Falafel golyók

Falafel golyók

Van két falafel receptem is, mindkettőt nagyon könnyű elkészíteni, egyetlen alapvető különbség van a kettő között, mégpedig az, hogy az egyik főtt csicseriborsóból van, a másik meg szárazból, azaz nyersből. Most az előbbit hozom, tehát a főtt csicseriből lévőt, mert ebből falafelt készíteni talán egy nagyon picivel még egyszerűbb, mint a száraz verzióból, mert nem kell áztatni, azt viszont kell legalább egy éjszakát feldolgozás előtt. Egyébként a száraz csicseriborsóból lévő szinte ugyanúgy készül, mint a vöröslencsefasírtom, ott sem főzzük meg előtte a lencsét, de azt elég pár órára beáztatni, a száraz csicseriborsónak azonban egy kicsit több kell. Az összeállítás szempontjából meg mindkettő ugyanúgy készül, csak egy jó robotgép kell hozzá, amivel összeállítjuk a masszát. 🙂

Gluténmentes vegán falafel golyók
Hozzávalók – a csicseriborsó mellett a fűszereken van a lényeg
Gluténmentes vegán falafel golyók
Összeállítani pofonegyszerű és könnyű – mindent a robotgép csinál 🙂

Falafel hívők azt mondják, hogy igazi falafelt csak és kizárólag a száraz csicseriből lehet készíteni, minden másból készült átverés. 🙂 Hát én azért nem vagyok ennyire kényes a falafelre, a főtt csicseriborsóból ugyanúgy megeszem és szerintem finom is. És ez a verzió is hozza azt az alapelvárást, amit a falafellel szemben támasztanak a lelkes rajongók, mégpedig azt, hogy kívül ropogós, belül puha legyen. 🙂

 De hozom majd a másik verziót is nemsokára és úgy majd ki-ki kedvére dönthet, hogy melyiket részesíti előnyben. 🙂

Gluténmentes vegán falafel golyók
Pár perc és kész is a massza

Csicseriborsó

A csicseriborsó is hüvelyes, és mint olyan, ezért ő is nagyon egészséges és rendszeresen kéne fogyasztania mindenkinek. Nem kezdek bele most megint a mondókámba, hogy a hüvelyeseknek milyen jótékony hatása van az egészségünkre, mert már biztos unjátok, inkább csak pár tényszerű adatot írok, hogy valóban miért jó a csicseriborsó. 

Gluténmentes vegán falafel golyók
Ha belekevertük a keményítőt és hagytuk állni legalább 30 percet, elkezdhetjük kigombócozni
  • Alacsony a zsírtartalma és magas a rosttartalma: az előbbi fogyókúrázóknak lehet jó hír, az utóbbi jó hatással van az emésztésünkre.
  • Nagy részben lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, ami annyit tesz, hogy ha megesszük, akkor nem emelkedik meg tőle hirtelen a vércukorszintünk, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. 
  • Rendkívül magas a fehérjetartalma, így aki csak növényi alapon étkezik, annak szinte állandó hozzávaló.
  • Vitaminokat és ásványi anyagokat is bőven tartalmaz. Amit kiemelnék az a folsav és a vas, mindkettőben bővelkedik. A folsav (és végül is a vas is) kiemelten várandós kismamának nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségben bevigyék a szervezetükbe, így nekik is nagyon ajánlott lehet a csicseriborsó fogyasztása.

És a sort még folytathatnám, de inkább nem teszem. 🙂

Gluténmentes vegán falafel golyók
Aztán meg kezdődhet is a sütés
Gluténmentes vegán falafel golyók
Oldalanként 2-3 perc elég
Gluténmentes vegán falafel golyók
Sülés közben néha eldeformálódnak 🙂

Honnan is jön?

Lehet inkább ezzel kellett volna kezdeni, hátha nem mindenki tudja, hogy tulajdonképpen, honnan is jön ez az étel.  A falafel hagyományosan főleg csicseriborsóból készült fűszeres golyó (fasírt), ami olajban van kisütve és az arab világ alapétele. Sokan úgy vélik, hogy először Egyiptomban készítettek falfelt, de nagyjából az egész Közel-Kelet magáénak vallja ezt az ételt. 

Gluténmentes vegán falafel golyók
Tálaljuk friss salátával, naan kenyérrel és joghurtos öntettel

Igazából szerintem teljesen mindegy, hogy honnan is származik, mert nem az a lényeg. A lényeg az, hogy egy nagyon-nagyon finom golyócskákról van szó, aki egyszer megkóstolja és ízlik neki, az onnantól tuti, hogy többször el fogja készíteni. Összeállítani meg pofonegyszerű és hamar elkészül. 

Gluténmentes vegán falafel golyók
Falafel golyólk – kívül ropognak, belül finom puhák

Mivel együk?

Mi leggyakrabban házi sütési naan kenyérrel, fokhagymás joghurt öntettel és friss salátával esszük. De kerülhet mellé pita is, amibe aztán bele is tölthetjük a golyókat, salátát és szintén meglocsolhatjuk a kedvenc szószunkkal. Van aki halmozza a „csicseriélvezeteket” és hummusz mellé kínálja, abba mártogatja. Ahogy tetszik, csak bátran. Egyébként halkan jegyzem meg, hogy volt már olyan hogy én a másnapi maradékot főzelék feltétnek használtam. 😉 🙂

Gluténmentes vegán falafel golyók
Falafel tál

Hozzávalók kb. 20-24 golyóhoz

  • 2 konzerv (2×400 g) (vagy 1 nagy konzerv 800 g) csicseriborsó, leszűrve, lemosva, lecsepegtetve (a levét tegyük el, jó lesz más recepthez!)
  • 1 nagyobb fej hagyma negyedekre vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1/2 bögre (60 g) vagy 3/4 bögre (90 g) tápióka keményítő (attól függ, mennyire jól tudtuk lecsepegtetni a csicseriborsót)

Elkészítés:

  1. A keményítő kivételével mindent tegyünk a késes betétű robotgépünk tartályába és dolgozzuk masszává. Ha túl száraznak ítéljük, adjunk hozzá annyi evőkanál vizet, amivel egy krémes masszát kapunk. Ha esetleg túl híg, akkor majd a keményítővel beállítjuk az állagot.
  2. Öntsük ki tálba a masszát és keverjük bele a keményítőt. Hagyjuk állni 30 percet, hűtőbe is tehetjük.
  3. Jöhet is a sütés. A masszából gyúrjunk kisebb gombócokat, majd serpenyőben melegítsünk annyi olajat, amennyiben a golyók kb. fele elmerül. Az olaj hőfoka inkább közepes legyen, mint túl magas, mert hamar megéghetnek a golyócskák. Süssük addig, míg aranybarna színük nem lesz, oldalanként kb. 2-3 percig.
  4. Naan kenyérrel vagy pitával és sok friss zöldséggel kínáljuk. Öntetnek fokhagymás (vegán) joghurt is nagyon jól passzol hozzá. 

Recepthez kapcsolódó – házi naan kenyér