Rizsfelfújt sült meggyel

Már megint egy óvoda inspirálta recept! 😀 A közösségi oldalaimon időnként megosztok egy-egy ételt, amit az ovinak „köszönhetünk”, illetve azt, hogy beépült az étrendünkbe. (Legalábbis többször esszük, mint ovi előtt. :)) Ezek egyáltalán nem túl extra ételek, én is kb. gyerekkoromban ettem őket legtöbbször. Eddig ilyen volt a mákos és diós tészta, valamint a bulgur. (Ez utóbbit én korábban a szigorú gluténmentesség miatt nem ettem, de kislányomnak most már rendszeresen készítem, mert nagyon szereti.)
És most meg a rizsfelfújt. Bár az oviban kölesfelfújtat szoktak kapni, méghozzá eperöntettel, de én most rizzsel készítettem el és sült meggyel, mert ezek voltak kéznél. De kölessel is muszáj lesz, mert „Anya, a köleses jobban ízlik!” 🙂


Retro kaja 🙂
Nem igazán tudom megmondani, hogy mikor ettem utoljára rizsfelfújtat, de ha jól emlékszem, gyerekként nem volt a kedvencem. Magát a rizst nagyon szerettem (és szeretem a mai napig), azt minden mennyiségben meg tudtam enni, de inkább sós verzióban, édesként kevésbé. Akkoriban még a tejberizst sem szerettem annyira, hát még a tejbedarát! Brrrr! 😀



Szóval mióta kislánykánk ovis, azóta kúsznak vissza a tipikus „gyerekkaják” hozzánk is. 🙂 🙂 Bár azért az ovis étlapot nézegetve, klasszisokkal jobb a felhozatal, mint az én időmben. Nem mondom, hogy nincs hová fejlődni, de a kis lépések is lépések. 🙂


Sült tejberizs
A klasszikus rizsfelfújt sem több, mint tejberizs egy csomó tojással megsütve. Növényi alapokon a tojás ugye nem marad játékban, helyette kellett valami. Nem igazán gondoltam túl ezt a verziót, így „ragasztónak” gluténmentes vaníliás pudingport használtam, ami igazából nem más, mint keményítő vaníliával ízesítve. A tojáshabot nem helyettesítettem most, de közben eszembe jutott, hogy elképzelhető, hogy ide is alkalmazható a csicserihab, azaz a főtt csicseriborsó leve felverve, mint ahogy ebben a brownie-ban is használom, vagy ebben a kuglófban. Ki fogom próbálni.


Fehér és barna rizs
Az egészségtudatosságom jegyében vegyesen használtam a kettőt, egy bögre barnát és egy bögre fehéret. 😀 Szívem szerint csak barnát használtam volna, hisz a fehér rizsnek sok tápértéke nincs, de féltem tőle, hogy nagyon elveszítené a felfújt jellegét (túl tömörré válna), ezért inkább kevertem a kettőt. A fehérből rizottó rizst használtam, de más is megfelelő. A barna nehezebben puhul, ezért több idő kell a főzéshez, mintha csak fehéret használnánk. Természetesen csak fehérből is el lehet készíteni, ahogy gondoljuk. 🙂


Gyümölcs
A sült meggy megint csak cserélhető más gyümölcsre, de akár lekvárral vagy simán csak friss gyümölcsökkel is tökéletes. Ez szintén ízlés kérdése. Most könnyű gyümölcsökhöz jutni, mindig érik valami. 🙂 A recept készítésekor épp a meggynek volt főszezonja, de pl. most sárgabarackkal készíteném el, hisz most az érik.

Remélem nektek is ugyanúgy fog ízleni, mint nekünk. 🙂
Hozzávalók a rizsfelfújthoz:
- 1 bögre / 200 g barna rizs
- 1 bögre / 200 g rizottó rizs
- 1500-2000 ml növényi tej (én zabtejet használtam)
- fél citrom héja (reszelve vagy apróra vágva)
- 1/4 tk fahéj
- 4 ek nyírfacukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
Tál kikenéséhez:
- vegán vaj/kókuszzsír
- gluténmentes zsemlemorzsa
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt alsó felső fokozaton 200 fokra.
- A rizseket öntsük egy edénybe, majd 1 liter növényi tejjel kezdjük el főzni.
- Főzzük addig, míg meg nem puhul a rizs, közben folyamatosan pótoljuk a tejet.
- Mikor megpuhult, kapcsoljuk le alatta a hőt és keverjük bele a fahéjat, cukrot, citromhéjat és a pudingport. (Én a pudingport előtte kb. 100 ml tejben csomómentesre keverem és úgy adom a rizshez.)
- Egy sütőtálat (az enyém 26 cm x 17 cm-es) kenjünk ki kókuszzsírral vagy vegán vajjal/margarinnal és szórjuk meg gluténmentes zsemlemorzsával. (Sütőpapír is használható kenegetés helyett.)
- Öntsük a tálba a tejberizst, egyengessük el a tetejét, majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30 percet.
- Ha elkészült, tálaljuk a sült meggyel, vagy ízlés szerint más gyümölccsel.

Sült meggy:
Magozzunk ki annyi meggyet, ami el fog fogyni. Keverjük össze ízlés szerint fahéjjal, egy kis citromlével és valamilyen édesítővel (sziruppal, cukorral), majd tegyük egy sütőtálba és süssük meg sütőben. Nem kell neki sok idő, akkor jó, ha kicsit összeesett, megbarnult a teteje és levet eresztett. Ha lékeverés funkciót használunk, a rizsfelfújttal együtt is süthetjük.