőrizzük, mielőtt kivennék (bár semmi nyers dolog nincs benne, úgyhogy csak annyi kell neki, hogy kicsit összesüljön).

Gluténmentes vegán gombafasírt
Jó étvágyat kívánok! 🙂

Köret

Én sütőben sült zöldségekkel és friss zöldsalátával szeretem a legjobban, de a rizs, köles, quinoa, hajdina, bulgur stb. ugyanolyan jól passzol mellé, valamint a pürék is. Például ez a tahinis krumplipüré.

Mártogatós is jól illik hozzá, nyugodtan készítsük el mellé a kedvencünket.

Nem egy bonyolult recept, akár hét közben, akár hétvégére készítjük el, mindenhogy megállja a helyét. Szerintem érdemes kipróbálni. 🙂

Gluténmentes vegán gombafasírt
Gluténmentes vegán gombafasírt

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:

  • 500 g barna csiperke
  • 1 fej vörös hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek majoranna
  • 1 tk kömény
  • 1 tk koriander
  • 1 tk pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kis csokornyi petrezselyem
  • 150 g zabpehely (nagy szeműt használtam, de a kicsi is jó)
  • 3 lentojás (= 3 ek őrölt lenmag + 6 ek víz) (3 ek = kb. 25 g őrölt lenmag)

Elkészítés:

  1. Készítsük el a lentojást: keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és tegyük félre felhasználásig.
  2. A hagymát vágjuk apró kockákra és egy serpenyőben egy kevés olajon, vagy vízen pároljuk üvegesre. 
  3. Adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát, pirítsuk, pároljuk tovább még 1-2 percig, majd adjuk hozzá a kockára vágott gombát, fűszereket és a petrezselymet. 
  4. Amikor megpuhult a gomba (nagyjából elfőtte a levét), vegyük le a tűzről. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót, azaz a zabpelyhet és a lenmagtojást és keverjük jól össze. (Nem szükséges átönteni egy másik tálba a gombát, így kevesebb lesz a mosogatnivaló. :)) 
  5. Hagyjuk 15 percet pihenni, mielőtt formáznánk és sütnénk. (Pihentetés a zabpehely miatt szükséges, hogy felszívja a nedvességet és ragacsossá váljon. Jobban lehet formázni.)
  6. Vizes kézzel formázzunk gombócokat a ragacsos masszából (kb. egy jó erős evőkanálnyi lesz egy fasírt), jól nyomkodjuk össze, kicsit lapítsuk meg, majd serpenyőben, kevés olajon süssük oldalanként 4-5 percig (közepes hőfokon).
  7. Tálaljuk kedvenc köretünkkel, mártogatóssal.


Hosszászólások