Édesburgonyás brownie

Ha nem lenne már egy ragacsos brownie című bejegyzésem, akkor most tuti ezt a nevet adtam volna ennek a mennyei finom édességnek. De mivel van, így az egyik fő összetevőjéről neveztem el, így lett édesburgonyás brownie. Azonban erre is nagyon igaz a ragacsos jelző, sőt, a szuperragacsos. 😀 Igaz ez máshogy ragacsos, mint a másik, ennek a ragacsosságát a finom édesburi adja.





Édesburgonya
Régebben nem voltam egy nagy édesburgonya fan, általában inkább sütőtököt vettem, mert kb. mindent lehet csinálni sütőtökből is, amit édesburgonyából. Aztán olyan 1,5 éve kaptam egy ismerőstől egy hatalmas adag édesburgonyát, mondván, hogy nekik rengeteg van, fogadjam szeretettel. 🙂 Na így aztán kénytelen voltam valamit kezdeni vele, ezért hát utánaolvastam, hogy mit is tud valójában ez a zöldség. Akkor szembesültem vele, hogy ez egy nagyon is egészséges, mindenféle jóval teli szuperélelmiszer, ami ráadásul hazai is, ezért nagyon is szimpatikus alapanyaggá vált számomra. Sokféleképpen kipróbáltam, mindenhogy nagyon ízlett, így azóta szinte mindig van itthon.





Egyszerűen robotgéppel
Lehet hogy a robotgépes brownie címet is adhattam volna 😀 , ugyanis a tésztáját azzal készítem el. Vannak időszakok, mikor elég kevés időm van a konyhában tevékenykedni, ilyenkor próbálok olyan recepteket kreálni, ami minimális szennyes edénnyel és elpakolnivalóval jár. Na ilyenkor alkotom a főleg robotgépes recepteket. 😀 Most sem kell mást tenni, csak az összes hozzávalót beleszórni a robotgépünkbe, masszává turmixolni és már kanalazhatjuk is a formába. Teljesen mindegy, hogy melyik konyhai gépet használjuk, ha erős a turmixunk, abba is beleszórhatjuk, viszont én most a késes betétű robotgépet használtam.


Ragacsos, kakaós, tömör finomság
Kb. ezek a fő jellemzői ennek az édesburgonyás brownie-nak, valamint azt még mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a tészta nyersen is isteni finom, ha a kislányomon múlna, nem sok minden maradna, amit meg tudnék sütni. Mikor összeturmixolom a masszát, jön a kanálkájával, hogy megkóstolja, aztán addig kóstolja, míg hagyom. 🙂 🙂 Szinte rosszallóan kérdezi meg, hogy ezt most tényleg megsütöm még, mert ez így finom. 😀 Persze aztán sütve is nagyon ízlik neki, ő csak csokinak hívja. 😀


Se cukor, se szirup
Látni fogjátok a receptben, hogy édesítésre csak a datolyát használom. Nekünk az édesség, amit az édesburi és a datolya ad teljesen megfelel, de aki ennél édesebben szeretné, nyugodtan adjon hozzá kedve szerint valamilyen szirupot vagy cukrot. Amikor összeturmixoltuk a masszát, kóstoljuk meg és ha nem tartjuk elég édesnek, itt még korrigálhatjuk valamivel.

És akkor jöjjön a recept, jó sütögetést kívánok!
Hozzávalók egy 18 cm átmerőjű tortaformához:
- 1 bögre / 150 g magozott datolya
- 1 bögre / 250 ml zabtej (vagy más növényi tej)
- 1 bögre / 250 g édesburgonyapüré (kb. 2 db közepes-kisebb méretű édesburgonya megsütve és húsa villával összenyomkodva)
- 1 1/2 bögre / 170 g zabpehelyliszt
- 1 bögre / 120 g mandulaliszt (őrölt mandula)
- 1/2 bögre / 60 g kakaópor (édesítettlen) + a szóráshoz 1 ek
Elkészítés:
- A zabtejet felforrósítjuk, a datolyára öntjük és kb. 10 percig hagyjuk benne ázni. Ha nagyon puha, szaftos a datolyánk, ez a lépés elhagyható.
- 10 perc után a datolyát a zabtejjel együtt robotgépbe tesszük és összeturmixoljuk.
- Ezután az összes többi hozzávalót is beleszórjuk a robotgépbe a datolyás zabtejhez és az egészet összedolgozzuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt felvágnánk. Tálalás előtt a tetejére szitálhatunk kakaóport és megszórhatjuk mandulával.