Édesburgonyás brownie

Édesburgonyás brownie

Ha nem lenne már egy ragacsos brownie című bejegyzésem, akkor most tuti ezt a nevet adtam volna ennek a mennyei finom édességnek. De mivel van, így az egyik fő összetevőjéről neveztem el, így lett édesburgonyás brownie. Azonban erre is nagyon igaz a ragacsos jelző, sőt, a szuperragacsos. 😀 Igaz ez máshogy ragacsos, mint a másik, ennek a ragacsosságát a finom édesburi adja.

Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Összesen csak 6 hozzávaló kell az édesburgonyás brownie-hoz
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Először mixeljük össze a datolyát a zabtejjel …
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
… majd mehet bele az összes többi hozzávaló és pár forgatás után kész is a tészta
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Simítsuk a masszát sütőpapírral bélelt tortaformába – én 18 cm átmérőjűbe tettem. Lehet nagyobba is, akkor laposabb lesz a tortánk.
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Tészta a formában – mehet is a sütőbe. 🙂 Nem baj, ha nem tudjuk szép egyenletesen elsimítani a tetejét – elég tömör a tészta

Édesburgonya

Régebben nem voltam egy nagy édesburgonya fan, általában inkább sütőtököt vettem, mert kb. mindent lehet csinálni sütőtökből is, amit édesburgonyából. Aztán olyan 1,5 éve kaptam egy ismerőstől egy hatalmas adag édesburgonyát, mondván, hogy nekik rengeteg van, fogadjam szeretettel. 🙂 Na így aztán kénytelen voltam valamit kezdeni vele, ezért hát utánaolvastam, hogy mit is tud valójában ez a zöldség. Akkor szembesültem vele, hogy ez egy nagyon is egészséges, mindenféle jóval teli szuperélelmiszer, ami ráadásul hazai is, ezért nagyon is szimpatikus alapanyaggá vált számomra. Sokféleképpen kipróbáltam, mindenhogy nagyon ízlett, így azóta szinte mindig van itthon. 

Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Sütés után – szinte csak a színe változott kicsit 🙂
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Ha legalább langyosra hűlt, már tálalhatjuk is
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Szórjuk meg a tetejét kakaóporral, de ha extrán csokisak vagyunk – és van időnk is 😉 – csokit is olvaszthatunk a tetejére
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Szerintem így is nagyon szép
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
De én azért még szórtam rá egy egy kis mandulapálcikát 🙂

Egyszerűen robotgéppel

Lehet hogy a robotgépes brownie címet is adhattam volna 😀 , ugyanis a tésztáját azzal készítem el. Vannak időszakok, mikor elég kevés időm van a konyhában tevékenykedni, ilyenkor próbálok olyan recepteket kreálni, ami minimális szennyes edénnyel és elpakolnivalóval jár. Na ilyenkor alkotom a főleg robotgépes recepteket. 😀 Most sem kell mást tenni, csak az összes hozzávalót beleszórni a robotgépünkbe, masszává turmixolni és már kanalazhatjuk is a formába. Teljesen mindegy, hogy melyik konyhai gépet használjuk, ha erős a turmixunk, abba is beleszórhatjuk, viszont én most a késes betétű robotgépet használtam.

Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Szeletelhetjük is
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie – ki kéri ezt a szeletet? 🙂

Ragacsos, kakaós, tömör finomság

Kb. ezek a fő jellemzői ennek az édesburgonyás brownie-nak, valamint azt még mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a tészta nyersen is isteni finom, ha a kislányomon múlna, nem sok minden maradna, amit meg tudnék sütni. Mikor összeturmixolom a masszát, jön a kanálkájával, hogy megkóstolja, aztán addig kóstolja, míg hagyom. 🙂 🙂 Szinte rosszallóan kérdezi meg, hogy ezt most tényleg megsütöm még, mert ez így finom. 😀 Persze aztán sütve is nagyon ízlik neki, ő csak csokinak hívja. 😀 

Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Nálunk hamar elfogy az biztos 🙂
Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Ragacsos, kakaós, édesburgonyás – hmm, mennyei!

Se cukor, se szirup

Látni fogjátok a receptben, hogy édesítésre csak a datolyát használom. Nekünk az édesség, amit az édesburi és a datolya ad teljesen megfelel, de aki ennél édesebben szeretné, nyugodtan adjon hozzá kedve szerint valamilyen szirupot vagy cukrot. Amikor összeturmixoltuk a masszát, kóstoljuk meg és ha nem tartjuk elég édesnek, itt még korrigálhatjuk valamivel. 

Gluténmentes vegán édesburgonyás brownie
Érdemes kirpóbálni, nagyon finom!

És akkor jöjjön a recept, jó sütögetést kívánok!

Hozzávalók egy 18 cm átmerőjű tortaformához:

  • 1 bögre / 150 g magozott datolya
  • 1 bögre / 250 ml zabtej (vagy más növényi tej)
  • 1 bögre / 250 g édesburgonyapüré (kb. 2 db közepes-kisebb méretű édesburgonya megsütve és húsa villával összenyomkodva)
  • 1 1/2 bögre / 170 g zabpehelyliszt
  • 1 bögre / 120 g mandulaliszt (őrölt mandula)
  • 1/2 bögre / 60 g kakaópor (édesítettlen) + a szóráshoz 1 ek

Elkészítés:

  1. A zabtejet felforrósítjuk, a datolyára öntjük és kb. 10 percig hagyjuk benne ázni. Ha nagyon puha, szaftos a datolyánk, ez a lépés elhagyható. 
  2. 10 perc után a datolyát a zabtejjel együtt robotgépbe tesszük és összeturmixoljuk.
  3. Ezután az összes többi hozzávalót is beleszórjuk a robotgépbe a datolyás zabtejhez és az egészet összedolgozzuk.
  4. Sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt felvágnánk. Tálalás előtt a tetejére szitálhatunk kakaóport és megszórhatjuk mandulával.

Szereted a brownie-kat? Ezt is próbáld ki!