Édesburgonyás paprikás krumpli
Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a paprikás krumpli a világ egyik legegyszerűbb ételei közé tartozik. Alig kell hozzá néhány alapanyag, az elkészítési ideje sem túl hosszú, nincs vele macera, úgyhogy abszolút tökéletes választás lehet rohanó hétköznapokon is. További tulajdonsága még, hogy (szerintem) nagyon finom, ezért ha nagyobb adagot készítünk belőle, akkor pár napra kipipálhatjuk az ebéd kérdését. 🙂
Gyerekként nem túlzottan rajongtam érte, de ez valószínű annak volt köszönhető, hogy a hagyományos verzióba mindig került valami húsféle, ami általában kolbász vagy virsli volt; ezeket én nem szerettem. Azonban hiába piszkáltam ki, az íze benne maradt, ezért nem ettem túl nagy élvezettel. (Közétkeztetésben ráadásul nem is túl jó minőségű kolbászok kerültek bele, már ránézésre sem voltak sosem túl bizalomgerjesztőek, így gyerekként élből elutasítottam. 😀 )
Mára már viszont az egyik kedvenc ételem, savanyúságokkal, friss kenyérrel valami isteni. Egy tonnányi savanyúságot meg bírok mellé enni, és általában egyszerre több fajtát is a tányéromra teszek, szerintem úgy az igazi! 😀
Paprikás krumpli vs. krumplifőzelék
Igazából ízre hasonló nálam mindkettő, a különbség csak annyi, hogy a krumplifőzeléket több lével főzöm és a végén behabarom. De elárulok egy titkot: én a klasszikus krumplifőzelék mellé is eszek savanyúságot, nekem amellé is passzol. 😀
Krumpli
A krumpliról már írtam ennél a burgonyapürés receptemnél. Ott is leírtam, hogy a krumpli akkor a legegészségesebb, ha héjával együtt fogyasztjuk, mert a szervezetünk számára hasznos anyagok nagy része a héjában vannak. Éppen ezért én most héjasan főztem meg, valamint adtam hozzá egy kis édesburgonyát is – szintén héjasan, mert őt is azzal együtt érdemes fogyasztani -, de ez akár el is hagyható. Én – azon túl, hogy nagyon egészséges – csak egy kis „extra” miatt tettem bele, valamint mert szeretem és mert volt otthon és hogy ne legyen mindig ugyanolyan. 😀 De tényleg elhagyható. 🙂 És természetesen a krumplikat meghámozva is elkészíthető. Az édesburi hamarabb megfő és jobban szétfő, mint a rendes, így akár kicsit később is hozzáadható. Én együtt kezdtem el főzni, nem volt zavaró, hogy némelyik édesburgonya-kocka szétesett, sőt, adott neki egy „vastagabb” alapot a hagymákkal együtt.
Fűszerezés
Bár nem kell hozzá sok fűszer, de mégis ezen múlik minden. 🙂 Szerintem akkor finom a paprikás krumpli, ha azt pár ízesítőt nem spóroljuk ki, hanem bátran használunk belőlük. A hagymák adják az alapját, így bátran tegyünk bele egy jóóó nagy fejnyit vagy több kisebbet. A másik „lelke” meg a nevében is benne van: a paprika. Azt sem csak megmutatni kell neki, hanem néhány evőkanálnyit beletenni. De persze mindenki ízlése szerint fűszerezheti, de véleményem szerint ezt a kettőt vétek kispórolni belőle. 🙂
Az hiszem nem is ragozom tovább a dolgot, mert nincs is mit, annyira egyszerű ez a recept. Megfőzöd egy kis vízben a krumplit hagymával és fűszerekkel. Kész. Ennyi. 🙂
Hozzávalók:
- 1500 g krumpli vegyesen (piros héjú, sárga héjú és egy nagyobb édesburgonya, nálam kb. 1000 g volt a sima krumpli és 500 g az édesburi)
- 2-3 fej kisebb-közepes méretű hagyma (vagy egy jóóó nagy)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1/4 tk őrölt bors
- só ízlés szerint
- 3 db babérlevél
- 500 ml víz
Elkészítés:
- A krumplikat jó alaposan mossuk meg, majd héjasan vágjuk kockákra (természetesen aki szeretné, meg is hámozhatja).
- A hagymát vágjuk fel apró kockákra, a fokhagymát csak pucoljuk meg.
- Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban egy kis olajon és/vagy vízen pirítsuk, pároljuk üvegesre a hagymát.
- Amikor megpárolódott a hagyma, adjuk hozzá a felkockázott krumplikat, a fűszereket, fokhagymát (egészben), babérlevelet, majd öntsük fel vízzel és fedő alatt főzzük puhára. Közben időnként keverjük át, és ha szükséges, pótoljuk a vizet. Kb. 25-30 perc alatt elkészül.
- Tálaljuk kenyérrel, savanyúságokkal.