Kakaós-csokis cukkinikenyér

Kakaós-csokis cukkinikenyér

Egy újabb sütit hoztam, méghozzá egy isteni finom csokis-kakaósat. Itthon ezzel a kettővel kb. mindent is el lehet adni, mert kislányom a kakaós dolgokat szereti nagyon, férjem meg a csokisakért van oda. Persze tudom, hogy rajtuk kívül még nagyon sokan vannak így, úgyhogy talán másnak is tetszeni fog ez a recept. 

Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Ha előkészítettük a hozzávalókat, csak össze kell keverni egy nagy tálban.
Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Kész is a tészta.

Cukkini

A konyhában kevésbé jártasaknak első hallásra fura lehet, hogy cukkinit teszek egy édességbe, de aki már tapasztalt(abb) (hobbi)szakács, az tudja, hogy a cukkini nagyon jó kis alapanyag, mert édes és sós verzióban is nagyon jól fel lehet használni.  Önmagában nincs igazán jellegzetes íze, ezért szinte bármivel ízesíthető. Süteményekbe azért szeretem belereszelni, mert szaftosságot ad neki, ugyanúgy, mint pl. az alma, de még kb. annyi íze sincs, mint egy almának. Ami most még mellette szól, hogy itt a szezonja és még egy jó darabi marad is, valamint könnyen és viszonylag olcsón be is szerezhető, ezért használjuk bátran. 🙂

Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Mehet is egy sütőpapírral bélelt kenyérformába, majd a sütőbe.
Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Sütés után. A könnyebb szeletelés érdekében várjuk meg, míg legalább langyosra hűl.

Banán nélkül

Süteményeimnél gyakran használok banánt, mert egyrészt szeretjük, másrészt a tojást jól lehet helyettesíteni vele. Viszont a banánnak elég erőteljes íze van, ami a süteményekből is kiérződik, ezért sokan vannak, akik nem igazán szeretnek sütni vele, mert nem ízlik nekik a banános utóíz. A banánkenyerem alapját (nevéből adódóan) is banán adja, de én a zabkásáinkat is banánnal édesítem, a sült zabkásához is banánt használok, valamint ezekhez a mennyei mogyorós kekszekhez is, melynek egy egyszerűsített változatát nemrég megosztottam a közösségi oldalaimon, melyben szintén banánt használtam.

Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Finom szaftos, tömörebb az állaga.

Azonban, hogy azoknak is kedvezzek, akik nem szeretnek banánt használni sütikhez, ebben a receptben én sem használtam. Helyette tettem a cukkinit és az almapürét. Ez utóbbi is gyakori alapanyag növényi alapú sütésnél, az almapürét is szokták tojás kiváltására használni. Én házilag készítem általában, de a bolti is teljesen jó (főleg, ha hozzáadott cukor nélküli).

Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Kakaós-csokis cukkinikenyér.

Ez a cukkinikenyér állagra és ízre is nagyon hasonlít ezekhez a muffinokhoz. Jellemzője, hogy tömörebb, az a „van benne anyag” típusú süti. 🙂 Nekem ízlenek ezek a fajta, kicsit ragacsosabb jellegű kevert tészták, mely akár tortaként is megsüthető és akkor még csokikrém (vagy egyéb krém) is kerülhet bele. Szerintem érdemes kipróbálni, nagyon finom. 🙂

Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Jöhet egy szelet? 🙂

Tippek

  • A lentojás őrölt lenmag és víz keveréke. 1 lentojás: 1 evőkanál őrölt lenmag és 2,5-3 evőkanál víz keveréke. Ehhez a recepthez két adagot használok, azaz 2 evőkanál őrölt lenmagot keverek össze 6 evőkanál vízzel. Hagyjuk állni kb. 5 percig, hogy megkocsonyásodjon, utána már használható is. Ezzel szintén jól lehet helyettesíteni a tojást (ahogy a neve is mutatja). Lehet kapni őrölt lenmagot is, de én egészet veszek, amit aztán itthon mixerben szoktam megőrölni. Ha csak chiamagunk van otthon, az is teljesen jó, ugyanúgy működik, mint a lenmag, tehát nem kell pluszban még lenmagot is venni. Ugyanezekkel az arányokkal chiatojás is készíthető.
    (A chiamagot is érdemes megőrölni, viszont én sem mindig szoktam. Kisebbek a magok, mint a len esetében, így egészben sem zavaróak az ételben, de tény és való, hogy tápanyag-felszívódás tekintetében akkor jobb, ha meg van őrölve.)
  • Csoki helyett vagy akár mellé kerülhet bele durvára vágott dió, mogyoró, mandula vagy egyéb dióféle, és persze gyümölcsök is. Nyugodtan lehet variálni ízlés szerint. 
  • Étcsokicseppek helyett természetesen apróra vágott táblás étcsokoládé is használható, ezért külön nem kell venni cseppeket. Nekem pont volt itthon, de általában én is táblásat használok. 
  • A cukkinit apró lyukú reszelőn reszeltem le, és levét egy kicsit kinyomkodtam, de ha ezt nem tesszük, akkor valószínű kevesebb folyadékra lesz szükség, mert levet fog ereszteni. 
  • Teljes értékű nádcukor helyett használható egyéb cukor is, vagy akár valamilyen szirup is. A szirup kicsit hígítja a tésztát, így lehet a folyadékarány változhat.
  • A lisztek cserélhetőek másokra is. Pl. köles, hajdina, cirok is használható … Ha a zabpehelylisztet kihagyjuk, akkor a folyadékarányra érdemes figyelni, mert a zab különösen jól felveszi, így lehet nélküle kevesebb is elég lesz.
Gluténmentes vegán kakakós-csokis cukkinikenyér
Jó sütögetést kívánok! 🙂

Hozzávalók:

  • 2 lentojás (= 2 ek őrölt lenmag + 6 ek víz = keverjük jól össze, hagyjuk állni 5 percet)
  • 1/4 bögre / 60 ml almapüre
  • 1/4 + 1/8 bögre / 90 ml növényi tej
  • 1/2 bögre / 70 g teljes értékű nádcukor (vagy egyéb édesítő)
  • 1/2 bögre / 40 g kakaópor
  • 1/2 bögre / kb. 60 g reszelt cukkini (leve kicsit kinyomkodva
  • 1/2 bögre / 50 g zabpehelyliszt
  • 1/2 bögre / 70 g barna rizsliszt
  • 1/3 bögre / 40 g őrölt mandula
  • 2 tk sütőpor
  • 1 ek tápiókakeményítő
  • 1/4 bögre / 40 g étcsokicseppek (vagy darabolt étcsoki) + egy kevés a tetejére

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütési fokozaton 200 fokra.
  • Egy nagy keverőtálban keverjük össze a hozzávalókat. Én először a nedveseket szoktam, majd azokhoz keverem a szárazakat (liszteket).
  • Egy kenyérsütőformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát. Tetejét megszórhatjuk még egy kevés étcsokival.
  • Tegyük az előmelegített sütőbe, majd süssük 30 percig. Vegyük vissza hőfokot 180-ra és süssük további 20-25 percig, vagy amíg  (viszonylag) tisztán jön ki belőle a fogpiszkáló. A könnyebb szeletelés érdekében várjuk meg, míg langyosra hűl.


Hosszászólások