Gomba Stroganoff

Gomba Stroganoff

Férjem nagyon szereti a gombás ragukat, ezért időről-időre a klasszikus gombapörkölt mellett készítek neki valamilyen gombás fogást. 🙂 Mostanában ez a Stroganoff ragu készült el többször is, aminek az eredeti változatában hús is van, de nélküle sokkal finomabb! 😉 A mustár és a savanyú uborka miatt kicsit savanykásabb az ízvilága, de nem annyira, amennyire az ember elsőre gondolná. Nagyon finom, szerintem érdemes legalább egyszer kipróbálni, főleg aki szereti a gombát. 

Gluténmentes vegán gomba Stroganoff
Alig néhány hozzávaló kell csak hozzá.

Gombák

A gombákról már kisiskolás korunkban megtanuljuk, hogy külön rendszertani kategóriába tartoznak, mert se nem növények, se nem állatok, hanem gombák. 🙂 Rengeteg fajta gomba van, wikipedia szerint ma kb. 148.000 fajtájukat ismerjük. Vannak köztük ehetőek, mérgezőek, erjesztésre használhatóak, penészgombák, gyógygombák, betegséget okozó gombák és még egy csomó más. 

Részemről maradnék a konyhában felhasználható fajtáknál, amik a gasztronómiai élményekért felelősek. 🙂 Rengeteg ehető és nagyon jó ízű gomba létezik ebben a kategóriában is, úgyhogy gombák közül is lehetne válogatni, kóstolgatni, próbálgatni bőven. 

Szüleimmel már gyerekkoromtól kezdve jártunk gombázni, ők viszonylag jól ismerik az egyes erdei gombafajtákat, de a szürke hétköznapokban én is „csak” a boltokban fellelhető kínálatból válogatok. Egyébként időnként már ott is egyre több fajtával találkozhatunk, de azért a legáltalánosabb, mindenhol beszerezhető fajta a csiperke. Én is ebből készítettem ezt a ragut, de természetesen másból is tökéletes lenne. 

Gluténmentes vegán gomba Stroganoff
Először a hagymát pirítom, párolom meg, majd mehet is rá a többi hozzávaló.

A gomba egészségre gyakorolt hatása

Szerintem nem mondok azzal újat, hogy a gombák nagyon egészségesek, főleg ha arra gondolunk, hogy már külön iparága van az egyes gyógygombák forgalmazásának. De igazából még a legegyszerűbb, minden boltban megtalálható csiperkegomba is elképesztően jó egészségügyi hatással bír, ezért bőven elég, ha megpróbáljuk rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe, és ezzel máris sokat tettünk az egészségünkért. 

A gombák élénkítik az immunműködést, ami igazán jól jön főleg az őszi-téli hónapokban, hisz a nagy többség főleg ilyenkor kezd el szedni valamilyen „immunerősítő” multivitamint, melyeknek a hatásossága sokszor erősen megkérdőjelezhető. 

A gombáknak gyulladáscsökkentő hatásuk is van és képesek elnyomni a rák kialakulásáért felelős enzim aktivitását. Dr. Greger Hogy ne halj meg c. könyvéből kiderül, hogy pl. a mellrák kockázata nagy százalékban (64%) csökkenthető, ha napi legalább fél gombát elfogyasztunk. Ez azért elég jelentős szám, így mindenképp érdemes a gombát rendszeresíteni a konyhánkban, ha még nem tettük. 🙂 🙂 

Gluténmentes vegán gomba Stroganoff
Nagyon hamar elkészül ez a mennyi gombás ragu, ami mellé szinte bármilyen köret tökéltesen passzol.

Szintén Dr. Greger könyvében olvastam azt is, hogy a gombákban van egy ergotionenin nevű aminosav, aminek elég fontos élettani szerepe van, ugyanis sejtvédő funkciót lát el. Képes bejutni a sejtek „legmélyébe”, és DNS szinten regenerálni a sejteket. Enélkül az aminosav nélkül felgyorsul a DNS károsodás és a sejthalál (hamarabb öregszünk).

Sajnos az emberi test nem képes ergotionenint termelni, így az ételeinken keresztül tudjuk csak megszerezni. És hogy melyek a legjobb forrásai? Hát a gombák! 🙂 Különböző élelmiszercsoportokat vizsgálva kiderült, hogy a legmagasabb szintjüket a gombákban mérték. Tehát még egy nyomós érv, hogy rendszeresen fogyasszunk gombákat, mert hát ki ne szeretné lassítani az öregedés folyamatát, igaz? 🙂 🙂 

Gluténmentes vegán gomba Stroganoff
Én most gnocchival tálaltam, de bármilyen más tészta, rizs, köles, kruplipüré stb. is illik hozzá.

