Áfonyás borzas pite

Áfonyás borzas pite

Itt az ősz és szép lassan a tél is közeledik, ezekben az évszakokban talán mindenkinek nagyobb kedve van sütögetni, mint a tavaszi-nyári hónapokban. Ennek örömére hoztam is egy nagyon egyszerű sütireceptet. Áfonyás borzas pite nevet adtam neki, mert első ránézésre elég “kócosnak” néz ki a teteje, ugyanis a tésztát csak rácsipkedtem a tetejére, ahogy épp sikerült. A minap viszont elkészítettem ugyanezt a tésztát almás töltelékkel, aminek a tetejére meg rácsokba rendeztem a tésztát, tehát azt meg akkor rácsos pitének kéne hívni, úgyhogy most megint nem a megnevezésen van a hangsúly. 🙂 

Gyümölcsök

Amit az előző áfonyás zabkeksznél is írtam, itt is azt tudom írni. Nyugodtan variálható, hogy milyen gyümölccsel töltjük meg a tésztát. Amikor a receptet készítettem, az áfonyának volt szezonja, a piacokon is könnyen elérhető volt, ami ma már nem mondható el.  Most viszont szezonja van az almának, körtének, még a szilvának is, úgyhogy ezeket is bátran használhatjuk hozzá, de akár sütőtökkel is készíthetjük, akár úgy is, hogy valamilyen gyümölccsel keverjük. Ha meg majd újra itt lesz a nyár, akkor az összes bogyós jól passzol bele, mehet eper, málna, szeder, cseresznye, meggy… 

Gluténmetes áfonyás borzas pite
Az áfonyát nyugodtan cserélhetjük más gyümölcsre is.

Ahogy feljebb írtam, én a minap almával készítettem. Azonban kicsit megpároltam, mielőtt a tésztára tettem. Az áfonyának nem kell sok idő, hogy megpuhuljon, összeessen, így a kb. 30 perc sütési idő bőven elég neki, mialatt a tészta is megsül. Az almának viszont több idő kell, főleg, ha ropogósabb, keményebb fajtát használunk, így célszerű töltés előtt, mint az almás lepénynél, megpárolni. Lehet akár reszelni is, de én nagyobb darabokra vágtam (nyolcadoltam és a cikkeket szeletekre vágtam), majd fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és egy kis nádcukorral, pár csepp citromlével együtt megpároltam. 

Ebben az esetben a lenmag (vagy a keményítő) elhagyható, azt ugyanis azért adtam az áfonyához, hogy ha sok levet eresztene sütés közben, akkor azt felszívja és nem vizesíti el nagyon a tésztát. A párolt alma azonban már nem fog levet ereszteni, így ehhez már nem fog kelleni. (A lenmagot mondjuk akár ebben az esetben is használhatjuk, hisz Dr. Greger szerint minden nap kéne enni, úgyhogy ezt döntse el mindenki ízlése szerint.)

Gluténmetes áfonyás borzas pite
A tetejére más formában is tehetjük a tésztát, de talán így a legegyszerűbb. 🙂

Élesztő vs. sütőpor

Élesztőt írtam a receptben, de akár sütőpor is használható. A funkciója most a tésztalazítás volt, keleszteni nem akartam, tehát ebből a szempontból szinte mindegy is, hogy melyiket használjuk. 

Csicseriborsóliszt

A receptben csicseriborsólisztet írtam, de ez módosítható egyéb keményítőre is, mint pl. tápiókára, nyílgyökérre, de még kukoricára is. A csicserilisztnek vagy egy jellegzetesebb íze, ami engem nem zavar, de ha még valaki nem használt ilyet, vagy nem szereti az ízét, akkor nyugodtan cserélje ki másra. Én szívesebben használok teljes értékű  vagy értékűbb hozzávalókat (minden nézőpont kérdése ugye 🙂 ), ráadásul a csicseriborsó hüvelyes is, tehát tápérték tekintetében is sokkal jobb, mint pl. a tápiókakeményítő, de mivel nem egy óriási mennyiség kerül bele, így nem ezen fog múlni a napi hüvelyes adagunk, így tényleg mehet bele más is. 🙂

Gluténmetes áfonyás borzas pite
Tetejére szórtam egy kis kókuszreszeléket, de ezt elhagyható. 🙂

Nyújtás, formázás nélkül

Ezt a süti tényleg nagyon egyszerű összedobni, és még formázni, nyújtani sem kell. Az alapanyagokat, csak össze kell gyúrni egy tálban, majd a 3/4 részét egy sütőtál aljára nyomkodni (kézzel), rátenni a gyümölcsöket, majd a maradék tésztát a tetejére tépkedni. Természetesen akár formázhatunk is belőle bármit, de ha tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan akarjuk elintézni a dolgot, akkor nem szükséges. 

Gluténmetes áfonyás borzas pite
Áfonyás borzas pite

Ahogy az elején írtam, az ősszel megkezdődött a sütési szezon is, így ha valami gyorsat, könnyűt, egyszerűt készítenétek, akkor ezt mindenképp javaslom kipróbálni. 🙂

Hozzávalók egy kisebb sütőtálnyi mennyiséghez:

  • 1 bögre / 145 g barna rizsliszt
  • 1/2 bögre / 55 g zabpehelyliszt
  • 1/4 bögre / 25 g csicseriborsóliszt (vagy egyéb keményítő, pl. tápióka)
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 3 ek / 30 g teljes értékű nádcukor (vagy ízlés szerint, és más szilárd édesítő is jó)
  • 1/2 tasak / 3,5 g szárított élesztő (sütőpor is használható, lásd feljebb a szövegben)
  • 2 ek / 25 g szobahőmérsékletű kókuszolaj
  • 120 ml víz

Töltelék:

  • 300 g áfonya
  • 2 ek / 20 g őrölt lenmag (valamilyen keményítőre is cserélhető)
  • édesítő ízlés szerint (én 2 ek teljes értékű nádcukrot tettem)
  • vaníliaőrlemény vagy fahéj ízlés szerint (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő légkeverés fokozaton 180 fokra.
  2. A töltelék hozzávalóit (tehát az áfonyát, lenmagot, édesítőt, fűszereket) keverjük össze egy tálban és tegyük félre felhasználásig. 
  3. Tegyük a tészta hozzávalóit egy tálba, majd gyúrjunk belőle tésztát. 
  4. Béleljünk ki egy sütőálat (enyém 18 cm x 16,5 cm) sütőpapírral, majd a tészta 3/4 részét nyomkodjuk az aljára. (Mehet nagyobb tálba is, max végkonyabb lesz a tészta.)
  5. Öntsük a tésztára az áfonyát, majd tépkedjük a tetejére a maradék tésztát. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd süssük 30 percet (vagy amíg egy szép barnás színt kap a tészta és az áfonya összeesett). Ha úgy látjuk, hogy hamar barnulni kezd a teteje, akkor vegyük lejjebb a hőfokot.
  6. Várjuk meg míg langyosra hűl, szebben lehet szeletelni.