Csokitorta -gluténmentes és vegán

Először nem gondoltam, hogy erről a tortáról bejegyzést készítek, de mikor az Instagram és Facebook oldalam sztorijában megosztottam a képet, sokan érdeklődtek, hogy el tudnám-e küldeni a receptet. Ezért úgy gondoltam, hogy akkor mégis lesz értelme egy csokitorta posztnak. 🙂


Régi recept – új forma
Tulajdonképpen ez a torta a kakaós-csokis-diós muffinom alapján született meg. Nagyon szeretem ennek a muffinnak az ízét, állagát, én tortákból is jobban kedvelem az ilyen kevert típusúakat vagy a nyers, sütés nélkülieket, mint a hagyományos, klasszikus piskótásat. Így gondoltam, ha már van egy jól bevált mindenmentes muffin receptem, miért ne süthetném meg tortaformában. 🙂 Egy egész kevés módosítást eszközöltem csak a recepten, a durvára vágott diót és a csokit kihagytam. Az előbbit azért, mert nem volt otthon, az utóbbit meg azért, mert egy vastag csokis krémréteg kerül a tetejére, ezért úgy gondoltam, attól úgyis elég csokis lesz, a tésztából már nem fog hiányozni. 🙂


TÖLTELÉK
A torták, muffinok és egyéb édességek töltelékének, krémjének rengeteg recept a vajas verziót ajánlja, amivel engem vallatni lehetne. Nagyából egy jó nagy adag vajat vagy margarint kell összekeverni cukorral és (ha csokisat szeretnénk, akkor) kakaóporral és kb. ennyi, ez a töltelék. Fú, hát én nagyon nem szeretem a vajkrémet, a vajkrémes süteményeket, tortákat, éppen ezért nem is szoktam ilyet készíteni. Valahogy irtózom a gondolattól, hogy tömény cukrozott vajat (legyen az a hagyományos vagy növényi alapú) egyek egy kis tésztával, piskótával. Én ezzel olyan képet társítok a fejemben, mintha kibontanék egy kocka vajat vagy margarint és elkezdeném enni csak így simán… Jaj, neeem. 😀

Ez a töltelék, amit én készítek, egy valóban csokoládés töltelék, olyan trüffel jellegű. Zsiradék ehhez is kell persze, de nem olyan nagy mennyiségű és fajtájú, mint a vajas krémekhez. Szerintem nagyon finom és bármit megtölthetünk vele, tortákat, süteményeket, muffinok tetejére is nyomhatjuk, de akár még trüffel golyót is készíthetünk belőle. 🙂


DÍSZÍTÉS
Én most az évszakhoz igazítottam a díszítést, tavaszi-nyári hangulatú tortát szerettem volna, ezért is raktam rá virágokat is (ami kislányommal szedtünk egy séta alkalmával), de természetesen azzal díszítjük, amivel csak szeretnénk. Gyümölcsökkel, magokkal, virágokkal, de akár önmagában is mutatós, ha csak szépen elkenjük a krémet. 🙂
Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! 🙂


Hozzávalók 1 tortához:
A torta alapjához:
- 1 bögre / 110 g zabpehelyliszt
- 1/2 bögre / 50 g mandulaliszt
- 1/2 bögre / 70 g barna rizsliszt
- 1 ek konjac liszt
- 1/2 bögre / 50 g kakaópor
- 1 bögre / 140 g kókuszvirágcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 3 lenmagtojás (3 ek őrölt lenmag+7,5 ek víz)
- 3/4 bögre / 180 ml / 200 g almaszósz
- 1/2 bögre / 125 ml növényi tej (én zabtejet használtam)
- 1 tk almaecet
- 1 tk vaníliakivonat
- 1/3 bögre / 80 ml szőlőmag olaj
A csokoládékrémhez:
- 200 g étcsokoládé (én 70-80% körülit használok)
- 1/2 bögre / 125 ml növényi tej (mandula, zab..)
- 1/4 bögre / 60 ml olvasztott kókuszzsír
- 1/2 vagy 1 bögre porcukor – ízlés szerint, és attól függ, hogy mennyire keserű csokit használunk
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütő alsó felső sütési fokozaton 200 fokra.
- Készítsük el a lentojást. Egy kis tálkába keverjük össze a 3 ek őrölt lenmagot a 7,5 evőkanál vízzel és tegyük félre kb. 5 percig.
- Míg készül a lentojásunk, addig a száraz hozzávalókat (lisztek, kakaópor, cukor, szódabikarbóna, sütőpor) keverjük össze egy tálba.
- Egy másik kisebb tálba, keverjük el a nedves (lentojás, almaszósz, növényi tej, almaecet, vaníliakivonat és olaj) hozzávalókat.
- Öntsük össze a két részt, majd elegyítsük el jól.
- Egy 20 cm átmérőjű tortaformát alul béleljünk ki sütőpapírral, az oldalát kenjük meg olajjal, majd töltsük bele a tésztát és tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig vagy míg tisztán jön ki a beleszűrt tű.
- Míg sül a tortaalap, készítsük el a csokikrémet. Egy keverőtálba törjük bele a csokoládét. (Nem kell túl apróra, de ne legyenek benne nagyon nagy darabok sem, hogy a forró tej fel tudja olvasztani.)
- A növényi tejet melegítsük fel, nem kell, hogy teljesen forrjon, de már forrásközeli állapotban legyen.
- Öntsük a forró tejet a csokoládéra és hagyjuk így 3 percig. Ne keverjük meg addig.
- 3 perc után keverjük át, a tejnek szépen fel kellett olvasztania a csokoládét. Adjuk hozzá az olvasztott kókuszzsírt, keverjük át, majd hagyjuk kicsit hűlni kb.5-10 percet.
- 5-10 perc után keverjük hozzá az ízlés szerinti porcukor mennyiséget (én át szoktam szitálni előtte, hogy az összeállt darabok szétessenek). Ahogy hűl a krém, úgy lesz egyre szilárdabb, kenhetőbb. Van, mikor a folyamat felgyorsítása érdekében hűtőbe teszem. És van, mikor bent is felejtem, de az sem baj, mert lehet első látásra nagyon keményre hűl, de párszor átkeverve szobahőmérsékleten ismét kenhető lesz.
- Ha megsült a torta, borítsuk ki egy tálra és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha kihűlt a torta, kenhetővé szilárdult a krém, akkor kanalazzuk a csokikrémet a torta tetejére, kenjünk el rajta (akár az oldalára is), díszítsük kedvünk szerint és már tálalhatjuk is. 🙂