Egyszerű recept

A recept megint csak végtelenül egyszerű és viszonylag kevés hozzávalóból áll. Jóformán csak ismétlem magam mindig, de tényleg nehéz az ilyen ragus recepteket elrontani, még annak is, aki nem igazán tapasztalt „konyhatündér”. 🙂 A fűszerezést kell eltalálni saját ízlésünknek megfelelően és akkor már nagy baj nem lehet. Azt is mindig elmondom, hogy ezeket a mennyiségeket, amiket leírok, a saját ízvilágunkhoz „lőttem be”, de természetesen el lehet térni tőle vagy akár helyettesíteni is lehet.

Én alapvetően nagyon szeretem a hagymákat, nyersen és főtten is, így bátran használom őket.  De például barátnőm fokhagymából egy egész fejet (saját elmondása szerint) kb. egy év alatt használ el, mert annyira nem szereti (elég siralmas arány, ezt mindig el is mondom neki), ellenben én egy fejet átlagosan 4-5 nap alatt, szóval ez tényleg az ízlésünkön múlik. Talán Apukám az egyetlen, akit lehet sosem fogok lekörözni fokhagymában, ugyanis az ő szintje a NAPI 1 fej! 😀 (Tényleg nagyon szereti. :))

Gluténmentes vegán gomba Stroganoff
Gomba Stroganoff

Köretek – tippek

Az ilyen ragus ételek mellé jóformán minden köret jól passzol, így kedvünk szerint választhatunk, hogy éppen mit készítünk mellé. Én gnocchit főztem ki hozzá férjemnek, ellenbe én barna rizzsel ettem. De bármilyen tészta jól illik hozzá, és ugyanúgy tökéletese választás lehet még a párolt köles, hajdina, quinoa vagy a krumplipüré, s egyéb zöldségpürék, de a kenyér is. A köretválasztás tehát ismét az ízlésünkre van bízva. 🙂

Gluténmentes vegán gomba Stroganoff
Aki szereti a gombát, annak érdemes kirpóbálnia. Nagyon finom. 🙂

Növényi tejszín – tippek 

A receptben bolti rizstejszínt használok, de nyugodtan mehet helyett más növényi tejszín (zab, mandula, akár kókusz is) vagy egyéb növényi krémesítők. Ezek lehetnek szintén boltiak, de persze a legjobb megoldások a házi készítésű dolgok lennének, mint. pl. házi növényi joghurt, tejszínek vagy kinek, ami bevált. Főleg ha teljes értékűségre törekszünk, akkor mindenképp házi megoldással kellene kiváltani a bolti növényi tejszínt, mert azok nem férnek bele a teljes értékűség kategóriájába. (Legalább is én még nem láttam bolti teljes értékű növényi tejszínt vagy joghurtot.) Jó megoldás lehet akár az is, ha előzőleg beáztatott kesut vízzel összeturmixolunk és azt adjuk a gombához. A tejszín ebben az esetben a szaftot adja és a krémességet fokozza, de akár azt is megtehetjük, hogy elhagyjuk, helyette több vizet használunk és valamilyen sűrítő hatású alapanyaggal (keményítők, lisztek) besűrítjük. 

Gluténmentes vegán gomba Stroganoff
Jó étvágyat kívánok! 🙂

Azt hiszem talán minden lényeges infót elmondtam, így most már tényleg jöhet a recept is. Ha szeretitek a gombát, amiről most már megtudtuk, hogy miért is jó nekünk 🙂 , akkor mindenképp próbáljátok ki ezt a receptet, szerintem nem okoz csalódást. 

Hozzávalók kb. 3-4 főre:

  • 700 g barna csiperke
  • 2 kisebb fej vörös hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db csemegeuborka
  • 200 ml rizstejszín (vagy zab, vagy egyéb semleges ízű növényi tejszín, ami házi is lehet)
  • 1 erős ek mustár
  • 2 ek csicseriborsóliszt (vagy más keményítő)
  • só, bors, majoranna ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd egy serpenyőben egy kis olajon vagy vízen pároljuk üvegesre.
  2. Adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát, a felszeletelt gombát és a fűszereket. Keverjük össze és öntsük fel 200 ml vízzel. 
  3. Miután összeesett a gomba (kb. 5-10 perc), adjuk hozzá az összevágott uborkát, a mustárt és öntsük fel a csicseriliszttel elkevert rizstejszínnel. Főzzük még 3-5 percig, közben kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e, pótoljuk, ha szükséges.
  4. Tálaljuk kedvenc köretünkkel. Jól passzolnak mellé a különféle tészták, gnocchi, főtt rizs, krumplipüré…