Kávés kesupuding csokiréteggel

Tőlem szokatlan ízvilágú receptet hoztam, de a neve el is árulja hogy mire gondolok. 🙂 Igen, a kávéra. Aki már egy ideje követi a konyhai munkásságomat, az tudja, hogy én egyáltalán nem kávézom, nem szeretem. 🙂 Helyette viszont teázom, főleg matcha lattézom, amit sokan a kávé alternatívájának hívnak. Ugyanúgy tartozik hozzá szertartás és persze függőség is és én is reggel iszom. 🙂 Na de a matcha megérdemel egy külön bejegyzést, úgyhogy most nem is ragozom.


De akkor miért kávé, ha nem is iszom? – merülhet fel jogosan a kérdés. Hát azért, mert egy kávéimádóval élek együtt, akinek minden reggel kávészertartása van, ugyanúgy, mint nekem matchából. 😀 Férjem a kávésok táborát erősíti és hogy őszinte legyek, a hosszú évek alatt eddig még sosem kedveztem neki kávés finomsággal. Nem is tudom miért. Annyira nem is igen igényelte, megvolt a kis kávéjával, amit reggelente (meg néha nap egyéb időszakában) megfőz magának, más formában nem is jött szóba. Néha-néha elejtett egy-egy mondatod egy-egy édességgel kapcsolatban, hogy ez biztos kávésan is finom lenne, vagy ha valahol voltunk és volt valami kávés dolog (pl. tiramisu), akkor abból általában evett.


A minap viszont szembejött velem egy igazán guszta kávés krém az egyik közösségi oldalon és egyből az ugrott be, hogy ez a férjemnek is nagyon tetszene. Így hát megalkottam én is egy hasonlót, de közben már azon járt az eszem, hogy ez matchásan is biztos nagyon finom lenne. Azt hiszem ki fogom próbálni úgy is. 🙂 Nagy előnye, hogy sütést-főzést nem igényel, teljesen hőségbarát recept. 🙂

Kesu
Talán a kesut vagy kesudiót (ki hogy hívja) nem kell már senkinek sem bemutatni. Bár nálunk nem őshonos növény, de már itthon is elég sok helyen lehet kapni, nem számít kuriózum alapanyagnak, maximum akkor, ha az árát nézzük. De sajnos ma már szinte egyetlen dió-mogyoróféle és egyéb magvak ára sem túl pénztárcabarát, de ha lehetőségünk van rá, akkor azért időnként érdemes venni, mert nagyon egészséges.

Tőlünk elég messze, Közép-Amerikában őshonos, de mára már azért számos országban termesztik. A kesufán kesualmák teremnek elsősorban, amit a termesztő országokban fel is használnak, nálunk ez nem ismert. Amit viszont ismerünk, amit itthon kesudiónak hívunk, az ennek az almának az alján nő. Nyers állapotban nem szerencsés megenni, mert mérgező, de hőkezelés (és egyéb méregtelítő eljárás) után már emberi fogyasztásra alkalmassá válik.

Nagyon jó alapanyag, finom dolgokat lehet belőle készíteni. Például szószokat (tésztaszószhoz is isteni), krémeket (tortákhoz tökéletes!) és vajakat is. (Ugyanúgy, mint mogyoró -vagy mandulavajat.)
Ehhez a recepthez is tökéletes hozzávaló, ugyanis beáztatva még jobban megpuhul és a turmix tökéletesen sima krémet tud belőle varázsolni. Már csak néhány plusz hozzávaló az ízesítés kedvéért és kész is finom desszert. Nos én most férjem kedvéért kávét adtam hozzá és egy kis vaníliát, de a répatortás receptemnél például citromos ízvilágúra készítettem, ami nekem a túrókrémre hajazott. Jól lehet ízesíteni, mivel nem tolakodó az íze önmagában sem, így jól harmonizál akár sós, akár édes hozzávalókkal.

Ha már a tiramisu szóba került, akkor abszolút el tudom képzelni, hogy egy növényi alapú változatnál ez legyen a krém. Nem is rossz ötlet, ki kéne próbálnom ezt is. 🙂

Viszont addig mutatom ezt a pohárkrémet, ami így „önmagában” is nagyon finom, és bár én nem vagyok egy kávés, de nekem is ízlett. 🙂 Tetejére csokit öntöttem, mert férjem másik gyengéje a csokoládé, de ezt opcionális. Én szívem szerint gyümölcsökkel, gyümölcsöntettel enném, de mivel most elsősorban neki készítettem, így maradtam a csokinál. 🙂

Hozzávalók kb. 4 kisebb pohárkához:
Pudinghoz:
- 1 bögre / 150 g kesu
- 1/3 bögre / 80 ml konzerves kókusztej (dobozos nem jó, az nem dermed meg hidegre.)
- 1/4 bögre / 60 ml agavészirup (vagy egyéb szirup ízlés szerint)
- 1 adag espresso
- 1/4 tk vaníliaőrlemény vagy kivonat (vagy ízlés szerint, de akár fahéjat is használhatunk)
Csokiréteghez:
- 1/3 bögre / 50 g étcsokoládé (én 75%-osat használtam)
- 1/3 bögre / 80 ml konzerves kókusztej
Elkészítés
- A kesut áztassuk be lefedve legalább 30 percre forró vízbe, de akár mehet egy éjszakára is (ez esetben nem kell forró vizet használni és nem is muszáj lefedni).
- Ha kész a kesu, szűrjük le, majd tegyük a turmixunk tartályába. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót (pudingét) és magas fokozaton mixeljük sima krémmé.
- Kanalazzuk a krémet pohárkákba és tegyük hűtőbe, míg elkészítjük a csokiöntetet a tetejére.
- Tegyük egy tálba az apróra vágott étcsokit.
- Forrósítsuk fel a kókusztejet és öntsük a csokira. NE keverjük meg, csak fedjük le. Hagyjuk állni kb. 5 percig, majd csak utána keverjük össze. Ha elég apróra vágtuk a csokit, akkor a keveréssel csokikrémet kellett kapnunk. Ha nem olvadt fel minden csoki, akkor gőz felett vagy főzőlapon (óvatosan, hogyne égjen le) rásegíthetünk.
- Vegyük elő a hűtőből a kesupudingot, osszuk el és csorgassuk a tetejükre a csokit majd tegyük vissza hűtőbe legalább 1 órára, hogy a csoki és a puding is megdermedjen. Tetejét díszíthetjük ízlés szerint.
Tipp
Ha csak ehhez a recepthez vásárolnánk konzerves kókusztejet, akkor érdemes a kis konzervet venni, ami pont 160 ml, így az egész el fog fogyni.